nemzetisport.hu 2019.05.18 17:01 Frissítve: 2019.05.18 20:18

Vitorlázás: Berecz Zsombor ezüstérmes az Európa-bajnokságon

Pályafutása második Európa-bajnoki ezüstérmét szerezte a vitorlázó Berecz Zsombor: a finn dingi osztályban induló magyar világbajnok az Athénban megrendezett versenyen második helyezett lett – számolt be róla a magyar szövetség. A szombati éremfutamon a kilencedik helyen ért célba, amivel biztosította Európa-bajnoki helyezését. A magyar versenyző számos nagy nevet előzött meg, a vert mezőnyben végzett a világranglista élén álló holland Nicholas Heiner és a balatonföldvári 2017-es világbajnok svéd Max Salminen is.


Berecz Zsombor kiegyensúlyozottan versenyzésének köszönheti az ezüstérmet (Fotó: Nikos Zagas)

 

A magyar világbajnok egy klubváltással (a BYC1912 SE-től a Procelero SE-be igazolt) és egy fölényesen megnyert előversennyel érkezett Athénba. Az Európa bajnokságon rendkívül erős mezőny gyűlt össze, nem kis részben azért, mert a versenyen további 4 olimpiai kvótát lehetett szerezni. A legfrissebb (április 24-én közzétett) világranglista első öt helyezettje (a holland Nicholas Heiner, a svéd Max Salminen, az új-zélandi Josh Junior, a brazil Jorge Zarif, és az új-zélandi Andy Maloney) egyaránt rajthoz állt a versenyen.

A szombati éremfutam előtt - 8 futam teljesítése után – Berecz 43 ponttal állt a második helyen, előtte a riói olimpiát megnyerő angol Giles Scott jelentős előnnyel, 15 ponttal vezetett. A magyar vitorlázó mögött az új-zélandi Maloney 7 ponttal leszakadva következett a harmadik helyen, míg negyedik helyezett argentin Facundo Olezza hátránya már behozhatatlan 37 pont volt. Ez azt is jelentette, hogy a magyar vitorlázó a harmadik helynél hátrébb már nem tudott végezni az összetettben, így az éremfutamon csak két ellenfelére kellett figyelnie. Ez azonban csak részben valósult meg: Berecznek ugyan a sikerült az összetettben vezető angolt maga mögé tudta utasítani, azonban az új-zélandi Maloney megnyerte a futamot, így a nyílt versenyben összetettben a magyar világbajnok elé került. Az ő eredménye azonban nem számít bele az Európa-bajnoki vetélkedésbe, így Berecz maradt a második helyen.

A magyar olimpiai csapat első kvótáját megszerző magyar világbajnok az egy hetes verseny alatt kiegyensúlyozottan szerepelt. Az egész mezőnyben az ő kieső futama volt a legkisebb helyezés (22.), és a rosszabbul sikerült szerdai gyenge szeles naptól eltekintve az olimpiai bajnok angollal együtt rendre az első tíz között végzett a futamokon. Kedvező jel az olimpiára nézve, hogy a magyar versenyző sebessége a világ közvetlen élmezőnyével való összevetésben is sokat javult, a mezőnyben a 7. legmagasabb sebességet (11,23 csomó) érte el az Európa bajnokságon.

A junior Németh Domonkos összetettben a 61. helyen zárta a versenyt, az U23 korosztályban pedig 15. pozíciót szerezte meg. A legjobb junior korú versenyző az összetett lista 11. helyén álló svájci Nick Theuninck lett. Azt azonban semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a juniormezőny első fele legalább 2-3 éve a felnőttekkel együtt járja a világversenyeket, többen közülük futamokat is nyertek már. Németh eddig két korosztályos világversenyen, valamint a tavalyelőtt balatonföldvári világbajnokságon – ahol amúgy a 3. legjobb magyar lett – vett részt. Akik megelőzik, összehasonlíthatatlanul nagyobb tapasztalattal bírnak tehát, és nem mellesleg jó pár évvel idősebbek is.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) főtitkára hangsúlyozta: az olimpiai felkészülés hajrájához közeledve bizakodásra adhat okot a magyar vitorlázók jó formája. A tokiói olimpiai kvótát elsőként megszerző világbajnok Berecz Zsombor és a szintén olimpiai résztvevő Érdi Mári mellett esély van rá, hogy a genovai világkupa fordulóban kiemelkedő eredményt elért Vadnai-testvérek (Jonatán és Benjámin) és a 470-es osztályban Európa bajnoki 15. helyezett Gyapjas Balázs - Gyapjas Zsombor páros már idén belépőt szerezzen az olimpiára.

 

2019.06.26 19:25:41

Egyéb egyéni PAPP BÁLINT

37. LIDL BALATON-ÁTÚSZÁS. „Ha elkezdesz futni, abból előbb-utóbb maratoni lesz.” (x)

2019.06.24 14:49:06

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Kilencven éve halt meg Amszterdam kétszeres olimpiai bajnoka, Tersztyánszky Ödön.

2019.06.23 21:32:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

2019.06.22 22:36:32

Egyéb egyéni HENRY KISSINGER

ALAPVONAL. Ellentétben a múlt korszakaival, a mai világrendek egymással elválaszthatatlanul összefonódtak, így természetesen elkerülhetetlen, hogy bizonyos területeken versenyezzenek egymással. Egyesek tartanak ettől, az olimpia azonban már számos esetben bizonyította: megtestesíti az egymással való békés versengés eszméjét.

2019.06.22 21:58:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu