Szerény magyar mérleg a birkózó-vb nyitányán

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.16. 17:29
Nem sikerült túl jól a Budapesten zajló birkózó-világbajnokság első napja a magyarok számára, hiszen a szabadfogásúak mezőnyében Wöller Gergő (66 kg) Kardos Róbert (55 kg) és Szmik Attila (96 kg) sem jutott el a végelszámolásig, előbbi kettő második, utóbbi rögtön az első meccsén kikapott, és miután legyőzőik sem jutottak be a fináléba, a vigaszági lehetőség sem jött össze.

Wöller Gergő simán nyert elsőre, majd meglepetésre simán kikapott a folytatásban (Fotó: Szabó Miklós)
Wöller Gergő simán nyert elsőre, majd meglepetésre simán kikapott a folytatásban (Fotó: Szabó Miklós)
Wöller Gergő simán nyert elsőre, majd meglepetésre simán kikapott a folytatásban (Fotó: Szabó Miklós)


55 kg: Kardos Róbert

Fordulatos, az új szabályok sokféle értelmezésével tarkított mérkőzésen győzött az élete első felnőtt világversenyén induló Kardos Róbert az 55 kilogrammosok között. Már a litván Jurcys Sarunas elleni mérkőzés elején látszott, hogy Kardos nem ijedt meg első felnőtt világversenyén. Utána azonban az ellenfél egyik pörgetésénél kellett a bírák jó indulata is, hiszen a litván 5:2-es vezetése helyett Kardos zárta 4:3-as előnnyel az első menetet. Ezt követően viszont a 18 (!) esztendős magyar fiatalember parádézott, két mögé kerüléssel 8:5-re győzött.

A 18 éves Kardos Róbert számára azonban a következő körben már túl erősnek bizonyult az amerikai Escobedo. A fiatal Kardos Róbert már azzal túlteljesítette a kitűzött célt, hogy a litván Sarunast legyőzte, így nem volt szomorú, miután amerikai ellenfele 1:02 perc alatt 8:0-s előnnyel eldöntötte a meccset.

„Sajnos beszorult alá a kezem az elején, és négyszer megpörgetett. Ez az amerikai nagyon erős volt nekem. Így is örülök a győzelmemnek, magamat is megleptem vele” – mondta Kardos.

A súlycsoport küzdelmei végül a címvédő Haszan Rahimi győzelmével zárultak. Az iráni versenyző a döntőben Amit Kumart múlta felül.

66 kg: Wöller Gergő

Wöller Gergő magabiztosan győzte le a venezuelai Robertty Morenót,majd a nap utolsó magyarjaként búcsúzott, ő speciel a legjobb 16 között. Meglepetésre a mongol Mandakhnaran Ganzorig négy perc után 9:2-es előnnyel tusgyőzelmet aratott ellene.

A visszavonulását tavaly év végén bejelentő Wöller erre a világbajnokságra tért vissza abban a reményben, hogy sikerül megszereznie első vb-érmét. A vég azonban hamar elérte, meglepetésre már a nyolcaddöntőben kikapott mongol ellenfelétől.

„Sajnos visszaütött, hogy Finnországban nem volt igazi edzőpartner és nem tudtam végigcsinálni azt az edzésmunkát sem, amit korábban Gulyás István kezei alatt. Ettől függetlenül nem értem, hogyan követhettem el olyan hibát, amilyet az elmúlt tíz évben egyszer sem. Ráadásul egymás után háromszor” – mondta Wöller, akit 2:4-es szépítése után háromszor pörgetett meg a mongol Ganzorig.

Az ő meccse előtt kiderült, hogy Kardos Róbert (55 kg) és Szmik Attila (96 kg) sem jut a vigaszágra, mert legyőzőjük kiesett, miként nem sokkal később Wöller is, hiszen legyőzője kikapott az elődöntőben.

A világbajnokságot a kubai Livan Lopez Azcuy legyőzésével az idei Európa-bajnok David Szafarjan nyerte meg.

96 kg: Szmik Attila

A 96 kilogrammos Szmik Attila 9:1-es vereséget szenvedett a legjobb 32 között a japán Jamagucsi Takesitől. Az új szabályoknak megfelelően a bíró 4:47 perc elteltével beszüntette a találkozót, amikor a japán 9:1-re alakította az eredményt.

„Nagyon meglepett a japán az elején, nem számítottam arra a hárompontos akciójára. A terv az volt, hogy mivel jobb a kondim, kifárasztom a végére. Bár ez volt az első világversenyem, nem izgultam annyira, sajnálom, hogy nem sikerült jól” – mondta Szmik Attila.

Az aranyérem a 2010-es és a 2011-es világbajnok Reza Jazdani nyakába került, miután a fináléban 4:2-re nyert az azeri Khetag Gazjumov ellen.


BUDAPEST, BIRKÓZÓ-VB

Szabadfogás, 55 kilogramm, döntő
Haszan Rahimi (iráni)–Amit Kumar (indiai) 2:1
A VÉGEREDMÉNY
1. Haszan Rahimi (iráni)
2. Amit Kumar (indiai)
3. Sezar Akgul (török) és Nariman Iszrapilov (orosz)
...Kardos Róbert a 16 között kiesett

Szabadfogás, 66 kg, döntő
David Szafarjan (örmény)–Livan Lopez Azcuy (kubai) 2:2 (a nagyobb értékű akció döntött)
A VÉGEREDMÉNY
1. David Szafarjan (örmény)
2. Livan Lopez Azcuy (kubai)
3. Magomed Kurbanalijev (orosz) és Mandakhnaran Ganzorig (mongol)
...Wöller Gergő a 16 között kiesett

Szabadfogás, 96 kg, döntő
Reza Jazdani (iráni)–Khetag Gazjumov (azeri) 4:2
A VÉGEREDMÉNY
1. Reza Jazdani (iráni)
2. Khetag Gazjumov (azeri)
3. Anzor Boltukajev (orosz) és Pavlo Olinik (ukrán)
...Szmik Attila a 32 között kiesett

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik