Vívás: Komatits József nevét viseli az új szombathelyi akadémia terme

Vágólapra másolva!
2020.09.25. 18:21
Komatits József szombathelyi származású olimpikon tőröző nevét viseli a vasi megyeszékhelyen pénteken ünnepélyes keretek között felavatott vívóterem – közölte az MTI érdeklődésére Babós Csaba, a Szombathelyi Vívóakadémia SE elnöke.

A csaknem egymilliárd forintos beruházással 750 millió forintnyi uniós támogatás mellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elkészült, több épületből álló, több mint ezer négyzetméter alapterületű sportkomplexumban egy 12 versenypástos vívócsarnok, valamint egy asztalitenisz csarnok is található. A vívócsarnok akár kisebb nemzetközi B-kategóriás és veterán versenyek rendezésére is alkalmas.

Babós Csaba elmondta, a Magyar Vívószövetség (MVSZ) 158 millió forinttal támogatta a fejlesztést, amelynek köszönhetően nem csak vívóterem, de klubszoba, fegyvermesteri helyiség, öltözők, orvosi szoba, valamint egy konditerem is szolgálja a szombathelyi vívók eredményes felkészülését.

Hozzátette, az új sportkomplexum úgynevezett „rozsdaövezetben”, a belvároshoz közeli, volt ipari terület városrészi rehabilitációjának egyik elemeként létesült. Az egyesületek a várostól a sportági szövetségek által nyújtott támogatás fejében húsz évre kibérelték az épületeket, és „lelakhatják" annak összegét.

Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke, Belügyminisztérium helyettes államtitkára a pénteki avatóünnepségen úgy fogalmazott, az új vívócsarnok huszonegyedik századi körülményeket teremt a szombathelyi vívók számára, mind a napi edzések, mind pedig az ott rendezendő versenyek ideje alatt.

Szólt arról is, hogy az elmúlt napokban Vácon, Debrecenben, pénteken pedig Szombathelyen adnak át olyan fejlesztéseket, amelyek a vívósport fejlődését szolgálják.

Vitályos Eszter, az MVSZ elnökségi tagja az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi kormányzat stratégiai ágazatnak tekinti a sportot, és szavai szerint soha nem épült annyi sportlétesítmény, köztük tornaterem és uszoda, mint az elmúlt tíz évben.

Csampa Zsolt az avatót követően az MTI-nek azt mondta, szövetségük támogatja, hogy az ország több pontján a szombathelyihez hasonló regionális vívócentrumok jöjjenek létre, a vidéken tapasztalható edzőhiányt pedig szavai szerint orvosolni fogja, hogy a Testnevelési Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen is folyik a sportágat érintő edzőképzés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik