MTI 2020.02.26 11:25 Frissítve: 2020.02.26 12:26

Tokió 2020: a japán kormány reagált Pound nyilatkozatára

A japán kormány tájékoztatása szerint a koronavírus terjedése ellenére a tokiói nyári játékok előkészületei az eredeti terveknek megfelelően haladnak.


A japán kormány szóvivője szerdán reagált Richard Poundnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rangidős tagjának keddi nyilatkozatára, amely szerint előfordulhat, hogy a járvány miatt törölni kell az olimpiát.

Szuga Josihide szóvivő jelezte, hogy tiszteletben tartják a korábbi NOB-alelnök véleményét, amely azonban nem a nemzetközi bizottság hivatalos álláspontja.

„A NOB folytatja az olimpia előkészítését az előzetes menetrend alapján” – fogalmazott.

Szerdán a japán kormány rendkívüli ülést tartott a koronavírus okozta helyzet ügyében, amelyen Abe Sinzo japán miniszterelnök azt kérte, hogy a következő két hétre tervezett valamennyi nagyobb volumenű kulturális és sportrendezvényt halasszanak el.

„Az előttünk álló egy-két hét kiemelten fontos a járvány elterjedésének megelőzése szempontjából” – hangsúlyozta.

Az olimpia július 24-én kezdődik a japán fővárosban csaknem 11 ezer sportolóval. A paralimpiát augusztus 24-től rendezik meg, ezen mintegy 4400-an vesznek részt. Az olimpiára összesen 7.8 millió, a paralimpiára 2.3 millió belépőt értékesítenek.

Az olimpiai játékokért felelős miniszter, Hasimoto Szeiko a parlamentben azt mondta: forgatókönyvet készítenek a legrosszabb eshetőségre is. Hozzáfűzte, már vannak terveik, amelyek hozzájárulhatnak, hogy „biztonságosan megrendezzük a tokiói olimpiát”.

Szerdán a Kolumbiai Olimpiai Bizottság közölte: az ország sportolói nem vesznek részt az ötkarikás játékok előtti edzőtáborokban Japán déli részén.

A járvány világszerte több mint 80 ezer embert fertőzött meg, csak a gócpontnak számító Kína szárazföldi részén 78 064-et. A COVID-19 néven ismert kórokozónak már több mint 2700 halálos áldozata van.

2020.03.29 22:36:51

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Sokáig sokat tettünk azért, hogy ne legyen rendben semmi, most viszont életünk meccsét vívjuk. Úgyhogy nincs más választásunk, mint megnyerni azt.

2020.03.27 21:31:52

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Viharos időszak volt, de a sportvilág csak nehezen fogta fel, hogy vannak fontosabb dolgok is, mint futni, ugrani, úszni, labdázni. Magyarországon különösen igyekeztek elhessegetni a borús jóslatokat.

2020.03.26 22:28:59

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Még meg is tudják magyarázni a – megmagyarázhatatlant.

2020.03.25 23:32:01

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Amikor jönnek sorra az információk, hogy melyik bajnokságban meddig nem játszanak egészen biztosan, akkor az ilyen esetek derítenek jobb kedvre. Megmutatják, hogy a sportvilág minden szorult helyzetből megtalálja a kiutat.