MTI 2020.09.23 11:18 Frissítve: 2020.09.23 11:42

Tokió 2020: Bach szerint bizakodásra ad okot a sportesemények visszatérése

Az, hogy ismét rendeznek különböző sportágakban sporteseményeket, bizakodásra ad okot a jövő évre halasztott tokiói olimpia és paralimpia tekintetében is Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint.

 

A 66 éves sportvezető az áprilisi után újabb nyílt levélben fordult az olimpiai mozgalom tagjaihoz, és ebben a nyári játékok tervezését illető információkat osztott meg, valamint köszönetét fejezte ki azoknak, akik lehetővé tették, hogy a koronavírus-járvány első hulláma után újra legyenek – ha korlátozott mértékben is – sportesemények a világban.

Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz szerdai hírlevele szerint Bach azt írta, a megrendezett sportrendezvények egyértelműen megmutatták, hogy nemcsak a versenyzők és a sportszervezetek, de a közönség nagy része is várta, hogy „a sport visszatérjen az életünkbe”.

„Láthatjuk, hogy az eseményeket meg lehet rendezni biztonságosan, még a jelenleg érvényben lévő intézkedések között is, ezért bizakodhatunk a jövőben sorra kerülő eseményeket, így a tokiói játékokat illetően is” – fogalmazott a NOB-elnök, aki ugyanakkor hangsúlyozta, változatlanul felelősségteljesen kell eljárni a rendezvények tervezésekor és szervezésekor.

„Tapasztalatból tudjuk, hogy egy kis hiba, amely egy valakit érint, érinthet mindannyiunkat, valamint ahhoz vezethet, hogy semmissé tegye azokat a nagy lépéseket, amelyeket az elmúlt hónapokban megtettünk” – jelentette ki Bach.

A NOB elnöke azt írta, vizsgálják az innovatív tesztelési módszereket, valamint az úgynevezett rapid teszteket, amelyek kombinálva egyéb intézkedésekkel, biztonságos környezetet teremthetnek az eseményeken résztvevők számára. Bach „bátorítónak” nevezte azokat a kutatóktól származó információkat, amelyek szerint akár már az év végéig kifejleszthetik a koronavírus elleni védőoltást.

„Összefoglalva látható, hogy vakcina nélkül is képesek vagyunk biztonságos körülmények között sporteseményeket rendezni, és közben azt is tudnunk kell, az oltás és a különböző tesztelési metódusok nem jelentik azt, hogy minden problémánk varázsütésre megoldódik” – fogalmazott a német sportvezető, hozzátéve, „jó okunk van az óvatos optimizmusra”.

A koronavírus elleni intézkedésekkel foglalkozó akciócsoport, melynek tagjai a japán kormányból, a tokiói városvezetésből, valamint az olimpiai és paralimpiai játékok szervezőbizottságából kerültek ki, jelenleg is vizsgálja a lehetséges intézkedéseket és forgatókönyveket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az olimpiát jövő június 23. és augusztus 8. között meg tudják rendezni a japán fővárosban. A paralimpiát a tervek szerint augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik.

2020.10.27 19:05:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A derék japánoknak mintha nem lenne szerencséjük a játékokkal: a háromból ez már a második olyan nyári olimpia, amellyel problémáik adódnak.

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.

2020.10.21 10:27:17

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

„Egyik szakmai csúcsomnak a veszprémi kézilabdázó Éles József visszatérését tartom."

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.