Torna-vb: a nőknél sem jutott döntőbe magyar versenyző

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2017.10.05. 11:07
Egyik magyar versenyző sem jutott be a női verseny fináléiba a montreali torna-világbajnokságon.

Sérülés miatt az utolsó pillanatig kérdéses volt az Európa-bajnoki bronzérmes Dévai Boglárka indulása, aki korábban „megnyomta a lábát”. A magyar szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint a világkupa-szériagyőztes szombathelyi tornász ennek ellenére jól teljesített ugrásban, bár nem tudott a kellő lendülettel nekifutni, ezért levonást kapott és a 14. helyen végzett.Dévai Boglárka indulása, aki korábban „megnyomta a lábát”. A magyar szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint a világkupa-szériagyőztes szombathelyi tornász ennek ellenére jól teljesített ugrásban, bár nem tudott a kellő lendülettel nekifutni, ezért levonást kapott és a 14. helyen végzett.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Kovács Zsófia gerendán hibázott, ez pedig rányomta bélyegét a teljesítményére. Korábbi bokasérülése és csonthártyagyulladása nehezítette versenyzését, az ugrását sem tudta a tőle megszokott módon végrehajtani, míg talajon egy új sort próbált ki, ami nem sikerült. A felemás korlát nem okozott számára gondot, így negyedik számú tartalékként várhatja az egyéni összetett 24 fős döntőjét, ahova országonként két versenyző kerülhet – olvasható a tájékoztatásban.

Al-Salty Dáliát az utolsó pillanatban – Dévai helyett – nevezték mind a négy szerre, de így is helytállt, bár csak gerendán és felemás korláton készült a vb-re. Az élete első felnőtt világversenyén szereplő Tömböl Boglárka talajon és gerendán is a tőle elvárható teljesítményt nyújtotta.

„Nagyon meg vagyok elégedve Dévai Boglárka teljesítményével és sportemberi hozzáállásával, hogy ilyen állapotban is képes volt mindkét ugrását bemutatni. Ezt az eredményt egy nappal ezelőtt is szívesen aláírtam volna” – nyilatkozta Draskóczy Imre szövetségi kapitány.

Hozzátette: ha Dévai rendesen neki tud futni, akkor tisztább technikával hajtotta volna végre az ugrásokat, és szinte biztosan döntőbe jut.

„Kovács Zsófia versenyzését korábbi sérülése nehezítette, ez sajnos végigkísérte a lábszereken. Talajon egy új kombinációt próbáltak bemutatni a harmadik sorban, ami nem sikerült, és lábfájása következtében az ugrását sem tudta végrehajtani” – fogalmazott a szakvezető.

Draskóczy kifejtette, a magyar női torna legfőbb célkitűzése, hogy ebben az olimpiai ciklusban csapatban részvételi jogot szerezzen a játékokra, s ez a verseny megmutatta, kire hogyan számíthat téthelyzetben.

Az összetett selejtezőből a japán Murakami Mai került a legjobb pontszámmal a döntőbe, egyetlen ezreddel megelőzve az amerikai Ragan Smith-t a riói olimpia után alaposan átalakult mezőnyben. Murakami és Smith mellett 55 fölötti összpontszámot ért el a kanadai Elisabeth Black és a francia Mélanie de Jesus dos Santos is, szoros finálé várható.

A román női torna elhúzódó válsággal küszködik, és Montreal is csak a fekete napok sorát „gazdagította”: a háromszoros olimpiai bajnok Catalina Ponor hibázott gerendán, nem jutott döntőbe, s bejelentette visszavonulását, míg az ötszörös Európa-bajnok Larisa Iordache megsérült a talaj bemelegítésnél és teljes Achilles-ínszakadást szenvedett. Iordache-t sürgősséggel repítik haza a románok, hogy megműtsék – elképzelhető, hogy a súlyos sérülés egyben karrierje végét is jelenti.

Meglepetésből így is volt elég: a hollandok olimpiai bajnok gerendaspecialistája, Sanne Wevers gyakorlatilag kifelejtett egy kötelezően előírt elemet gyakorlatából, és olyan levonást kapott, amivel kikerült a fináléból. Az üzbégek veterán klasszisa, Oksana Chusovitina 42 (!) évesen is be tudott jutni az ugrás döntőjébe – elképesztő teljesítmény!

TORNA-VB, SELEJTEZŐ
A magyar női versenyzők eredményei
Egyéni összetett
29. Kovács Zsófia 49.698 pont

45. Al-Salty Dália: 47.164

Ugrás
14. Dévai Boglárka 13.833

74. Al-Salty 12.866 – 1 ugrás

79. Kovács 12.733 – 1 ugrás

Felemás korlát
20. Kovács 13.766

61. Al-Salty 11.766

Gerenda
44. Kovács 11.533

67. Al-Salty 10.800

94. Tömböl Boglárka 9.833

Talaj
73. Al-Salty 11.733

78. Kovács 11.666

96. Tömböl 10.933

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik