Torna-vb: Történelem! 3 vb-cím egymás után, verhetetlen Biles

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2015.10.29. 22:18
null
Simone Biles a csapatversenyben tökéletes volt, most nem – de így is ő a világ legjobb tornásznője (Fotó: AFP)
A glasgow-i olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon a nagy esélyes amerikai Simone Biles nyerte meg a női összetettet csapattársa, Gabrielle Douglas és a román Larisa Iordache előtt. Makra Noémi a 21. helyen zárta a finálét.

A világ jelenlegi legjobb tornásznője, Simone Biles tornatörténelmi tett írására tett kísérletet: harmadszor egymás után nyerhette meg az összetettet világbajnoki döntőben. Vetélytársa nem sok volt: honfitársa, Gabrielle Douglas tűnt az egyetlennek, aki képes végig tartani a lépést vele.

Iordache nagyon elégedett lehet a bronzzal (Fotó: AFP)
Iordache nagyon elégedett lehet a bronzzal (Fotó: AFP)

Főleg, hogy a svájciak világklasszisa, Giulia Steingruber megkapta szokott, viszonylag alacsony pontszámát felemás korláton, majd leesett gerendáról, így kiszállt az érmekért folytatott versenyből. Miután még néhányan így tettek, a kínai Sang Csun-szong és a román Larisa Iordache hajtottak a bronzéremre – végül utóbbi örülhetett, köszönhetően nagyon kiegyensúlyozott teljesítményének.

Az aranyért maradt riválisnak Douglas, aki végig Biles nyomában is maradt, bár ehhez kellett az is, hogy a favorit alig-alig tudjon fenn maradni a gerendán.

Ez sem segített sokat, Biles talajon (egy kilépéssel) erődemonstrációt tartott, és nagyon magabiztosan nyerte meg harmadik összetett világbajnoki címét. Olyan legendáknak, mint Larissza Latinyina, Ljudmila Turiscseva, vagy Shannon Miller „csak” kétszer sikerült, Szvetlana Horkinának háromszor, de neki sem közvetlenül egymás után. Dupla címvédést még soha, egyetlen tornásznő sem tudott bemutatni.

Sporttörténelmi tett volt.

A döntőbe a 14. helyen bejutó Makra Noémi gerendán nem kezdett jól (12.833, rontás után), de talajon (13.833) és ugrásban (13.933) javított, legerősebb szerén, felemás korláton pedig 14.266-ot kapott, így 54.865 ponttal a 21. helyen végzett a fináléban. Ahhoz képest, hogy a világbajnokság előtt még az is kérdéses volt sérülése miatt, hány szeren tud elindulni – megsüvegelendő teljesítmény!

TORNA-VB, GLASGOW
Nők. Egyéni összetett. 1. Simone Biles (Egyesült Államok)
60.399, 2. Gabrielle Douglas (Egyesült Államok) 59.316, 3. Larisa Iordache (Románia) 59.107, 4. Sang Csun-szong (Kína) 58.265, 5. Giulia Steingruber (Svájc) 57.333, 6. Murakami Mai (Japán) 57.132, ...21. Makra Noémi (Magyarország) 54.865

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik