Torna-vb: Berki fináléja és az olimpia is alighanem oda

Vágólapra másolva!
2015.10.26. 11:48
null
Berki Krisztián 14.966-os pontszáma valószínűleg nem elég a fináléhoz (Fotó: AFP, archív)
Berki Krisztián lemarad a glasgow-i olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokság szerenkénti döntőjéről lólengésben, így oda az esély a közvetlen ötkarikás kvalifikációra (az első három között kellene végezni a fináléban), a pótkvalifikációs tesztverseny pedig már nem a szerspecialistáknak kedvez. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar klasszis riói kvalifikációjára gyakorlatilag semmi esély.

A magyar válogatott nyújtón kezdte, majd talajon folytatta selejtezőjét, ezután következett kiemelten fontos szerként a lólengés – érdekesség, hogy a délelőtti rotációban szerepelt a 2014-es világbajnokság három dobogósa, Berki Krisztián, a horvát Filip Ude és a francia Cyril Tommasone is. Lovon a vasárnapi kvalifikáció után a brit olimpiai ezüstérmes Louis Smith állt az élen (15.533), a japán Kaja Kazuma és a brit Max Whitlock előtt.

Hidvégi Vid jól hajtotta végre 6.600-as indulópontszámú gyakorlatát, amelyre 15.166-ot kapott (ez a 4. helyre repítette), majd jött Berki Krisztián. A szezon során megműtött, a vb előtt is fájdalmakkal küszködő magyar világklasszis gyakorlatának nehézségét csak 6.300-ra értékelték – ez alacsonynak számít a specialisták között –, a leugrásnál az International Gymnast jelentése szerint hibázott, a 14.966-os végpontszám is ezt tükrözte. Nem vigasztal senkit, de Ude és Tommasone, valamint az ausztrál specialista Prashanth Sellathurai ugyanígy járt.

Eredménye Berkit a 7. helyre rangsorolta, ez azt jelentette, hogy a magyar olimpiai, világ- és Európa-bajnok valószínűleg nem jut be a szerenkénti döntőbe, amelynek első három helyezettje indulhat a riói olimpián. 12.22-kor pedig jött az ukránok világklasszisa, Oleh Vernyajev, aki feljött a 6. helyre, ezzel kilökte Berkit az első nyolcból, ezzel biztossá vált, hogy nem tud bejutni saját erőből a fináléba.

A pótkvalifikáció (a csapat helyezésétől függően) még esélyt jelenthetne a riói szereplésre, ám a 2016. áprilisi tesztversenyen összetett alapján osztanak kvótákat, ez pedig a szerspecialista Berki számára szinte lehetetlenné teszi a kijutást. A másik sansz, ha Magyarország csapatban kvalifikál a tesztversenyre, ehhez az első tizenhat között kellene végezni – a riói pótkvalifikáción pedig az első négy között az olimpiához. Erre már csak azért sincs esély, mert a 329.457-es pontszámmal végző, Berki Krisztián, Hidvégi Vid, Babos Ádám, Dudás Norbert, Vágner Levente, Vecsernyés Dávid összeállítású magyar válogatott a délutáni csoportok előtt a 15. helyen áll, biztosan kiesik így a tizenhatból.

További periférikus esélyt jelentett volna, ha Berki megőrzi 9. helyét, így első számú tartalék lesz, a magyar szövetség pedig visszalépteti Hidvégi Videt a finálétól (Hidvégi bejutása sem biztos) Berki javára. Ez az esély délután három után illant el, az örmény Harutjun Merdinjan gyakorlatával, mely a tizedik helyre küldte szerspecialistánkat.

A 2012-es olimpia előtt a világbajnoki cím mellett óriási szerencse (a grúz Paata Nozadze két szürreálisan alacsony pontszáma) is kellett Berki kvalifikációjához, amit aztán aranyéremmel hálált meg. Ez aligha jön össze még egyszer. A lólengés egyik legnagyobb egyéniségének szenzációs eredményeit nem veheti el senki – mindig is méltó helye lesz a legkiválóbb szerspecialisták között –, ám a glasgow-i hétfő délelőtt alighanem neki is fekete lesz.

A nagyon csalódott Berki Krisztián a következőképpen kommentált: „Egyelőre fel sem fogtam az egészet, úgyhogy még jól vagyok.”

KVÓTATAN
HOGYAN JÖHET ÖSSZE A KVÓTA EGY TORNÁSZNAK?ÖSSZEJÖHET-E BERKINEK?
Dobogón végez egy szerenNem. Berki nem jutott be a fináléba, és visszaléptetéssel sem lehetne bejuttatni.
Csapata az első nyolcban végez, így kvalifikál RióbaNem.
Csapata a 9–16. helyen végez, majd a pótkvalifikáción az 1–4.-benNem, mert a magyar válogatott nem lesz 16-ban.
Csapata a 17. helynél lejjebb végez, de a tornász az előolimpián indul, és összetettben az első 18-ba kerül.
Nem, mert Berki nem összetett tornász, hanem specialista, válla miatt nem is lehetne felkészíteni minden szerre. Magyar összetett tornász hiába szerez olimpiai indulási jogot, Berkin ez nem segít, mert a kvalifikáció névre szól.
Szabadkártyát kap1-1 szabadkártyát osztanak, erre aligha lesz esély.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik