Munkatársunktól 2020.07.16 09:37 Frissítve: 2020.07.16 10:45

Vívás: Csampa a vívásban lévő nyugalomra és stabilitásra épít

Július 18-án elnököt választ a Magyar Vívószövetség. A sportág jelenlegi vezetője, Csampa Zsolt harmadik ciklusára készül, kihívója a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Szabó Bence lesz. Csampa szerint a magyar vívósport nemzetközi elismertsége a lehető legjobb, az pedig óriási eredmény, hogy jelenleg négy csapatunk is esélyes arra, hogy a jövő évi tokiói olimpián szerepeljen. Az Origo interjúját ajánljuk.

Csampa Zsolt harmadszor indul el az MVSZ elnöki székéért (Fotó: Földi Imre, archív)

„Kétségeim nem voltak, de amikor az embernek van egy két és fél éves kisfia, és amikor egy vívóelnöki poszt társadalmi munka, akkor végig kell gondolnia a lehetőségeket – felelte Csampa az Origónak arra a kérdésre, gondolkodott-e azon, hogy harmadszor is elinduljon az MVSZ elnöki székéért. – Ugyanakkor a számtalan visszajelzés azt igazolta, hogy elismerik az elnökséggel együtt elvégzett munkát. Mind idehaza a klubok részéről, mind külföldön más nemzetek vívószövetségei részéről, sokan álltak mögém, hogy folytassam a munkát, ez adott erőt az újabb pályázat benyújtásához. Akár az olasz, akár a román elnök támogató leveleit is idecitálhatnám, de rengetegen biztattak idehaza is, hogy folytassuk azt, amit 2012-ben elkezdtünk. A Nemzetközi Vívószövetség elnökével a jó kapcsolatomat mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a riói olimpián a FIE akkreditációjával vettem részt. Ezért gondoltam úgy, hogy újabb négy évig szívesen lennék ennek a sportágnak az elsőszámú vezetője, ami számomra megtiszteltetés."

Csampa hozzátette, nem lepte meg, hogy ezúttal kihívója is akadt: a kétszeres olimpiai bajnok, Szabó Bence is kandidál az elnöki posztért.

Olvastam, hogy szerinte nem elégséges a magyar szövetség és a FIE kapcsolata, hogy az MVSZ nyolc év alatt nem adott be egyetlen ötletet sem a nemzetközi szövetségnek. Ezekkel az állításokkal nem tudok mit kezdeni. Ha nem lenne jó a szakmai kapcsolat, akkor hat év alatt két felnőtt vb-t hogyan rendezhettünk meg? Miközben – és ez nagyon fontos – Szabó Bence úgy lehetett a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának a tagja, hogy a jelölését a Magyar Vívószövetség elnöksége és jómagam is teljes mértékben támogattam. Ha ezt mi nem tesszük meg, akkor ő aligha ül ott a FIE legfelső döntéshozói testületében. Ezt csak azért mondom, mert sosem kerül szóba, hogyan vezet az út egy ilyen kandidálásig. Sajnálom, hogy az elmúlt négy évben a párbeszéd teljes hiánya jellemeze a kapcsolatunkat vele.”

A TELJES INTERJÚ ITT OLVASHATÓ!

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.

2020.10.19 19:08:23

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Felmérésekben, elriasztó adatok közzétételében, győzködésben nem volt, nincs hiány Klebelsberg Kunó óta napjainkig, ám mintha ezzel a legtöbbször le is tudnánk a legendás kultuszminiszter által kirótt feladatot.

2020.10.16 20:23:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

„Úgy harcolt, mintha tényleg ez az egyetlen és utolsó alkalma lenne a siker eléréséhez.”

2020.10.16 22:53:46

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Minden egyes győzelemnek örülni kell és értékelni, hogy Marco Rossival a gondok ellenére egy meccsre kerültünk attól, hogy részt vehessünk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

2020.10.15 20:17:49

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Hittem, hogy a súlyemelés igazságos. Anno nem tudtam elképzelni, hogy amit látok, csalás lehet, s ami a biztonságot, a pontosságot (a mérhetőséget) jelentette nekem, az a leginkább támadható.