MTI 2016.08.02 12:43 Frissítve: 2016.08.02 13:14

Triatlon: a szervezőknek más a véleményük a fertőzésveszély kapcsán

A Magyar Triatlon-szövetség (MTSZ) szerint a tisztifőorvos szóbeli tájékoztatása alapján a Lágymányosi-öböl vize sportolásra alkalmatlan, ezért nem lehetett volna megrendezni a hétvégi budapesti triatlonverseny úszószámát, ugyanakkor a szervezők szerint nem volt baj a víz minőségével.

 

Az MTSZ keddi tájékoztatása szerint figyelmeztették az Ironman 70.3 Budapest elnevezésű viadal rendezőit, hogy fertőzött a víz, ennek ellenére vasárnap megtartották a viadal úszás részét a Dunában.
   
Ezzel szemben Csomor Tamás, a versenyt szervező cég ügyvezetője az MTI megkeresésére írásban jelezte: a viadal előtt – figyelembe véve a bakteriológiai vizsgálatok több napos időigényét – az előírásoknak megfelelően kikérték az eredményeket, és ez alapján kiváló minősítést kaptak.
   
„A mintavételek és mérések akkreditált módon történtek a Fővárosi ÁNTSZ szakembereinek részvételével, a szabályzatnak megfelelően az úszásra kijelölt öböl három különböző, belső részén, illetve az öblön kívül, ahhoz közeli részen a folyóból. A mérést követően a teljes partot a verseny előtt lezártuk, tehát az MTSZ-től érkezett vizsgálat a Duna egy számunkra ismeretlen szakaszán vett mintavételről szól, amely nem érintette a verseny úszásra kijelölt helyszínét” – fogalmazott az ügyvezető.

„Mivel, mint szervezők megtettünk mindent a vízminőség ellenőrzése és biztosítása kapcsán, minden más információ terjesztése kimeríti a szándékos veszélykeltés fogalmát, amellyel szemben jogi úton is fellépünk.”

A triatlon-szövetség közleménye alapján az MTSZ főtitkárát szombaton Budapest Főváros Kormányhivatalának megyei és fővárosi tisztifőorvosa előzetesen tájékoztatta a Lágymányosi öböl vízéből csütörtökön vett vízminta rendkívüli vízvizsgálati részeredményről.

Ennek alapján az MTSZ főtitkára szombat este, a vasárnapi sportrendezvény rajtja előtt több mint 12 órával, írásban megkereste a szervezőket, és kérte hogy haladéktalanul tájékozódjanak a megyei és fővárosi tisztifőorvosnál a vízvizsgálati eredményről.
   
Mivel a hatósági laborvizsgálat alapján a tisztifőorvos szóbeli tájékoztatása szerint a Lágymányosi-öböl vize fürdésre és sportolásra alkalmatlan, a szövetség írásban kérte a szervezőtől a vasárnapi rendezvényből az úszás törlését és a szombati indulók haladéktalan tájékoztatását. A törvény szerint az 5 ezer főnél nagyobb rendezvényen a katasztrófavédelem munkatársai is jelen vannak, így a tájékozódás a hatóság bevonásával – ahogy az indulók tájékoztatása is – a szervezőnek rutinfeladat lett volna.
   
A szervező nevében, annak jogi képviselőjétől, csak a vasárnapi start után, már az első befutók beérkezése közben megérkezett válaszából vált a szövetség számára egyértelművé, hogy a szervező nem értesítette a szombati indulókat, mi több, megtartotta a vasárnapi triatlonrendezvényt is, úszással.
   
A szövetség kéri a hétvégi viadalon indulókat, hogy amennyiben a rendezvény során a bakteriális fertőzésveszély miatt egészségügyi tüneteket észleltek (például szédülés, hányinger) jelentkezzenek a lakóhelyük alapján területileg illetékes járási népegészségügyi szolgálatnál.
   
Az MTSZ hétfőn úgynevezett kontroll vízmintavételi eljárásban vett részt, melynek akkreditált eredménye csütörtökre várható.

 

2020.04.06 17:30:31

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A GINOP projekt fő célkitűzéseiről és eredményeiről Prof. Dr. Than Péterrel beszélgettünk. (x)

pr
2020.04.05 23:18:34

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Kérdés: amikor el lehet kezdeni gyülekezni a startvonalnál, mindenki a saját pályáját akarja-e becsülettel megfutni, vagy a másik oldalba könyöklésén töri majd magát.

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.