NSO/MTI 2020.03.17 18:20 Frissítve: 2020.03.17 19:46

Tokió 2020: a NOB továbbra is elkötelezett az olimpia megrendezése mellett

Miközben sorra jelentik be az összes nagyobb sportesemény törlését vagy halasztását, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közleményben erősítette meg, továbbra is elkötelezett a 2020-as tokiói játékok megrendezése mellett.

 

A NOB egyelőre nem gondolkodik az olimpia halasztásában (Fotó: AFP)

A NOB közleményében a felkészülés folytatására biztatja a sportolókat, hozzátéve: „Az előkészületekben résztvevők egészsége a legfontosabb számunkra. Minden intézkedést megteszünk a sportolók, az edzők és a háttérstábok biztonságának és érdekeinek védelmében.” Mivel még négy hónap van az olimpia tervezett, július 24-i rajtjáig, jelenleg nincs szükség bármilyen drasztikus intézkedés meghozatalára, az esetleges halasztással kapcsolatos spekulációk pedig inkább kontraproduktívak.

A NOB természetesen folyamatosan tanulmányozza a helyzetet, és február közepén azért is állított fel egy munkacsoportot, hogy segítse összehangolni a különböző érintettek munkáját. Bármilyen ajánlást is tesz, a megvalósításának nem lesz pénzügyi akadálya.

A NOB szerint a sportolói helyek 57 százaléka már elkelt, a fennmaradó 43 százalék esetében áttekintik a kvalifikációs rendszert, és ahol szükséges, módosításokat hajtanak végre (például korábbi eredményeket vagy ranglistákat vesznek figyelembe). Ezzel együtt továbbra is törekedni kell a tervezett kvalifikációs események megrendezésére, hogy a lehető legtöbb kvóta versenykörülmények között találjon gazdára.

Kedden a nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségének (ASOIF) vezetőivel tárgyaltak a NOB illetékesei, a következő napokban pedig a nemzeti olimpiai bizottságok, a sportolói bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), illetve számos nemzetközi sportági szövetség képviselőivel ülnek tárgyalóasztalhoz.

ABE SINZO: A G7 A TELJES OLIMPIA MELLETT VAN

A G7 országok a „teljes” olimpia megrendezését támogatják a japán miniszterelnök szerint. Abe Sinzo a csoportba tartozó országok vezetőinek videokonferenciája keretében megtartott egyeztetés után számolt be az olimpiát érintő álláspontról, arról azonban nem tett említést, hogy szóba került-e a tokiói nyári játékok halasztása.

Az utóbbi időben egyre többen hangoztatják, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt ez elkerülhetetlen. Már csak azért is, mert sok országban a gazdaság és a közösségi élet gyakorlatilag leáll, a pénzügyi piacok pánikban vannak. Egy kutatás hétfőn ismertetett eredménye szerint már a japánok 70 százaléka sem hisz abban, hogy a tervezett időpontban, azaz július 24-től megrendezhető az olimpia.

Abe Sinzo az egyeztetés után azt mondta: „minden tőlünk telhetőt elkövetünk annak érdekében, hogy felkészüljünk, és szeretnénk teljes olimpiával bizonyítani, hogy az emberiség le tudja győzni a koronavírust.”

Amikor a megbeszélésről szóló tájékoztatón arról kérdezték, megvitatták-e a halasztás lehetőségét, az előző mondatát ismételte meg.

Órákkal később, sajtótájékoztatón Hasimoto Szeiko olimpiáért felelős miniszter úgy értelmezte a miniszterelnök közlését, hogy a „teljes” olimpia azt jelenti: ezen a nyáron az eredeti időpontban és nézőkkel.

Szuga Josihide kormányszóvivő ugyanakkor megint csak nem volt egyértelmű a játékok időpontját illetően, amikor úgy fogalmazott, hogy a kormány továbbra is együtt dolgozik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, a  szervezőkkel és Tokió vezetésével az előkészületeken.

Az Aszahi Sinbun című japán lap felmérése az egy nappal korábbihoz hasonló eredményre jutott. Ebben a japán lakosság 63 százaléka vélekedett úgy, hogy a játékokat el kell halasztani.

2020.09.30 11:32:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Nem véletlenül mondja magáról a Focivilág: „Nem értünk minden sporthoz, de a focihoz nagyon!” (x)

2020.09.28 20:06:55

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA

A korábbi szépségkirálynő legjobb sportolóinkkal süt-főz kameráink előtt.

2020.09.26 00:03:38

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A két brand sikertörténete akkor fonódott össze először.

2020.09.23 20:31:55

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szerettem volna hinni március-április fordulójának főbekólintó napjai táján – naiv módon persze –, hogy az élet hajszolására kondicionált ember megáll, s néhány pillanatig gondolkozik legalább.

2020.09.22 22:24:13

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Már elnézést, de gépiesített sportolókat vagy hús-vér embereket akarunk-e látni? Sokak szerint itt a vége, itt kellene megállni. Csak még nem jutottunk el addig a pontig, amelyen túlról már nem lehet visszatérni.