HIRDETÉS
MTI 2019.03.13 15:53 Frissítve: 2019.03.13 16:07

Tokió 2020: Japán megfontolja az észak-koreai sportolók beengedését

Japán megfontolja, hogy beengedje a kvótát szerző észak-koreai sportolókat a jövő nyári tokiói olimpiára annak ellenére, hogy a kommunista vezetésű ország állampolgárai jelenleg hivatalosan nem léphetnek a szigetország területére.

Szakurada Jositaka olimpiáért felelős miniszter szerdán a parlamentben azt mondta: a kormány megvizsgálja a lehetőségét annak, hogy a Koreai NDK sportolói beutazhassanak Japánba.

„Az olimpia és a paralimpia a világ legbékésebb versenye, és szeretnénk, ha a lehető legtöbb résztvevője lenne” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette, ehhez több területen is megértésre lesz szükség a felek között, de ő – más hivatalnokokkal együtt – „azért dolgozik, hogy az együttműködés sikeres legyen".

Az észak-koreai sportolók a tavalyi, pjongcsangi téli ötkarikás játékokon a feszült politikai helyzet ellenére is részt vehettek: a női jégkorongtornán a rendező déli szomszédjukkal közös csapatot szerepeltettek, emellett egy műkorcsolya párosuk indult.

Korábban a két Korea vezetése úgy nyilatkozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy a tokiói megnyitón szeretnének közös zászló alatt, együtt bevonulni, illetve négy sportágban – női kosárlabda, női gyeplabda, cselgáncs csapatverseny, valamint az evezős csapatok között – már a kvalifikációs sorozatokban is vegyes csapatokkal szeretnének elindulni.

Japán az utóbbi időben – elsősorban az észak-koreaiak nukleáris és rakétakísérletei miatt – számtalan szankciót vezetett be az országgal szemben, ezek közül az egyik, hogy a Koreai NDK állampolgárai nem léphetnek japán területre.

2019.03.22 18:01:54

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Negyven éve olyasmi történt, amiről azóta is csak álmodhat magyar, sőt európai asztalitenisz-válogatott.

2019.03.18 12:17:55

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Marschall László főszerkesztőt a Rajk-per árnyékában 1949. december 29-én akasztották fel.

2019.03.15 18:18:45

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Munkamániás és kérlelhetetlenül szigorú volt a játékosaihoz. De ez kellett ahhoz, hogy az öntörvényű zseniket egy irányba terelje.

2019.03.16 23:33:53

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mert hiába akarok én lassan, hosszú melegítő szakasszal kezdeni, ha a periférikus látásommal észlelem, hogy balról nagyon igyekszik egy »háziasszony«. Na, azért ezt már ne! – szólal meg a riasztócsengő, és máris hajrázni kezdek.

2019.03.15 21:03:56

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

Európa sportfővárosa már négyszer rendezte meg a Budapest Urban Gamest, és szeptemberben még magasabb fordulatszámra kapcsol, az első World Urban Gamesnek ad otthont.