Szilágyi Áron, a fiatal tehetségek példaképe

Vágólapra másolva!
2013.03.08. 18:03
null
Szilágyi Áron világbajnok kardvívó, London aranyérmese
Szilágyi Áron kardvívó az elsők között nyerte el 2006-ban a MOL Tehetségtámogató Program pályázati támogatását. A Vasas kiváló vívója azóta az egész ország örömére felért a csúcsra. A londoni aranyérmes azonban idén sem áll meg, most minden vágya, hogy az augusztusi, budapesti rendezésű világbajnokságon csapatban is eredményesek legyenek. A felkészüléssel párhuzamosan boldogan vállalta el, hogy az egykor őt támogató programot népszerűsítse. (x)

Februárban már élesben indult a szezon, eddig két világkupán és a budapesti GP-n szerepeltél. A versenyekről csapatban aranyat és ezüstöt, egyéniben három bronzot hoztál haza. Számítottál erre a sikeres évkezdésre?
– Bizakodó voltam, annak ellenére, hogy világversenyen csapattal már két és fél éve nem sikerült a legjobb négy közé verekedni magunkat. Tudtam, hogy erősek vagyunk, ezt az idei első világkupán, Madridban sikerült is bizonyítanunk: a megfiatalított csapattal – Gáll Csabával, Gémesi Csanáddal és Iliász Nikolásszal aranyérmet nyertünk. Nagyon fontos, hogy folyamatosan jól szerepeljünk, mert az augusztusi világbajnokságra készülünk. Addig pedig lesz még több világkupa versenyünk, majd a hazai válogatók és egy Európa-bajnokság.

– Mestereddel, Somlai Bélával változtattatok valamit a felkészülésedben London után, vagy a bevált recepttel folytatjátok?
– Az idei év más lesz, hiszen Londonra egyedül készültem, mivel csak én szereztem kvótát, most viszont csapattal együtt edzek. Magam mellett három másik versenyzőért is küzdök, és ők is értem. Ez igazán feldob. A másik változás, hogy Somlai Béla mesterem mellett a csapatba érkezett Navarrete József egykori olimpiai ezüstérmes kardvívó, ő is nagyon pozitív hatással van ránk az edzéseken.

– A londoni győzelmed hatására szeptemberben gyerekek tömegei mentek le a vívótermekbe. Mit gondolsz az utánpótlásról?
– Valóban nagyon sokan kezdetek el vívni, én közvetlenül is a bőrömön érzem a Vasas vívószakosztályában. Kiváló edzők foglalkoznak a gyerekekkel, és azokkal a fiatalokkal is, akik már lassan beérnek. Sok tehetségünk van, akik saját korosztályukban nem igazán találnak legyőzőre.

– Neked miben segített a MOL Tehetségtámogató Program, amikor még az utánpótlás korosztályhoz tartoztál?
– Az első két évben a nemzetközi versenyzéshez szükséges sportfelszerelésem megvásárlásában, utána pedig a versenyekre való eljutásban támogatott a program. Sokat segített és ennek is köszönhetően tudtam megerősödni és belépni a felnőtt mezőnybe. Az élsport nem kevés anyagi teherrel jár, mindenkit csak bíztatni tudok, hogy éljen bátran ezzel a nagyszerű pályázati lehetőséggel.

MOL TEHETSÉGTÁMOGATÓ PROGRAM
A MOL Tehetségtámogató Program sport kategóriája március 29-ig várja azoknak a 10-18 év közötti tehetségeknek a pályázatát, akik kiemelkedő országos vagy nemzetközi eredményekkel rendelkeznek. A pályázaton eszközvásárláshoz vagy útiköltséghez lehet támogatást igényelni. www.ujeuropaalapitvany.hu

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik