Tokió rendezheti a 2020-as nyári olimpiát!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.07. 22:22
null
A tokióiak hittek benne, hogy 1964 után másodszor is olimpiát rendezhetnek, és az álomból valóság lett (Fotó: Action Images)
Tokió rendezheti meg a XXXII. nyári olimpiai játékokat 2020-ban – jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge a NOB Buenos Airesben zajló 125. kongresszusán.

Az első fordulóban a japán főváros kapta a legtöbb szavazatot, míg Madrid és Isztambul ugyanúgy zárt, így közbeiktattak még egy szavazást, ekkor a török város 49:45 arányban bizonyult jobbnak, a spanyol főváros kiesett.

A SZAVAZÁS MENETE
1. kör
2. kör
Isztambul
26 (49)
36
Madrid
26 (45)
Tokió
4260

A második szavazáson a favorit Tokió gyűjtötte a több szavazatot. A kongresszuson leköszönő NOB-elnök először megköszönte a pályázóknak a színvonalas prezentációkat és terveket, majd egy borítékból kihúzva a rendező nevét bejelentette: a 2020-as nyári olimpiai játékoknak Tokió adhat otthont!

A szavazáson Tokió meggyőző különbséggel, 60:36-os aránnyal múlta felül Isztambult.

A japán fővárosnak ez volt sorozatban a második kandidálása, négy éve két város (Rio de Janeiro mellett Madrid!) előzte meg, de Chicagót legyőzte. Akkor a japán végső prezentációt később gyengébbnek ítélték a többinél, szakértők legalábbis ezzel magyarázták, hogy a második szavazáson csak 20 NOB-tagot tudtak maguk mellé állítani. A mostani döntés következtében Tokió az első ázsiai város, amely másodszor rendezhet olimpiát.

Rogge bejelentése


A GYŐZTES PÁLYÁZATRÓL

A NOB kongresszusát megelőzően a nagy fogadóirodák mindegyikénél Tokió győzelmére fizették a legkevesebb pénzt, és a szakértők többsége is a japán fővárost jelölte meg favoritnak.

„TÖBBSZÖRÖS OLIMPIÁZÓK”

Athén (1896, 2004), London (1908, 1948, 2012), Párizs (1900, 1924), Los Angeles (1932, 1984), Tokió (1964, 2020)
Megjegyzés: csak a nyári játékokat figyelembe véve

Pályázatát hátráltatta a fukusimai erőmű reaktorainak megsérülése és az abból fakadó állandó negatív hírfolyam. A japán kormány hiába költött már el 470 millió dollárt a sugárszennyezett víz okozta károk helyreállítására, a radioaktivitásról szóló állandó negatív hírek miatt a távol-keletieknek rengeteget kellett bizonygatni, hogy Tokió abszolút alkalmas a házigazda szerepére. Jellemző, hogy még a japánok utolsó prezentációjában is elhangzott (ld. lejjebb!), sőt a kormányfő külön kiemelte, hogy radioaktivitás szempontjából Tokió egyáltalán nem veszélyesebb hely New Yorknál vagy Londonnál.

Az anyagi biztonság ugyanakkor egyértelműen a japánok mellett szólt, és ezt a stabilitást igyekeztek is pályázatuk fő motívumává tenni, ellentétbe állítva magukat a „kihívókkal”. Ráadásul ezúttal a lakosság olimpia mellé állítása sem jelentett különösebb gondot, ellentétben 2016-tal, amikor valóságos „közelharcot” kellett vívni minden százalékpont-emelkedésért a népszerűségben. Az egyik korábbi közvélemény-kutatás 56 százalékos támogatottságot mutatott évekkel ezelőtt, míg a legutóbbinál már a lakosság 83 százaléka helyeselte a rendezés ötletét! Japánban most gyakorlatilag általános a közvélekedés arról, hogy a 2011-es cunami után a 2020-as olimpia rendezése hasonló lehetőséget jelenthet, mint a második világháború után az 1964-es játékok, amit „japán újjászületésnek” is tartanak.

Tokió pályázatának ékköve a Zaha Hadid tervezte új japán nemzeti stadion
Tokió pályázatának ékköve a Zaha Hadid tervezte új japán nemzeti stadion
MOB-VEZETŐK TOKIÓRÓL
„Magyar szempontból általában jobb, ha hozzánk közel rendeznek olimpiát, mert nincs gond az átállással, egyszerűbb a felkészülés. Ugyanakkor az jó hír, hogy nekünk hagyományosan jó kapcsolataink vannak a japánokkal, nemrég írtunk alá együttműködési megállapodást velük” – mondta Borkai Zsolt, a MOB elnöke.
„Eredetileg mindenki úgy számolt, hogy Madrid lehet a nagyobb ellenfele Tokiónak. Viszont az komoly hátrányt jelentett a spanyoloknak, hogy három NOB-tagjuk nem szavazhatott, és valószínűleg a négy olasz és a három francia sem támogatta a pályázatukat, mert a hírek szerint 2024-re Róma és Párizs is komolyan készül. Egy 2020-as európai olimpia viszont gyengítette volna az esélyüket. Ezek ismeretében mondhatom, hogy nem született meglepetés, Tokió megérdemelten nyert” – értékelt Szabó Bence, a MOB főtitkára.
A két sportvezető elárulta, hogy az elmúlt napokban több NOB-taggal beszélgettek, és szinte biztosra vehető, hogy a vasárnapi szavazás után, a birkózás az olimpia műsorán marad.

A PREZENTÁCIÓKRÓL

Utolsó lehetőségként a NOB tagok előtt először Isztambul mutathatta be a prezentációját, majd Tokió és végül Madrid következett a délután során. Az utolsó érvelések után a NOB tagok titkos szavazáson adhatták le voksukat. A kongresszustól távol maradt két tag, míg az érintettek nem szavazhattak, így összesen 95-en voltak jogosultak a voks leadására.

A török prezentáció nagy hangsúlyt fektetett Európa és Ázsia közötti hídként betöltött szerepére, amelyben fontos szerepet játszanak a mély történelmi gyökerek és a multikulturalitás. „Ha Törökországot választják az olimpia házigazdájának, akkor az ifjúság földjét és 8000 éves várost választanak, ahol kontinensek találkoznak, és ez megtestesítheti az olimpiai szellemet” – mondta a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan.

A japán kormányfő, Abe Sinzo azt igyekezett kiemelni a japánok prezentációjában, hogy Tokió mennyire biztonságos hely lenne az ötkarikás játékoknak. Kiemelte: a 2011-es cunami Japán észak-keleti részét sújtotta, de „soha nem tett kárt, és soha nem fog kárt okozni Tokiónak”. A japán prezentáció kiemelte továbbá, hogy csodálatos helyszínekkel gazdagodik majd japán az elkövetkező időszakban, és az ötkarikás játékok számára is kitűnő üzenet, hogy a távol-keleti ország egyetlen olimpikonja vagy paralimpikonja sem bukott le doppinggal az elmúlt két évben.

A spanyol előadás azt emelte ki, hogy az olimpia megrendezéséhez helyszínek 80 százalékával már rendelkeznek, továbbá Madrid népszerű turistacélpont, amely vidámságáról ismert. Ha Madrid kapná a lehetőséget, ismét csodálatos, emberközpontú játékokat élhetne át az olimpiai mozgalom.

A NYÁRI OLIMPIÁK HELYSZÍNEI
1896 Athén
1900 Párizs
1904 St. Louis
1908 London
1912 Stockholm
1920 Antwerpen
1924 Párizs
1928 Amszterdam
1932 Los Angeles
1936 Berlin
1948 London
1952 Helsinki
1956 Melbourne
1960 Róma
1964 Tokió
1968 Mexikóváros
1972 München
1976 Montreal
1980 Moszkva
1984 Los Angeles
1988 Szöul
1992 Barcelona
1996 Atlanta
2000 Sydney
2004 Athén
2008 Peking
2012 London
2016 Rio de Janeiro
2020 Tokió
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik