MTI 2020.09.25 18:21

Vívás: Komatits József nevét viseli az új szombathelyi akadémia terme

Komatits József szombathelyi származású olimpikon tőröző nevét viseli a vasi megyeszékhelyen pénteken ünnepélyes keretek között felavatott vívóterem – közölte az MTI érdeklődésére Babós Csaba, a Szombathelyi Vívóakadémia SE elnöke.

 

A csaknem egymilliárd forintos beruházással 750 millió forintnyi uniós támogatás mellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elkészült, több épületből álló, több mint ezer négyzetméter alapterületű sportkomplexumban egy 12 versenypástos vívócsarnok, valamint egy asztalitenisz csarnok is található. A vívócsarnok akár kisebb nemzetközi B-kategóriás és veterán versenyek rendezésére is alkalmas.

Babós Csaba elmondta, a Magyar Vívószövetség (MVSZ) 158 millió forinttal támogatta a fejlesztést, amelynek köszönhetően nem csak vívóterem, de klubszoba, fegyvermesteri helyiség, öltözők, orvosi szoba, valamint egy konditerem is szolgálja a szombathelyi vívók eredményes felkészülését.

Hozzátette, az új sportkomplexum úgynevezett „rozsdaövezetben”, a belvároshoz közeli, volt ipari terület városrészi rehabilitációjának egyik elemeként létesült. Az egyesületek a várostól a sportági szövetségek által nyújtott támogatás fejében húsz évre kibérelték az épületeket, és „lelakhatják" annak összegét.

Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke, Belügyminisztérium helyettes államtitkára a pénteki avatóünnepségen úgy fogalmazott, az új vívócsarnok huszonegyedik századi körülményeket teremt a szombathelyi vívók számára, mind a napi edzések, mind pedig az ott rendezendő versenyek ideje alatt.

Szólt arról is, hogy az elmúlt napokban Vácon, Debrecenben, pénteken pedig Szombathelyen adnak át olyan fejlesztéseket, amelyek a vívósport fejlődését szolgálják.

Vitályos Eszter, az MVSZ elnökségi tagja az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi kormányzat stratégiai ágazatnak tekinti a sportot, és szavai szerint soha nem épült annyi sportlétesítmény, köztük tornaterem és uszoda, mint az elmúlt tíz évben.

Csampa Zsolt az avatót követően az MTI-nek azt mondta, szövetségük támogatja, hogy az ország több pontján a szombathelyihez hasonló regionális vívócentrumok jöjjenek létre, a vidéken tapasztalható edzőhiányt pedig szavai szerint orvosolni fogja, hogy a Testnevelési Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen is folyik a sportágat érintő edzőképzés.

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.

2020.10.21 10:27:17

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

„Egyik szakmai csúcsomnak a veszprémi kézilabdázó Éles József visszatérését tartom."

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.

2020.10.19 19:08:23

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Felmérésekben, elriasztó adatok közzétételében, győzködésben nem volt, nincs hiány Klebelsberg Kunó óta napjainkig, ám mintha ezzel a legtöbbször le is tudnánk a legendás kultuszminiszter által kirótt feladatot.

2020.10.16 20:23:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

„Úgy harcolt, mintha tényleg ez az egyetlen és utolsó alkalma lenne a siker eléréséhez.”