Universiade: ezüstérmes a női kardcsapat!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.25. 12:48
A Márton Anna, Mikulik Júlia, Záhonyi Petra, Katona Renáta alkotta női kardcsapat a döntőig magabiztosan menetelt a Tajvanban zajló universiadén. Az aranycsatában azonban nem bírt a japánokkal, így ezüstérmes lett. A magyar vívók hat éremmel – három arany, három ezüst – az éremtáblázat élén végzett, megelőzve az oroszokat és a japánokat.     

Rendkívül sikeresen szerepeltek a magyar vívók a Tajvanban zajló universiadén, hiszen három arany- és három ezüstéremmel zárták az egyetemisták viadalát. Az utolsó napon a Márton Anna, Katona Renáta, Mikulik Júlia, Záhonyi Petra alkotta női kardcsapat ezüstérmet szerzett.

A mieink a tizenhat között kezdték a versenyt, méghozzá a házigazda tajvaniak ellen, akiket 45:26-ra múltak felül. Az oroszok mindig kemény ellenfélnek számítanak, ám most, a negyeddöntőben Mártonék nagyarányú 45:32-es győzelemmel léptek túl rajtuk. Az elődöntőben a lengyelek sem tudták megszorongatni a magyar csapatot, amely 45:36-os diadallal jutott be a döntőbe.

Nem indult jól a japánok elleni mérkőzés, hiszen az ellenfél a harmadik kör előtt már hat tussal vezetett. A negyediket Mikulik 15:10-es hátrányból kezdte, az eredményjelző azonban rövidesen már 15:15-öt mutatott. Ez után fej-fej mellett haladtak a felek, de az ötödik kör előtt a japánok vezettek 20:19-re. A folytatásban ismét elhúztak, onnan pedig már nem sikerült újra felállni. Bár a végén Emura nehezen vitte be az utolsó tust Záhonyi ellen, végül a japánok 45:38-as diadallal megnyerték az aranyat, míg a magyar csapat ezüstérmes lett.

Az ezüstérmes női kardcsapat (balról): Márton Anna, Záhonyi Petra, Mikulik Júlia, Katona Renáta (Forrás: MVSZ)
Az ezüstérmes női kardcsapat (balról): Márton Anna, Záhonyi Petra, Mikulik Júlia, Katona Renáta (Forrás: MVSZ)

A férfi tőrözőknek az egyéni után csapatban sem jutott érem. A Dósa Dániel, Németh András, Hári Máté, Balogh Boldizsár alkotta együttes pedig erős ellenfelet múlt felül a tizenhat között, az amerikaiakat ugyanis 45:42-re megverte. A negyeddöntőben azonban hiába vívott szoros meccset a japánokkal, a végül az universiade-aranyérmet megszerző ázsiaiak 45:39-es sikerrel jutottak az elődöntőbe. Dósáék a hetedik helyen végeztek.

A magyar vívók mindegyik fegyvernemben szereztek érmet, csupán a férfi tőr és a női párbajtőr maradt dobogós hely nélkül. Férfi kardban Szatmári András, női kardban Márton Anna, női tőrben Kreiss Fanni lett aranyérmes. Férfi párbajtőrben Bányai Zsombor egyéniben és Siklósi Gergellyel, Berta Dániellel és Cho Taeun Sándorral kiegészülve egyaránt ezüstérmet szerzett, ahogy a Márton Anna, Mikulik Júlia, Záhonyi Petra, Katona Renáta alkotta női kardcsapat is.

Magyarország hat éremmel (három arany, három ezüst) az universiade éremtáblázatának élén végzett az oroszok (két arany, három ezüst, egy bronz) és a japánok (két arany, egy ezüst, két bronz) előtt. A vívó nagyhatalomnak számító olaszok egy arannyal és hat bronzzal a hetedik, az amerikaiak egy ezüsttel a kilencedik, míg a franciák egy bronzzal a tizenegyedik helyen zártak.

UNIVERSIADE, TAJVAN
FÉRFI TŐRCSAPAT, 14 INDULÓ
NYOLCADDÖNTŐ

Magyarország–Egyesült Államok 45:42 (Balogh +10, Dósa +6, Németh –6, Hári –7)
NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország–Japán 39:45 (Dósa +6, Németh –4, Balogh –8)
Végeredmény:1. Japán, 2. Oroszország, 3. Franciaország, ...7. Magyarország (Dósa Dániel, Németh András, Hári Máté, Balogh Boldizsár)

NŐI KARDCSAPAT, 14 INDULÓ
NYOLCADDÖNTŐ
Magyarország–Tajvan 45:26(Márton +10, Mikulik +9, Záhonyi 0, Katona 0)
NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország–Oroszország 45:31(Katona +10, Márton +7, Mikulik –4)
ELŐDÖNTŐ
MagyarországLengyelország45:36(Márton +14, Mikulik –1, Záhonyi –2, Katona –2)
DÖNTŐ
Magyarország–Japán 38:45
Végeredmény1. Japán 2. Magyarország (Márton Anna, Mikulik Júlia, Záhonyi Petra, Katona Renáta) 3. Franciaország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik