MTI 2020.01.24 13:59 Frissítve: 2020.01.24 14:58

Tokió 2020: „Óriási nyugodtságot ad a csapat kvalifikációja”

Bátorfi Zoltán, a magyar női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, azon túl, hogy a csapat csütörtökön kiharcolt olimpiai kvótája mindannyiuknak nagy boldogság, óriási nyugalmat is ad a következő fél évre, mert már nem kell izgulniuk, számolgatniuk.

 

A Madarász Dóra, Pergel Szandra, Fazekas Mária összeállítású együttes a Gondomarban zajló kvalifikációs versenyen előbb szerdán 3:0-ra legyőzte a horvátokat, majd másnap este 3:1-re a csak honosított kínai játékosokkal felálló, házigazda portugálokat is, s ezzel – története során először – kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. Az idei olimpia napra pontosan hat hónap múlva kezdődik Tokióban.

„Sokáig ünnepeltünk tegnap este, még mindig nehezen hisszük el, hogy a mezőny egyik legnehezebb ellenfelével szemben sikerült a kvótaszerzés – mondta az MTI-nek pénteken Bátorfi Zoltán. – Mivel a háromfős csapatkvalifikációval két egyéni indulási jog is jár, és ez a maximum, a tavaszi egyéni kvótaszerző versenyeket és az azokkal járó stresszt immár elfelejthetjük, ami óriási nyugodtságot ad. Szinte még fel sem fogom, mekkorát.”

Hozzátette: ezzel együtt természetesen indulnak majd a World Tour-sorozat tornáin, amelyeken – a Pergel, Szudi Ádám duó révén – vegyes párosban még szerezhetnek egy indulási jogot. Mint mondta, arra kevés az esély, hogy a kvótát adó németországi, katari és japán versenyen a kettős direkt kvalifikációt szerezzen – ez csak a döntősöknek, illetve Japánban a győztesnek jár, feltéve, ha korábban még nem volt neki –, de a világranglistán nagyon jól áll a magyar vegyes páros, és azon lesznek, hogy ez a júniusi kvótaosztásnál is így legyen.

A szövetségi kapitány a majdani olimpiai összeállítással és a tokiói célokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, korai még ezekről beszélni. Ezzel együtt kijelenthető, hogy a csapatversenyben nagyon nehéz dolga lesz a mieinknek, a 16-os mezőny ugyanis egyenes kieséses rendszerben küzd majd.

„Ráadásul a gyermeket váró Póta Georgina egyre hátrább fog csúszni a világranglistán, és ez a mi kiemelésünket is befolyásolja majd negatív irányba” – tette hozzá a szakember.

A vasárnapig tartó portugáliai tornán mindkét nemnél kilenc ötkarikás indulási jog talál gazdára, a nőknél eddig a mieinken kívül a Koreai NDK, Szingapúr, Lengyelország és Tajvan jutott indulási joghoz.

A magyar férfiválogatott is versenyben van még Tokióért, a kvótáért pénteken (ma) 17 órától a harmadik helyen kiemelt svédeket kellene legyőznie. Amennyiben ez nem sikerül, a csapat a vigaszágra kerül, ahol viszont már három ellenfélnél kell jobbnak bizonyulnia az ötkarikás részvételi jogért.

2020.02.27 00:04:54

Egyéb egyéni SZ. M.

A Nemzeti Sport csütörtöki számából ajánljuk.

2020.02.26 23:17:16

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

NS-VÉLEMÉNY. A klub gyakorlatilag egyet jelentett a magyar női asztalitenisszel.

2020.02.25 22:26:34

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

Olimpiai bajnokunk is számol a legjobbakkal, de leginkább a saját felkészülésében bízik.

2020.02.25 18:39:58

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY

Két világ- és négy Európa-bajnoki arany után Tokióban érne csúcsra az igazi showman, Frank Chamizo.

2020.02.25 21:23:11

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Világjárványra vonatkozó vészforgatókönyv nem létezik.