UTE: Erdei Zsolt világverő együttműködés reményében újra a ring mellett

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.10.02. 11:05
null
Erdei Zsolt újra a ring mellett (Fotó: Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)
A jégkorong Erste Ligában a legjobb négy, a női röplabda Extraligában az első öt, ökölvívásban az országos pontlisták éle az UTE célja a 2020–2021-es versenyidényben. Minderről rendhagyó, szakosztályokon átívelő sajtótájékoztatón beszélt a Megyeri úti klub vezetősége. A bejelentések közül az egyik legfontosabb talán Erdei Zsolt visszatérése az edzőterembe: no nem sportolóként, hanem az Újpest ökölvívó-szakosztálya és a Madárfészek Akadémia együttműködését koordináló szakemberként.

Rendhagyó, szakágakon átívelő sajtótájékoztatóval nyitotta meg a 2020–2021-es versenyévet az UTE.

„Az előző évad a koronavírus miatt igen hektikusan ért véget, s sajnos már látszik, hogy az új idény sem lesz sokkal egyszerűbb. Épp ezért szigorú rendszabályokat léptettünk életbe, hogy lehetőleg minél tovább nyitva tarthassuk létesítményeinket” – mondta Őze István, az UTE klubigazgatója. Hozzátéve, a gyerekeknél jelen állás szerint szerencsésen megúszták az eddigi vírushelyzetet. Igaz, ehhez a szülők körében nem túl népszerű döntést is meg kellett hoznia a klubnak: a gyermekmeccsek zárt kapuk mögött, a szülők részvétele nélkül zajlanak.

Az általános bevezető után a klubvezető áttért az ökölvívó-szakosztály és a Madárfészek Akadémia helyzetére, illetve a két sportklub jövőbeli együttműködésére.

„Az ökölvívó-társadalmon belül az elmúlt években volt némi feszültség” – vezette fel a változásokat Őze. A legfontosabb ezek közül, hogy Erdei Zsolt visszatér a Madárfészek Akadémiára, illetve az UTE-hoz, mint szakmai munkáért felelős koordinátor. A két szervezet közti együttműködés új keletű: „Jogi formájukat tekintve önállóak maradnak, az anyagi működés pedig az ökölvívó-szövetség múlt heti közgyűlésével tisztázott. Az UTE a rendes évenkénti költségvetése alapján működteti tovább a szakosztályát, míg a szövetség megszavazta a Madárfészek Akadémia támogatását.”

„Az elmúlt három évben távolabb kerültem a ringtől, mint szerettem volna – mondta Erdei Zsolt, aki 2017 áprilisától bő két évig töltötte be az ökölvívó-szövetség elnöki tisztségét – Óriási lehetőségnek élem meg, hogy újra bent lehetek a teremben, bent lehetek a ringben. Hiszem, hogy a negyedik kerületben a legjobb csapatot tudjuk felépíteni. Első körben országverő, majd világverő szinten. A koronavírus-járvány egyelőre megnehezíti a dolgunkat, nehéz a két klub közötti átjárás, de remélhetőleg a jövőben egyre többet lehetünk majd egy légtérben is. Nemcsak bízom benne, hanem igazából tudom is, nagyon megrögzötten hiszek benne, hogy az UTE és a Madárfészek Akadémia közösen felfelé ívelő pályára állhat.”

Farkas József, az UTE ökölvívó-szakosztályának vezetője hangsúlyozta, biztos benne, hogy a két szervezet együttműködésével az egész sportág profitálhat. „Nem kérdés, hogy Erdei Zsoltra a magyar ökölvívásnak szüksége van, miként az sem kérdés, hogy Madár példakép. Olyan példakép, aki segít, hogy minél több gyerek jöjjön le a ringbe. Utalt arra, hogy korábban voltak csörtéink, biztos vagyok benne, hogy ezek a jövőben is meglesznek a szakmai kérdésekben. Ez pedig nem baj, ezek fognak minket még előrébb vinni.”

Erdei hozzátette, tudja, hogy edzőként még nem bizonyított sokat, ugyanakkor pokolian hiányzott neki, hogy újra a ring közelében legyen.

„Nagyszerű újra itt lenni. Alig vártam, hogy megint izzadhassak. Nem megyek bele kesztyűzésekbe, de párosgyakorlatokra, ha nem vagyunk meg elegen, felhúzom én is a kesztyűt. Mint ökölvívóedző még nem tettem le a névjegyem a szakmában, de úgy érzem, ettől függetlenül is motiváló tudok lenni a gyerekekre.”

Ugyan a jégkorong Erste Liga küzdelmei már két hete elrajtoltak, az Újpest csupán jövő héten mutatkozik be a bajnokságban. Őze István hangsúlyozta, ennek oka szintén a koronavírus-járvány. A Megyeri útiaknál több pozitív eset is akadt a nyári időszakban, emiatt az egész csapat karanténba került, így pedig a teljes felkészülés elcsúszott.

„Négy hét alapozás után jött a koronavírus, három-négy hetet kellett kihagynunk, így az alapozásnak semmi értelme nem volt” – bosszankodott a jégkorongcsapat szakmai igazgatója, Ancsin János.A hat külföldit kicseréltük, sikerült magyar szinten sztárt igazolnunk Bodó Chris személyében. Egy komplett sornyi fiatallal kötöttünk szerződést, ilyen szempontból talán az UTE az, amely a legnagyobb teret engedi a magyar tehetségeknek az egész bajnokságban.”

Ancsin János kijelentette, négy közé várja a csapatot az Erste Ligában, míg a magyar bajnokságban ismét döntőt szeretne játszani – amit nem a zöldasztal mellett szeretne eldönteni. Emlékeztetett, a koronavírus-helyzet miatt az előző évad épp az FTC–UTE Erste Liga elődöntő második meccse után szakadt félbe, s mivel a párharcban kettő nullára vezetett a Ferencváros, a szövetség a zöld-fehéreket hirdette ki legjobban álló magyar csapatként magyar bajnoknak.

A röplabdacsapatnál talán a jégkorongozókénál is nagyobb átalakulás ment végbe. Hasonlóan a testvérszakosztályhoz, itt is a magyar fiatalok kaphatnak még nagyobb szerepet. Az új vezetőedző, Horváth András vezetése mellett tizenhat fős keretet alakítottak ki. Ancsin Ildikó szakosztályvezető kiemelte, szerencsére az előző időszak meghatározó légiósait sikerült megtartaniuk, mellettük pedig jó néhány magyar tehetséggel bővítették a vezetőedző lehetőségeit. „Büszke vagyok arra, hogy a keret mintegy 75 százaléka magyar tehetségekből áll. Tisztában vagyunk vele, hogy a riválisaink többségének erősebb kerete van, de nekünk hosszabb távú céljaink vannak. Ha mi olyan munkát akarunk végezni, amelyből a válogatott is profitálhat, türelemre is szükség van.” Hozzátette: a bajnokságban az 5. helyre, a Magyar Kupában viszonylag szerencsés sorsolás mellett a négy közé várja a csapatot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik