MTI 2020.09.29 13:34 Frissítve: 2020.09.29 14:48

Torna: nem lehet olimpiai kvótát szerezni az elhalasztott Eb-n

Nem lehet majd olimpiai kvótákat szerezni a decemberre halasztott férfi és női torna Európa-bajnokságokon, melyeket egyformán Bakiban rendeznek meg a tervek szerint.

 

A kontinentális szövetség (UEG) döntéséről a Magyar Tornaszövetség (MATSZ) számolt be kedden, hozzátéve, hogy szervezési kérdések miatt az UEG október 5-re halasztotta a végleges döntést arról, hogy egyáltalán sor kerül-e a kontinensviadalokra.

Az európai szövetség a hivatalos tájékoztatásában azt írta, a járványhelyzet miatt nem rendezhet olimpiai kvalifikációt az Eb-ken, a mostani szituációban ugyanis nem tartja megfelelőnek a feltételeket, és nem akarja a nemzeti szövetségeket arra kényszeríteni, hogy csak azért utazzanak el egy eseményre, mert azon olimpiai kvótát lehet szerezni.

A november végére halasztott kijevi ritmikus gimnasztika Eb-vel kapcsolatban az UEG azt a döntést hozta, hogy az rendezvényre sor kerül, de azon sem osztanak tokiói kvótákat.

„Természetesen megértjük és elfogadjuk, hogy jelen körülmények között nem biztos, hogy mindenki el tud jutni az Európa-bajnokságokra, így érthető, hogy azt nem lehet olimpiai kvalifikációs viadaloknak kinevezni" – idézte a MATSZ közleménye Altorjai Sándor főtitkárt, aki hozzátette, az még kérdéses, hogy az Eb-ket helyettesítik-e valamilyen más, kvótaszerző versennyel, vagy pedig a kvalifikációs szabályokban leírtak alapján adják ki az ötkarikás indulási jogokat. Jelezte, a végső döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hozza majd meg.

Az Eb-k közül Baki eredetileg csak a férfiak viadalát rendezte volna májusban, de júniusban bejelentették, hogy a női Eb-nek is az azeri főváros lesz a házigazdája. A férfiak kontinentális versenyére a jelenlegi tervek szerint december 9. és 13., a nőkére 17. és 20. között kerül sor. Utóbbi eseménynek április végén, május elején Párizs adott volna otthont, a franciák azonban jelezték, hogy más időpontban nem tudják vállalni a verseny lebonyolítását.

2020.10.21 10:27:17

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

„Egyik szakmai csúcsomnak a veszprémi kézilabdázó Éles József visszatérését tartom."

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.

2020.10.19 19:08:23

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Felmérésekben, elriasztó adatok közzétételében, győzködésben nem volt, nincs hiány Klebelsberg Kunó óta napjainkig, ám mintha ezzel a legtöbbször le is tudnánk a legendás kultuszminiszter által kirótt feladatot.

2020.10.16 20:23:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

„Úgy harcolt, mintha tényleg ez az egyetlen és utolsó alkalma lenne a siker eléréséhez.”

2020.10.16 22:53:46

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Minden egyes győzelemnek örülni kell és értékelni, hogy Marco Rossival a gondok ellenére egy meccsre kerültünk attól, hogy részt vehessünk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.