Vívás: ezüstérmes a magyar férfi kardcsapat a riói vb-n

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.27. 21:14
null
A magyar kardcsapat – (balról) Decsi, Iliász, Szatmári, Szilágyi – remekül szerepelt Rióban (Fotó: FIE Facebook)
Két szerdai győzelem után a magyar férfi kardcsapat 45:38-ra kikapott Oroszországtól a döntőben, így ezüstérmet nyert a vívók csapat-világbajnokságán Rio de Janeiróban.

 

Szilágyi Áron a 2014-es világbajnok Nyikolaj Kovaljov ellen kezdett, a londoni olimpia elődöntőjében a magyar fiú nyert. Kovaljov 2:2 után három találatot is bevitt, így 5:2-re meglépnek az oroszok. A magyar csapatból Iliász Nikolász lépett pástra Szilágyi után, akinek 2015 egyéni világbajnoka, Alekszej Jakimenko jutott ellenfélül. Az orosz tartotta az előnyt, 9:6-nál pedig hosszasan ápolni kellett, amikor másodszorra kapott nyak környéki találatot. Jakimenko ugyan megzavarodott, de 10:7-es vezetésnél megpihenhetett.

Férfi kardban nem rendeznek csapatversenyt az augusztusi olimpián, így a vb az év fő versenye volt a szakág válogatottjai számára. A nyári játékokon Szilágyi és Decsi indulhat egyéniben.

Ezt követően a két csapat Benjáminjai, Kamil Ibragimov és Szatmári András következett. Szabó Bence tanítványa remekül kezdett, 11:11-nél kiegyenlített, viszont ezután Ibragimov vett lendületet, és 15:11-nél köszönte meg az asszót. Iliász jött Kovaljovval, és a magyar fiú nagy lelkesedéssel vívva felzárkózott, több egylámpása is volt, ám az asszó második felét Kovaljov irányította (16:20).

Szilágyi Ibragimovval folytatta, és rögtön egy vitatható ítélet következett, amelyet követően a magyar csapat sárga lapot kapott a zsűritől. A fiatal orosz jól vívott, egy igazán szemtelen tust is bevitt az olimpiai bajnoknak, ám Szilágyi minimálisan csökkenteni tudta a hátrányt – ez volt az első megnyert magyar asszó (22:25). Jakimenko és Szatmári szorosat vívott, és Szatmári egyre jobban belejött, így maradt a közte három találat (27:30).

SZILÁGYI: PICIVEL
JOBBAK VOLTAK
Mindent megtettünk, de ma az oroszok picivel jobbak voltak. Büszkék vagyunk azonban az ezüstéremre is, és nagyon köszönjük a szurkolást és a biztató szavakat, sokat segítettek nekünk!

A harmadik kör asszóit Iliász és Ibragimov kezdte, folytatódott a kiélezett csata, ám a végét az orosz bírta jobban, így hiába volt közte egy, 35:30-nál ismét kényelmes előnyben volt a tavalyi ezüstérmes. Kovaljov minden rutinját használta Szatmári ellen, és 38:30-ra hizlalta az előnyt, és nagyon kedvező helyzetben „adta át a stafétát” Jakimenkónak 40:34-nél.

Szilágyi a szorult helyzetben 2:0-val kezdett, ám Jakimenko 44:38-nál egy tusra került a győzelemtől, és ezt rögtön be is vitte – 38:45. Magyarország ezüstérmes Oroszország mögött.

A két csapat 2006 óta 13 összecsapást vívott egymással, immár 11-szer az oroszok nyertek, és csak kétszer örülhettek a mieink.

VÍVÁS, CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG
FÉRFI KARDCSAPAT
DÖNTŐ

Magyarország–Oroszország 38:45
Szilágyi Áron–Nyikolaj Kovaljov 2:5
Iliász Nikolász–Alekszej Jakimenko 5:5
Szatmári András–Kamil Ibragimov 4:5
Iliász–Kovaljov 5:5
Szilágyi–Ibragimov 6:5
Szatmári–Jakimenko 5:5
Iliász–Ibragimov 3:5
Szatmári–Kovaljov 4:5
Szilágyi–Jakimenko 4:5

A magyar csapat: Decsi Tamás, Iliász Nikolász,Szatmári András, Szilágyi Áron

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik