Torna: magyar lenne a korábbi NB I-es román játékos lánya

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.05. 09:53
null
Olivia Cimpian erőssége lehet a magyar válogatottnak (Fotó: aradon.ro)
Magyarországon folytatja pályafutását Olivia Cimpian, a román tornászválogatott tagja. A tervek szerint a 16 éves sportoló megszerezné a magyar állampolgárságot is – írja a maszol.ro.

Olivia Cimpian édesapja, Marcel Cimpian korábban labdarúgóként a magyar NB I-ben is játszott a Tiszakécskében, a család reménye szerint ez megkönnyíti az állampolgárság megszerzését.

A honlap szerint az aradi származású sportoló szülei lányuk fejlődése váltanak országot. Az apa szerint Magyarországon teljes másképp kezelik az élsportolókat, mint Romániában.

Olivia Cimpian idén áprilisban indult a Kolozsváron megrendezett Európa-bajnokságon, ahol összetettben a 23. helyen zárt. A 2016-os ifjúsági Eb-n bronzérmet nyert a román csapattal.

A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) szabályzata szerint egy tornász akkor válthat azonnal országot, ha megszerezte az állampolgárságot abban az országban, ahol letelepedett, a két érintett szövetség megegyezik a váltásról, és a végrehajtó bizottság elfogadja azt. Ha ez megtörténik, a versenyzőnek nem kell szüneteltetnie nemzetközi pályafutását. Amennyiben nincs megegyezés a két ország között, akkor is lehet váltani: előbb a végrehajtó bizottságnak kell elfogadnia az országváltást, majd a bizottsági döntéstől számított egy év múlva versenyezhet a tornász, tehát ez hosszabb kihagyást jelent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik