NSO/MTI 2020.03.17 18:20 Frissítve: 2020.03.17 19:46

Tokió 2020: a NOB továbbra is elkötelezett az olimpia megrendezése mellett

Miközben sorra jelentik be az összes nagyobb sportesemény törlését vagy halasztását, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közleményben erősítette meg, továbbra is elkötelezett a 2020-as tokiói játékok megrendezése mellett.

 

A NOB egyelőre nem gondolkodik az olimpia halasztásában (Fotó: AFP)

A NOB közleményében a felkészülés folytatására biztatja a sportolókat, hozzátéve: „Az előkészületekben résztvevők egészsége a legfontosabb számunkra. Minden intézkedést megteszünk a sportolók, az edzők és a háttérstábok biztonságának és érdekeinek védelmében.” Mivel még négy hónap van az olimpia tervezett, július 24-i rajtjáig, jelenleg nincs szükség bármilyen drasztikus intézkedés meghozatalára, az esetleges halasztással kapcsolatos spekulációk pedig inkább kontraproduktívak.

A NOB természetesen folyamatosan tanulmányozza a helyzetet, és február közepén azért is állított fel egy munkacsoportot, hogy segítse összehangolni a különböző érintettek munkáját. Bármilyen ajánlást is tesz, a megvalósításának nem lesz pénzügyi akadálya.

A NOB szerint a sportolói helyek 57 százaléka már elkelt, a fennmaradó 43 százalék esetében áttekintik a kvalifikációs rendszert, és ahol szükséges, módosításokat hajtanak végre (például korábbi eredményeket vagy ranglistákat vesznek figyelembe). Ezzel együtt továbbra is törekedni kell a tervezett kvalifikációs események megrendezésére, hogy a lehető legtöbb kvóta versenykörülmények között találjon gazdára.

Kedden a nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségének (ASOIF) vezetőivel tárgyaltak a NOB illetékesei, a következő napokban pedig a nemzeti olimpiai bizottságok, a sportolói bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), illetve számos nemzetközi sportági szövetség képviselőivel ülnek tárgyalóasztalhoz.

ABE SINZO: A G7 A TELJES OLIMPIA MELLETT VAN

A G7 országok a „teljes” olimpia megrendezését támogatják a japán miniszterelnök szerint. Abe Sinzo a csoportba tartozó országok vezetőinek videokonferenciája keretében megtartott egyeztetés után számolt be az olimpiát érintő álláspontról, arról azonban nem tett említést, hogy szóba került-e a tokiói nyári játékok halasztása.

Az utóbbi időben egyre többen hangoztatják, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt ez elkerülhetetlen. Már csak azért is, mert sok országban a gazdaság és a közösségi élet gyakorlatilag leáll, a pénzügyi piacok pánikban vannak. Egy kutatás hétfőn ismertetett eredménye szerint már a japánok 70 százaléka sem hisz abban, hogy a tervezett időpontban, azaz július 24-től megrendezhető az olimpia.

Abe Sinzo az egyeztetés után azt mondta: „minden tőlünk telhetőt elkövetünk annak érdekében, hogy felkészüljünk, és szeretnénk teljes olimpiával bizonyítani, hogy az emberiség le tudja győzni a koronavírust.”

Amikor a megbeszélésről szóló tájékoztatón arról kérdezték, megvitatták-e a halasztás lehetőségét, az előző mondatát ismételte meg.

Órákkal később, sajtótájékoztatón Hasimoto Szeiko olimpiáért felelős miniszter úgy értelmezte a miniszterelnök közlését, hogy a „teljes” olimpia azt jelenti: ezen a nyáron az eredeti időpontban és nézőkkel.

Szuga Josihide kormányszóvivő ugyanakkor megint csak nem volt egyértelmű a játékok időpontját illetően, amikor úgy fogalmazott, hogy a kormány továbbra is együtt dolgozik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, a  szervezőkkel és Tokió vezetésével az előkészületeken.

Az Aszahi Sinbun című japán lap felmérése az egy nappal korábbihoz hasonló eredményre jutott. Ebben a japán lakosság 63 százaléka vélekedett úgy, hogy a játékokat el kell halasztani.

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.