Universiade: Kiss Tamás a harmadik magyar aranyérmes

Vágólapra másolva!
2013.07.14. 08:34
null
Kiss Tamás szerezte a harmadik magyar aranyat az universiadén (Fotó: Monoki Kálmán)
Kiss Tamás a kenu egyesek 1000 méteres számában aranyérmes lett a Kazanyban zajló universiadén! A kenus ezzel megszerezte a magyar egyetemi csapat harmadik aranyérmét és egyben kilencedik érmét.



Az olimpiai bronzérmes magyar versenyző egy kazah kenust maga mögé utasítva szerezte meg az első helyet a futamban 4:10.837 perces időeredménnyel a kazah Szergej Jemeljanov és az orosz Ilja Stolakov előtt.

Kiss döntője 8:25-től

„Nagyon hullámzott a víz, fújt a szél, picit zavaró volt, de most már nem érdekel, hiszen nyertem! Erőből kenuztam. Nyomtam, ahogy bírtam. Ötszáz méternél robbantottam, és átvettem a vezetést. Nyolcszáznál kinéztem, láttam, nincs senki, megnyugodtam. Ebben a mezőnyben is versenyeztek olimpikonok. Örülök az universiade-győzelemnek!” – nyilatkozta Kiss Tamás a futam után.

„Minden a tervek szerint alakul. A sportolók hozzák azokat a szinteket, eredményeket, amiket korábban egyeztettünk edzőikkel és a szövetségekkel. A kazanyi körülmények tökéletesek. Minden adott, hogy egy eredményes universiadét zárjunk majd jövő héten szerdán. Gratulálok az eddigi kilenc érmesnek és a pontszerzőknek!” – mondta Freyer Tamás csapatvezető, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség alelnöke.

Kiss Tamás az Óbudai Egyetem hallgatója. Pekingben C–2 1000 méteren aranyéremmel felérő bronzérmet nyert Kozmann Györggyel, miután a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György váratlan halálát – aminek épp holnap lesz öt éve – követően, közvetlenül az olimpia előtt csatlakozott Kozmannhoz. A 2012-es egyetemi vb-n aranyérmes lett, épp a 2013-as universiade helyszínén, a tatár fővárosában – remek előjel volt tehát, be is vált!

A Petrovics Máté, Császár Gergely kajakkettes bronzérmes lett férfi 1000 méteren 3:31.559 perces időeredménnyel. A magyar hajó hajszállal maradt le az ezüstéremről, a második Jurcsenko, Pogreban orosz hajó ideje 3:31.537. Az első helyen a Szandrach, Kujawski lengyel duó végzett (3:28.473).

Császár Gergely a Szegedi Tudományegyetem, míg Petrovics Máté a Szent István Egyetem hallgatója. Minkét kajakozó edzője Csamangó Attila (Szegedi Vízisport Egyesület).

A Tóth Attila Tas, Schenk Áron, Kovács László, Császár Gergely kajaknégyes szintén bronzérmes 1000 méteren, holtversenyben a fehéroroszokkal. A célfotó alapján mindkét hajó harmadik 3:12:184-es időeredménnyel. Az első helyen Oroszország végzett 3:08.558-al.

Az Óbudai Egyetem hallgatója, Schenk Áron K–1-ben, 1000 méteren az ötödik lett 3:55.699-el. Aranyérmes a portugál Fernado Pimenta 3:48.135-el.

A magyar egyetemi csapat eddig összesen 11 érmet nyert Kazanyban.

EZ TÖRTÉNT MÉG VASÁRNAP

Az 59 kg-osok mezőnyében, női birkózásban, a Semmelweis Egyetem hallgatója, a kétszeres Eb-bronzérmes Barka Emese a 3. helyen végzett az Universiadén.

Női vízilabda elődöntő, Magyarország–Kanada 7–6 (4–0, 2–2, 1–3, 0–1). Magyar gólszerzők: Csabai (3), Kisteleki (2), Dalmády P., Somhegyi. A döntőben Oroszország-Magyarország, július 16-án, magyar idő szerint 17:45-kor.

A 200-on Universiade bajnok Biczó Bence valamint Gercsák Tamás nem jutott a középfutamba 100 m pillangóúszásban.

A sakkozóknál, délelőtt Dudás Eszter kikapott vietnámi ellenfelétől, majd 1-0-ra legyőzte az izraeli Palerót. A rapid U12-es Európa-bajnokságon második Dudás Eszternek még egy partit játszik hétfőn, az utolsót és befejezi a tornát. A Corvinus Egyetem hallgatójának 8-ból 4 győzelme van, azaz 4 pontja.

Ritmikus gimnasztikában Soós Viktória karikával a 30. (12.950), labdával a 32. (12.166) helyen végzett – összetettben a 30. helyen áll –, folytatás hétfőn a buzogány- és szalaggyakorlattal. Az rg-viadal mezőnye messze erősebb az universiadén, mint a legtöbb sportágé – az első hét helyezett a szűken vett világelitbe tartozik.

HÉTFŐI MENETREND
Birkózás, ffi kötöttfogás: Jager Krisztián (66 kg), Antunovics László (84 kg), Lám Bálint (120 kg)
Kajak-kenu: 11 egységünk döntős férfi és női 200, 500 méteren (magyar idő szerint 8 órától)
Kosárlabda, női, a 7-8. helyért: Magyarország-Kanada
Ritmikus gimnasztika (buzogány, szalag): Soós Viktória
Sakk: Dudás Eszter
Sportlövészet: Szijj Katinka
Vízilabda, ffi elődöntő: Magyarország–Olaszország (magyar idő szerint 16:30)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik