Torna-vb: újabb két arany, Biles egyeduralkodó éremhalmozó

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2019.10.13. 17:16
null
Simone Biles öt aranyat nyert Stuttgartban, ezzel minden idők legeredményesebb tornásza lett a világbajnokságokon (Fotó: AFP)
A négyszeres olimpiai bajnok amerikai Simone Biles mindkét női döntőt megnyerte a Stuttgartban rendezett olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokság utolsó, vasárnapi versenynapján.

 

A gerenda fináléjában sokáig a kínai Li Si-csia vezetett, majd honfitársa, a címvédő Liu Ting-ting állt az élre. Biles a tőle megszokott magabiztossággal mutatta be virtuóz gyakorlatát, és egyedüliként jutott 15 pont fölé ezen a szeren. A 22 éves versenyzőnek ez volt a harmadik világbajnoki címe gerendán, egyben a 24. vb-érme. Utóbbival megdöntötte a fehérorosz Vitalij Scserbo abszolút csúcsát.


A talaj fináléja előtt csupán az volt a kérdés, Biles mögött ki lesz a második és a harmadik. Mivel brazil és spanyol tornász is a szőnyegre lépett, ritmusos, közönségszórakoztató zenékre lendületes bemutatóknak tapsolhattak a nézők. Az ezüst végül az amerikai Sunisa Leenek, a bronz pedig az orosz Anzselina Melnyikovának jutott.

Biles tripla Cukaharával fűszerezett gyakorlata során egyszer kilépett, ez egytizedes levonást jelentett, ennek ellenére itt is csak ő került 15 pont fölé, és magabiztosan, egypontos előnnyel szerezte meg pályafutása ötödik vb-címét ezen a szeren.

Az amerikai klasszis öt aranyat nyert Stuttgartban, ahonnan 19-szeres világbajnokként és 25-szörös érmesként távozik. Többször is utalt már rá, hogy a jövő nyári, tokiói olimpia után visszavonul, és ha ez valóban így lesz, akkor ez volt pályafutása utolsó világbajnoksága. Tokióban viszont újabb rekordot adhat át a múltnak: Vitalij Scserbo világbajnokságokon és olimpiákon összesen 34 érmet nyert, Biles jelenleg 30-nál tart...


A férfiaknál ugrásban az olimpiai és háromszoros világbajnok észak-koreai Ri Sze Gvang nagy meglepetésre nem jutott döntőbe, vagyis biztos volt a trónfosztás. A 38 éves román Marian Dragulescunak és a tavaly Dohában második orosz Artur Dalalojannak is volt egy nagyobb elszökkenése a második gyakorlatának leérkezésénél. Az egyéni összetett világbajnokának, az ugyancsak orosz Nyikita Nagornijnak viszont mindkét ugrása remekül sikerült - a második egy Cukahara volt két és fél csavarral -, és bár nem érte el a 15 pontot, megszerezte harmadik stuttgarti aranyérmét.

Korláton a címvédő kínai Csou Csing-jüan mellett az olimpiai bajnok ukrán Oleg Vernyajevnek és az Európa-bajnok Nagornijnak sem sikerült a fináléba kerülés. Eleinte minden gyakorlat után változott az éllovas személye, majd a brit Joe Fraser elérte a 15 pontot, amelynél többet a folytatásban nem kapott senki. A birminghami tornászé volt a világbajnokság leglátványosabb ünneplése is, csapattársai ugyanis azonnal a levegőbe dobálták, amikor a kijelzőn megjelent a végeredmény. A döntő első öt helyezettjét mindössze egy tizedpont választotta el egymástól.

Nyújtón a brazil Athur Mariano erőteljes, anyagerős gyakorlatot mutatott be remek kivitelezéssel. Őt csak az amerikai Samuel Mikulak előzhette volna meg, de neki egyszer megtört a lendülete, a leérkezésnél pedig némileg ellépett, így a dobogóról is lemaradt.

TORNA-VB, SZERENKÉNTI DÖNTŐK
FÉRFIAK
UGRÁS
1. Nyikita Nagornij (Oroszország) 14.966 pont
2. Artur Dalalojan (Oroszország) 14.933
3. Igor Radivilov (Ukrajna) 14.749

KORLÁT
1. Joe Fraser (Nagy-Britannia) 15.000 pont
2. Ahmet Önder (Törökország) 14.983
3. Kazuma Kaja (Japán) 14.966

NYÚJTÓ
1. Arthur Mariano (Brazília) 14.900 pont
2. Tin Srbic (Horvátország) 14.666
3. Artur Dalalojan (Oroszország) 14.533

NŐK
GERENDA

1. Simone Biles (Egyesült Államok) 15.066 pont
2. Liu Ting-ting (Kína) 14.433
3. Li Si-csia (Kína) 14.300

TALAJ
1. Biles 15,133 pont
2. Sunisa Lee (Egyesült Államok) 14.133
3. Anzselina Melnyikova (Oroszország)

ÉREMTÁBLÁZAT
1. Egyesült Államok 5 arany 2 ezüst 1 bronz
2. Oroszország 3 3 3
3. Nagy-Britannia 2 1 1
4. Törökország 1 1 –
5. Belgium 1 – –
Brazília 1 – –
Fülöp-szigetek 1 – –
8. Kína – 3 2
9. Olaszország – 1 1
10. Tajvan – 1 –
Horvátország – 1 –
Izrael – 1 –
13. Japán – – 2
Ukrajna – – 2
15. Franciaország – – 1
Írország – – 1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik