MTI 2020.01.24 13:59 Frissítve: 2020.01.24 14:58

Tokió 2020: „Óriási nyugodtságot ad a csapat kvalifikációja”

Bátorfi Zoltán, a magyar női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, azon túl, hogy a csapat csütörtökön kiharcolt olimpiai kvótája mindannyiuknak nagy boldogság, óriási nyugalmat is ad a következő fél évre, mert már nem kell izgulniuk, számolgatniuk.

 

A Madarász Dóra, Pergel Szandra, Fazekas Mária összeállítású együttes a Gondomarban zajló kvalifikációs versenyen előbb szerdán 3:0-ra legyőzte a horvátokat, majd másnap este 3:1-re a csak honosított kínai játékosokkal felálló, házigazda portugálokat is, s ezzel – története során először – kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. Az idei olimpia napra pontosan hat hónap múlva kezdődik Tokióban.

„Sokáig ünnepeltünk tegnap este, még mindig nehezen hisszük el, hogy a mezőny egyik legnehezebb ellenfelével szemben sikerült a kvótaszerzés – mondta az MTI-nek pénteken Bátorfi Zoltán. – Mivel a háromfős csapatkvalifikációval két egyéni indulási jog is jár, és ez a maximum, a tavaszi egyéni kvótaszerző versenyeket és az azokkal járó stresszt immár elfelejthetjük, ami óriási nyugodtságot ad. Szinte még fel sem fogom, mekkorát.”

Hozzátette: ezzel együtt természetesen indulnak majd a World Tour-sorozat tornáin, amelyeken – a Pergel, Szudi Ádám duó révén – vegyes párosban még szerezhetnek egy indulási jogot. Mint mondta, arra kevés az esély, hogy a kvótát adó németországi, katari és japán versenyen a kettős direkt kvalifikációt szerezzen – ez csak a döntősöknek, illetve Japánban a győztesnek jár, feltéve, ha korábban még nem volt neki –, de a világranglistán nagyon jól áll a magyar vegyes páros, és azon lesznek, hogy ez a júniusi kvótaosztásnál is így legyen.

A szövetségi kapitány a majdani olimpiai összeállítással és a tokiói célokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, korai még ezekről beszélni. Ezzel együtt kijelenthető, hogy a csapatversenyben nagyon nehéz dolga lesz a mieinknek, a 16-os mezőny ugyanis egyenes kieséses rendszerben küzd majd.

„Ráadásul a gyermeket váró Póta Georgina egyre hátrább fog csúszni a világranglistán, és ez a mi kiemelésünket is befolyásolja majd negatív irányba” – tette hozzá a szakember.

A vasárnapig tartó portugáliai tornán mindkét nemnél kilenc ötkarikás indulási jog talál gazdára, a nőknél eddig a mieinken kívül a Koreai NDK, Szingapúr, Lengyelország és Tajvan jutott indulási joghoz.

A magyar férfiválogatott is versenyben van még Tokióért, a kvótáért pénteken (ma) 17 órától a harmadik helyen kiemelt svédeket kellene legyőznie. Amennyiben ez nem sikerül, a csapat a vigaszágra kerül, ahol viszont már három ellenfélnél kell jobbnak bizonyulnia az ötkarikás részvételi jogért.

2020.10.21 10:27:17

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

„Egyik szakmai csúcsomnak a veszprémi kézilabdázó Éles József visszatérését tartom."

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.

2020.10.19 19:08:23

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Felmérésekben, elriasztó adatok közzétételében, győzködésben nem volt, nincs hiány Klebelsberg Kunó óta napjainkig, ám mintha ezzel a legtöbbször le is tudnánk a legendás kultuszminiszter által kirótt feladatot.

2020.10.16 20:23:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

„Úgy harcolt, mintha tényleg ez az egyetlen és utolsó alkalma lenne a siker eléréséhez.”

2020.10.16 22:53:46

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Minden egyes győzelemnek örülni kell és értékelni, hogy Marco Rossival a gondok ellenére egy meccsre kerültünk attól, hogy részt vehessünk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.