HIRDETÉS
HIRDETÉS
M. G. 2016.12.16 11:48 Frissítve: 2016.12.16 20:21

Torna: 368 szexuális bűncselekmény, gyomorforgató esetek

Az Indianapolis Star és a USA Today közös tényfeltáró anyagban mutatta be, mekkora és milyen elképesztően súlyos problémát jelentenek az Egyesült Államokban a fiatal tornászok ellen elkövetett szexuális bűncselekmények.

HIRDETÉS
Az IndyStar tényfeltáró anyagai szörnyű esetek sorát hozták nyilvánosságra az amerikai tornaéletben (Fotó: AFP)

Az IndyStar már több mint egy éve foglalkozik a témakörrel, és az elmúlt időszakban több óriási botrány is kirobbant: a legutóbbiban az amerikai válogatott és a Michigan State University volt sportorvosát, Larry Nassart vádolták meg szexuális zaklatással, melyet legalább egy esetben kiskorú, 13 éven aluli áldozat ellen követett el. 2011-ben öngyilkos lett az egy évvel korábban az év tornaedzőjének megválasztott Marvin Sharp, akit négyrendbeli gyerekmolesztálás, gyermekek elleni szexuális bűncselekmények és gyermekpornográfia birtoklása miatt helyeztek vád alá.

A mostani tényfeltáró cikkben az indianapolisi lap 20 év rendőrségi aktáit vizsgálta át. 368 tornász jelentett szexuális bűncselekményt, az IndyStar rendőrségi dokumentumok sorát közölte. A részletek gyomorforgatóak. Hatéves (!) gyerekeket fotóztak meztelenül edzők, a már említett Marvin Sharp egy 12 éves tornászlányt molesztált. Egy 14 éves versenyzővel „egy éven keresztül gyakorlatilag naponta létesített szexuális kontaktust” edzője az egyik texasi, magas presztízsű tornaiskolában.

A lap szerint a 368 eset is horribilisan magas szám, ám valószínűleg meg sem közelíti a tényleges esetek számát. Az ország tornasportjáért felelős USA Gymnastics a lap szerint korábban nem tett meg mindent a sportolók biztonságáért, szőnyeg alá söpört eseteket, és egyes „ragadozó” edzők szabadon mozoghattak klubról klubra.

„A USA Gymnastics számára semmi sem fontosabb, mint a sportolók védelme. Ehhez folyamatos éberség szükséges az edzők, szülők, versenyzők és hivatalos személyek részéről. Elszomorít bennünket minden eset, amikor kárt okoztak egy tornásznak karrierje során” – tudatta a szövetség hivatalos közleményében. A USA Gymnastics több „biztonsági” és oktatóprogramot is indított, és „büszke a gyermekek szexuális zaklatása ellen kifejtett munkájára”.

A USA Gymnastics nyilvánosan elérhető tiltólistáján – ezen vannak azok a szakemberek, akik soha többé nem dolgozhatnak a szövetség égisze alatt – 110 edző neve szerepel. Közöttük 24 olyan edzőé, aki a szövetség fegyelmi és etikai szabályzatának 9.2 (a) (III) pontját szegte meg – a 9.2-es pontban szerepelnek a szexuális bűncselekmények.

Az IndyStar a megvizsgált rendőrségi és bírósági dokumentumok alapján szexuális bűncselekményeket elkövető edzők sorát nevezi meg. Egyikük, Jeffrey Bettman titkos kamerákat helyezett el oregoni és kaliforniai tornatermek öltözőiben, 49 tornászról 469 meztelen videót és meztelen képek sorát készítette. Jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti – de tevékenységét több mint egy évtizedig folytathatta, mielőtt lebukott volna.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.04.19 14:56:25

Egyéb egyéni ILKU MIKLÓS

Az Ázsiai Játékokon már tesztelik, olimpiai sportág lehet – Magyarország is feliratkozott az e-sport térképére.

2018.04.19 13:07:30

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Most megtudhatja, mit jelent a helyre, tétre, befutóra • Hatalmas változások a hazai lósportfogadásban.

2018.04.18 23:52:32

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Mi, magyarok is tudnánk találni több olyan hobbit, amelynél dőlnének az olimpiai érmek: a százméteres szabad stílusú búgócsigázást bármikor vállalnám, de szerintem a similabdacsapatunk is esélyesként várná a tornát.

2018.04.18 10:02:12

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

„Az összezártság csak még feszültebbé tett minket, én csapkodtam, ő nem szólt egy szót sem.”

2018.04.11 17:02:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Lovak mellett agarakra is lehet majd fogadni a Kincsem Parkban sorra kerülő idei első fesztiválon.

HIRDETÉS
HIRDETÉS