Tömegsport: Javulnak a statisztikák – Szabó Tünde

SZALAY PÉTERSZALAY PÉTER
Vágólapra másolva!
2018.10.06. 08:42
null
Szabó Tünde elégedett, de a munka nem állhat le (Fotó: Nemzeti Sport)
Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára szerint arra kell törekedni, hogy a diákok ne csak a testnevelés órákon mozogjanak, hanem az iskolán kívül is egyre többen kapcsolódjanak be a sportolásba. Azon is dolgoznak, hogy a szabadidő sportolók minél több színvonalas sportlétesítményt használhassanak ingyenesen vagy kedvezményes áron.

Nem mindegy egy ország jövője szempontjából, hogy az iskoláskorú fiatalok mennyit és milyen körülmények között sportolnak, de az sem, hogy a felnőtt lakosság körében hányan ismerik fel a rendszeres mozgás igényét.

Az általános helyzet lényegesen jobb a korábbinál, de ahogy Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára fogalmaz, feladat és munka mindig akad. Szabó Tünde az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy növelni kell a rendszeres sportolásban résztvevő nők, illetve fiatalabbnak számító felnőttek arányát.

– A sportért felelős államtitkár székéből nézve mennyire látja a korábbiaknál egészségesebbnek és edzettebbnek az ország népét?
– Azt hiszem, hogy a leglátványosabb eredményeket a gyermekeknél értük el, hiszen a kötelező testnevelés bevezetésével hetente öt órát már biztosan mozognak a diákok hat és tizennyolc éves koruk között. Más korosztályokban is történt pozitív elmozdulás, de még sokkal kevésbé látványos, hiszen felnőtt korban a rendszeres sportolás általában életmód, vagy legalábbis szemléletmód váltással párosul. Ez pedig nem az egyik napról a másikra történik meg. Mi igyekszünk olyan feltételeket biztosítani, amelyek a lakosság minél nagyobb részének teszik lehetővé a rendszeres mozgást, függetlenül az anyagi helyzetüktől és attól, hogy az ország mely pontján élnek. Folyamatosan fejlesztjük a sportinfrastruktúrát, amely a versenysportot, az utánpótlás-nevelést, és a szabadidősportot is szolgálja, illetve nemzetközi versenyek helyszínéül is szolgál. Biztos vagyok benne, hogy egy Magyarországon megrendezett sportesemény, egy itthon elért sportsiker jelentősen megnöveli a sportágat kipróbálók számát.

– Hol tapasztalható még mindig jelentős lemaradás?
– Feladat mindig van! Szépen haladunk a kitűzött cél felé, hogy Magyarország amellett, hogy rendkívül eredményes sportnemzet, sportoló nemzetté is váljon. Úgy gondolom, még a gyermekek körében sem elégedhetünk meg az eddigi eredményekkel, most az iskolán kívül is sportoló diákok számát kell emelnünk. Javítani kell a rendszeres sporttevékenységet végzők körében a nők, illetve a fiatal felnőttek arányát is. Nagyon pozitív viszont, hogy a szép korúak körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mozgás, kiemelném a nordic walkingot, ami egyre elterjedtebb mozgásforma az idősebb korosztályokban.

– Mit takar a Fitt egészséges nemzetért jelmondat, és az ahhoz kapcsolódó tárt kapus program?
– Ez nem egy jelmondat, hanem a Hiszek Benned! Program legújabb, harmadik alprogramja, a „Fitt, Egészséges Nemzetért Tárt Kapus Program”, amelynek célja, hogy a magyar lakosság számára hozzáférhető, könnyen elérhető sportolási lehetőségeket teremtsünk. Az alprogramban a 23 megyei jogú városban működő sportszervezetek támogatása valósul meg a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) közreműködésével a sportolási feltételek javítása, a sportinfrastruktúra igénybevételének ösztönzése, egyszóval a sportolási lehetőségek bővítése érdekében. Egyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a város lakosai az adott település sportlétesítményeit kedvezményesen vagy ingyenesen használhatják, előre meghatározott feltételek szerint, a felhasználható időt figyelembe véve. Ennek persze költségvetési vonzata is van, ezért erre a célra a tavalyihoz hasonlóan idén is 150 millió forintot biztosítunk.

– Ha már az életmódbeli változásról szó esett, mennyire tükrözik a valós képet a tömegeket megmozgató futóversenyek és a kerékpáron közlekedők számának növekedése a fővárosban és más településeken?
– Ahogyan arról már az előzőekben beszéltem, tapasztalható pozitív változás a magyar társadalomban, de átütőnek még nem nevezném. Elindult egy biztató folyamat, amelyet tovább kell vinnünk, lendületben kell tartanunk. Ennek egyértelmű jelei az egyre népszerűbb futóversenyek vagy épp a kerékpárosok növekvő száma. A Vivicittá futóversenyen idén tavasszal magam is megtapasztaltam, hogy valóban egyre többen futnak, hiszen csaknem harmincezren neveztek a különböző távokra. A napokban megjelent kutatási eredmények szerint Dánia és Hollandia után Magyarországon a harmadik legmagasabb az elsősorban bringával közlekedők aránya Európában. Összességében, jó úton haladunk, folytatnunk kell a munkát, hiszen a sport az egészségmegőrzés egyik leghatékonyabb eszköze.

– Ugyan nem minden a pénzen múlik, az viszont tagadhatatlan, hogy ha a kelleténél kevesebb a pálya, a fedett létesítmény, az uszoda és a sportolásra is alkalmas park, alább hagyhat a mozgás iránti kedv, a rendszeres sportolás iránti igény…
– Fontosnak tartjuk a megfelelő színvonalú létesítményeket, hiszen azok a szabadidősport és a versenysport számára is helyszínül szolgálnak. A mindennapos testnevelés feltételeinek megteremtésére folyamatosan adunk át tornatermeket és tanuszodákat országszerte. Ezek természetesen nemcsak az iskolai testnevelési óráknak, hanem a helyi egyesületi- és a szabadidős sporttevékenységeknek is otthont adnak. Emellett mindenképpen meg szeretném említeni a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programot, amelyben országszerte alakítunk ki ingyenesen használható, igényes szabadtéri sportlétesítményeket, így biztosítva a rendszeres testmozgás lehetőségét minden korosztály számára. A parkok nagy előnye, hogy ingyenesen használhatók és könnyen elérhetők a sportolni vágyók számára a saját lakóhelyükön vagy annak közelében.
Az új sportlétesítmények jelentős része olyan nemzetközi szabványoknak is megfelel, amelyek lehetővé teszik nagyszabású sportversenyek hazai lebonyolítását, ez ismét csak jótékonyan hat a lakosság és leginkább a fiatalok sportolási kedvére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik