nemzetisport.hu 2015.04.29 23:12 Frissítve: 2015.04.30 00:04

Sznúker-vb: O’Sullivan már a negyeddöntőben kiesett

Meglepetésre már a negyeddöntőben kiesett a sznúker-világbajnokságról Ronnie O’Sullivan a sheffieldi Crucible színházban. A második helyen kiemelt, ötszörös bajnok angolt honfitársa, Stuart Bingham verte ki. Szintén meglepetés, hogy Barry Hawkins kiejtette Neil Robertsont.

Bingham fantasztikus játékkal győzte le O’Sullivant (Fotó: Action Images)

Ronnie O’Sullivan messze elmaradt klasszisától, de ez csak az egyik oka volt a vereségének. Stuart Bingham, aki amúgy is élete formájában sznúkerezik az utóbbi években, kiemelkedően lökte a golyókat. A kilencedik frémben 145-ös bréket ért el, ezzel beállította az ausztrál Neil Robertson idei rekordját, s most már ketten együtt vezetik a legmagasabb pontsorozatokat jegyző listát.

Ezzel együtt nem úgy nézett ki, hogy O’ Sullivan búcsúzik, hiszen 9–8-ra még vezetett is. A megdöbbentő az, hogy az egyik fél 13 nyert játékáig tartó összecsapáson a továbbiakban már egyetlen frémet sem tudott behúzni.

Bingham tehát sorozatban öt játékot nyerve 13–9-re győzött. Ellenfele az elődöntőben a szintén angol Judd Trump lesz.

„Mondtam Stuartnak, hogy remekül játszott – értékelt a meccs után O’Sullivan. – Jelenleg ő az egyik legjobb játékos. Fantasztikusan sznúkerezett, nem bírtam tartani a tempóját. Végig úgy éreztem, hogy csak másodhegedűs vagyok.”

„Sírtam – mondta Bingham. – A nejem elárulta, hogy azt kívánta, bárcsak itt lenne, hogy átöleljen. Ronnie a legjobb játékos, de ez alkalommal felvettem vele a harcot. Tudtam, hogy jól játszom.”

„Önök is láthatták, hogy Ronnie egy kicsit erőlködve sznúkerezett, ráadásul a vezetőbíró is idegesítette kissé.”

Bingham az utóbbi mondatával arra utalt, hogy a meccsük első szakaszában O’Sullivan az egyik lökésénél krétát használt a célzáshoz. Ez tilos, a játékvezető, Terry Camilleri fel is hívta erre a figyelmét (habár a szabályt nem alkalmazta tökéletesen, mert hétpontos büntetést kellett volna kirónia, de nem tette, Bingham pedig nem tiltakozott – a szerk.).

A világbajnokság talán legjobb mérkőzését vívta Barry Hawkins és Neil Robertson. Az angol és az ausztrál csatája csak a döntő játékban dőlt el.

Hawkins győzelme már csak azért is óriási tett, mert a legjobb Robertsont láthatták a nézők. A 2010-ben világbajnok ausztrál ontotta a száz fölötti brékeket, összesen 11-et ért el a mostani vb-n. Ráadásul ebből négy is 140 fölötti volt (141, 142, 143 és 145 – egészen parádés sorozat)!

Hawkinsról annak ellenére nem sokan gondolták, hogy esélye lehet Robertson ellen vagy általában a világbajnokságon, hogy két éve döntőzött, tavaly pedig a négy közé jutott. Most tehát sorozatban harmadszor jutott az elődöntőbe.

Bár még soha nem volt annyira nemzetközi a vb-mezőny, mint a mostani kiírásban, a legjobb négy közé csak angol játékos jutott.

SZNÚKER-VB, SHEFFIELD
NEGYEDDÖNTŐ
(ágrajz szerint; a mérkőzések az egyik fél 13 nyert frémjéig tartanak)
Anthony McGill (skót)–Shaun Murphy (angol, 8.) 8–13
Barry Hawkins (angol, 5.)–Neil Robertson (ausztrál, 4.) 13–12
Ting Csün-huj (kínai, 3.)–Judd Trump (angol 6.) 4–13
Stuart Bingham (angol, 10.)–Ronnie O’Sullivan (angol, 2.) 9–13
Az elődöntő párosítása
Judd Trump (angol 6.)–Stuart Bingham (angol, 10.)
Shaun Murphy (angol, 8.)–Barry Hawkins (angol, 5.)

 

2019.10.19 22:32:43

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Most, miután Vígh György elhunyt, legszívesebben arról rendelkeznék, hogy a hétvégén az ország minden sporteseményén egyperces csenddel adózzanak az örök testnevelőknek.

2019.10.18 19:35:02

Egyéb egyéni VINCZE SZABOLCS

A Világsakkfesztivál díszvendége erősnek érzi az orosz és magyar sakkéletet is, de szerinte Indiáé a jövő.

2019.10.17 15:51:43

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Megdöbbentek az edzőim azon, hogy milyen gyorsan alkalmazkodtam az új kihívásokhoz (x).

2019.10.14 23:26:58

Egyéb egyéni MTI

A mieink három győzelemmel és egy vereséggel állnak Aberdeenben.

2019.10.14 10:58:56

Egyéb egyéni Munkatársainktól

Válogatott kosarasok mellett korábbi szövetségi kapitányra is lehetett voksolni vasárnap.