MTI 2019.03.13 15:53 Frissítve: 2019.03.13 16:07

Tokió 2020: Japán megfontolja az észak-koreai sportolók beengedését

Japán megfontolja, hogy beengedje a kvótát szerző észak-koreai sportolókat a jövő nyári tokiói olimpiára annak ellenére, hogy a kommunista vezetésű ország állampolgárai jelenleg hivatalosan nem léphetnek a szigetország területére.

Szakurada Jositaka olimpiáért felelős miniszter szerdán a parlamentben azt mondta: a kormány megvizsgálja a lehetőségét annak, hogy a Koreai NDK sportolói beutazhassanak Japánba.

„Az olimpia és a paralimpia a világ legbékésebb versenye, és szeretnénk, ha a lehető legtöbb résztvevője lenne” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette, ehhez több területen is megértésre lesz szükség a felek között, de ő – más hivatalnokokkal együtt – „azért dolgozik, hogy az együttműködés sikeres legyen".

Az észak-koreai sportolók a tavalyi, pjongcsangi téli ötkarikás játékokon a feszült politikai helyzet ellenére is részt vehettek: a női jégkorongtornán a rendező déli szomszédjukkal közös csapatot szerepeltettek, emellett egy műkorcsolya párosuk indult.

Korábban a két Korea vezetése úgy nyilatkozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy a tokiói megnyitón szeretnének közös zászló alatt, együtt bevonulni, illetve négy sportágban – női kosárlabda, női gyeplabda, cselgáncs csapatverseny, valamint az evezős csapatok között – már a kvalifikációs sorozatokban is vegyes csapatokkal szeretnének elindulni.

Japán az utóbbi időben – elsősorban az észak-koreaiak nukleáris és rakétakísérletei miatt – számtalan szankciót vezetett be az országgal szemben, ezek közül az egyik, hogy a Koreai NDK állampolgárai nem léphetnek japán területre.

2020.02.21 22:45:50

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Nem azt írom, hogy egy pénzdíjas olimpia másnapján jönne az apokalipszis – de hogy jó eséllyel elindulnánk felé, az biztos.

2020.02.20 10:34:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A magazinban számos verseny bemutatása mellett írunk a rajtcsomagokról, versenymániáról és a népszerű félmaratoniról is.

2020.02.20 16:58:24

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

A mindennapos testnevelésóra bevezetésével a néptánc is nagy lehetőséghez jutott.

2020.02.17 23:16:07

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ez nem ellenőrizetlen forrású és hitelességű átigazolási pletyka Cristiano Ronaldóról vagy Lionel Messiről – mert velük minden hírt el lehet adni –, hanem a magából erkölcsileg kifordult rögvalóság.

2020.02.17 13:55:49

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY (Berlin), HATÁR DÁVID, LAKNER GÁBOR (Budapest)

A nőknél ismét Simone Biles nyert • A dél-afrikai rögbiválogatott az Év csapata • Dirk Nowitzki életműdíjat kapott.