HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.08.24 12:55 Frissítve: 2017.08.24 13:26

Universiade: ezüstérmes a férfi párbajtőrcsapat!

Akár már a nyolcaddöntőben is befejeződhetett volna a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Siklósi Gergely, Cho Taeun Sándor alkotta férfi párbajtőrcsapat szereplése, de a németek ellen 44:44-nél ők vitték be a győzelmet érő tust. A döntőben ugyanez nem sikerült: az oroszok aranytussal szerezték meg az universiade-aranyat. 

Ha bárki aggódott volna, mi lesz a férfi párbajtőrszakággal  Imre Géza és Boczkó Gábor nélkül, nem kell. Ezt már jól jelezte a megfiatalított csapattal a világbajnokságon elért értékes negyedik hely, és tovább erősítette, hogy a Tajvanon zajló universiadén az új generáció tagjai ezüstérmesek lettek. 

Bányai Zsombor, Berta Dániel és Cho Taeun Sándor már nem először áll egymás mellett a dobogón, hiszen 2014-ben Hamar Balázzsal kiegészülve a junior világ- és Európa-bajnokságon is diadalmaskodtak. Most mellettük az a Siklósi Gergely kapott helyet a csapatban, aki egyéniben és csapatban is junior Európa-bajnoknak vallhatja magát.  

Nem indult könnyen a nap, hiszen a verseny akár a nyolcaddöntőben véget érhetett volna a mieinknek, ha 44:44 után nem ők viszik be az utolsó tust a németek ellen. A negyeddöntőben ennél sokkal könnyebben 35:28-ra múlták felül a hollandokat, az elődöntőben azonban jöttek a mindig sötét lónak számító dél-koreaiak. Most azonban nem tudtak borsot törni a magyar fiúk orra alá, akik 25:19-es győzelemmel jutottak a döntőbe.

Ahogy azt várni lehetett, az oroszokkal szoros csata alakult ki, de többnyire a mieinknél volt az előny, sőt, a nyolcadik körben már néggyel is vezettünk. Bár aztán közelebb jött az ellenfél, Bányai befejezőemberként viszont tartotta az előnyt. A meccs vége előtt 17 másodperccel azonban  az egyéni viadal döntőjében az őt legyőző Bida egyenlített. A felek úgy döntöttek, hogy a végső győztes kiléte aranytussal dőljön el. Bányai lett a kedvezményezett, így az orosz támadt előre, a Vasas párbajtőrözőjének pedig nem sikerült megelőzni az akcióját, így az oroszok örülhettek a 31:30-as diadalnak és az universiade aranyéremnek. 

Az universiade-ezüstérmes férfi párbajtőrcsapat (balról): Siklósi Gergely, Bányai Zsombor, Berta Dániel, Cho Taeun Sándor (Forrás: MVSZ)


A Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Balogh Orsolya alkotta női tőrcsapat a negyeddöntőben lépett először pástra, ott 42:36-ra nyert a mexikóiak ellen. Az elődöntőben az olaszok következtek, akik ellen nem túl pozitív a mérlegünk akár a felnőtt-, akár az utánpótlás világversenyeket nézzük. A mérleg nyelve most sem felénk billent, hiszen a vetélytárs 45:31-es győzelemmel jutott a döntőbe – a mieink küzdhettek a bronzéremért.

Ez azonban nem jött össze. Bár a mérkőzés elején még vezettek a mieink, a lengyelek a negyedik kör után fokozatosan növelték az előnyüket, és 45:31-re nyertek. Így a magyar női tőrcsapatnak a negyedik hely jutott. Persze a szakág így sem lehet elégedetlen, hiszen Kreiss Fanni aranyérme után értékes helyezéssel lett gazdagabb. 

Mint ismert, a csapatversenyek első napján a férfi kardozók az ötödik, a női párbajtőrözők a 13. helyen végeztek. A vívók viadalának utolsó napján a férfi tőrözők és a női kardozók küzdenek a minél jobb helyezésért. A magyar küldöttség eddig három aranyérmet és két ezüstöt szerzett.  

UNIVERSIADE, TAJVAN
FÉRFI PÁRBAJTŐRCSAPAT, 22 INDULÓ
NYOLCADDÖNTŐ

Magyarország–Németország 45:44 (Berta +4, Bányai +1, Siklósi -4)
NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország
–Hollandia 35:28 (Berta +11, Siklósi 0, Bányai -4)
ELŐDÖNTŐ
Magyarország
–Dél-Korea 25:19 (Siklósi +6, Bányai +3, Berta -3)
DÖNTŐ
Magyarország–Oroszország 30:31 (Siklósi +2, Bányai 0, Berta -3)
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Magyarország (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Cho Taeun Sándor, Siklósi Gergely), 3. Koreai Köztársaság

NŐI TŐRCSAPAT, 14 INDULÓ
NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország
–Mexikó 42:36 (Kreiss +10, Kondricz +8, Balogh -4, Lupkovics -8)
ELŐDÖNTŐ
Magyarország–Olaszország 31:45 (Kondricz -4, Lupkovics -4, Kreiss -6)
BRONZMÉRKŐZÉS
Magyarország–Lengyelország 31:45 (Kreiss -1, Kondricz -6, Lupkovics -7)
Végeredmény 1. Olaszország 2. Oroszország 3. Lengyelország, 4. Magyarország (Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Balogh Orsolya) 

2019.03.18 12:17:55

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Marschall László főszerkesztőt a Rajk-per árnyékában 1949. december 29-én akasztották fel.

2019.03.15 18:18:45

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Munkamániás és kérlelhetetlenül szigorú volt a játékosaihoz. De ez kellett ahhoz, hogy az öntörvényű zseniket egy irányba terelje.

2019.03.16 23:33:53

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mert hiába akarok én lassan, hosszú melegítő szakasszal kezdeni, ha a periférikus látásommal észlelem, hogy balról nagyon igyekszik egy »háziasszony«. Na, azért ezt már ne! – szólal meg a riasztócsengő, és máris hajrázni kezdek.

2019.03.15 21:03:56

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

Európa sportfővárosa már négyszer rendezte meg a Budapest Urban Gamest, és szeptemberben még magasabb fordulatszámra kapcsol, az első World Urban Gamesnek ad otthont.

2019.03.08 18:52:10

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Tehetségéről mindent elmond: a KSI-nél már eredményesen pingpongozott, az MTK-nál Pölöskei János néven még futballozott egy ideig.