Universiade: letette esküjét a Nápolyba utazó magyar csapat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.06.26. 16:46
null
Esküt tettek az Universiadén induló magyarok (Fotó: Török Attila)
Ünnepélyes esküt tett a július 3–14. között Nápolyban sorra kerülő 30. nyári universiadén szereplő 160 fős magyar küldöttség az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) aulájában szerdán.

 

„Nem kis erőfeszítést jelent és követel a sport és a szellem egyidejű edzése. Az itt összegyűlt fiatalok magas szinten űzik mindkettőt, önök egyszerre képesek mindkét területen helytállni" – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, majd kiemelte, hogy egyre több ország vesz részt az universiadén, ami jelzi az esemény rangját.

Az universiadéra a magyar csapat tagjait 38 felsőoktatási intézmény – közte 14 külföldi – delegálja, a legtöbben a Testnevelési Egyetemet (TF) képviselik.

Mocsai Lajos, a TF rektora kiemelte, hogy az universiade az egyetemi sport különleges ünnepe, az olimpia előszobája.

Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke, a delegáció vezetője emlékeztetett arra, hogy az egykori magyar Universiade-résztvevők közül később többen lettek élsportolók, olimpiai és világbajnoki érmesek, illetve sportvezetők. Felidézte, hogy az Universiadék 1959 óta íródó történetében a magyar sportolók eddig 120 arany-, 95 ezüst-, és 112 bronzérmet nyertek. Az egyetemisták és főiskolások olimpiájának nevezett nápolyi eseményen a magyar fiatalok 12 sportágban – atlétika, íjászat, cselgáncs, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, röplabda, tekvondó, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda – versenyeznek majd.

Kiss Ádám örömtelinek nevezte, hogy négy csapat is indul a küzdelmekben: férfi és női vízilabdában, valamint női kosárlabdában és röplabdában. Megjegyezte, hogy röplabdacsapat az 1965-ös budapesti universiade óta először indul az egyetemisták olimpiáján.

Az eskü szövegét Bleicher Réka röplabdázó mondta el a versenyzők és a bírók előtt.

Az esemény zárásaként Szabó Tünde adta át a csapatzászlót Kiss Ádám delegációvezetőnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik