Vitorlázás: kezdődik Weöres Szabolcs újabb kalandja, a „Kávé Útja”

Vágólapra másolva!
2023.10.30. 10:41
Október 29-én, vasárnap délután a franciaországi Le Havre-ból indul a Transat Jacques Vabre, a „Kávé Útja” becenevű négykezes vitorlásverseny, amelyen egyedüli magyarként a jövő novemberben kezdődő Vendée Globe-ra kvalifikációs jogot szerző Weöres Szabolcs is rajthoz áll.

 

Az Atlanti-óceán hullámain folytatja felkészülését a Vendée Globe-ra az ötven esztendős Weöres Szabolcs, aki a Transat Jacques Vabre elnevezésű négykezes vitorlásversenyen Irina Grachevaval indul.

A franciaországi Le Havre kikötőjéből induló viadalon a New Europe nevű hajóval gyűjtené tovább a megtett tengeri mérföldeket annak érdekében, hogy beteljesítse élete legnagyobb álmát, és Fa Nándor után második magyarként elindulhasson a 2024 novemberében rajtoló, a „sportág Everestjének” is nevezett egyszemélyes, kikötés, és mindenfajta segítség nélküli földkerülő vitorlásversenyen.

A négy hajóosztály számára – köztük az IMOCA 60-s nyílt hajóosztályban – kiírt megméretés október 29-én, az óraátállítást követően magyar idő szerint a kora délutáni órákban rajtol el, az Atlanti-óceánon. Ha minden az eredeti tervek szerint alakul, akkor a győztesek november 12-én, a Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén, a Karib-tengeren futnak be.

 

A 60 lábas nyílt hajóosztályban érdekelt Weöres Szabolcsék mintegy 5400 tengeri mérföld megtételére készülnek az októberben induló viadalon, amellyel a mérföldgyűjtésben megerősítenék helyüket azon hajók között, amelyek a jövő évi Vendée Globe-on is vízre szállhatnak.

A kihívás azonban ezzel nem ér véget, hiszen a leghosszabb Atlanti-óceán átkelő verseny befejezésével egy újabb megméretés vár a sportolókra, hiszen november 26-án indulnak vissza Martinique-ról a Retour a La Base elnevezésű viadal keretein belül. A körülbelül 3500 tengeri mérföldes versenyt mindössze második alkalommal rendezik meg, első ízben lesz egykezes, amelyen csak a 60 lábas nyílt egytestű vitorlás hajók vehetnek részt. A „virtuális” célvonalat mintegy kéthetes hajózás után Lorient kikötőjében látják meg a vitorlázók.

A négyévenként megrendezett Vendée Globe bő harmincéves történetében a legjobb magyar eredményt, az 1992-93-as második kiírás során érte el Fa Nándor, aki a K&H Bank Matáv nevű hajójával az ötödik helyen futott be az IMOCA 60-as hajóosztályban. A sportág hazai legendája közel öt évtizedes pályafutása során három alkalommal indult el a patinás versenyen, kétszer sikeresen be is fejezte a küzdelmet. Reméljük, hogy Weöres Szabolccsal kapcsolatban is hasonló sikerről számolhatunk be lapunkban 2025 elején.

Szabolcsot a végső cél elérésében, hogy 2024-ben rajthoz állhasson a Vendée Globe-on, a MOL – Új Európa Alapítvány, a Szerencsejáték Zrt., az MVM, a GreenGo, a Solar Markt és az MBH Bank is segíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik