Szabó Tünde: Sokkal közvetlenebbé vált a kapcsolat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.16. 07:41
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az Inforádió Aréna magazinjában az év legfontosabb eredményeiről és a következő esztendő céljairól is beszélt, kiemelve, hogy a januárban életbe lépő új sporttörvény alapjaiban változtatta meg a magyar sportirányítás rendszerét. Ezáltal sokkal hatékonyabb lett az önállósuló köztestületek működése és érdekérvényesítő képessége, a MOB pedig még inkább el tudja látni szakmai feladatait.

A sportirányítás és a szövetségek, egyesületek kapcsolata sokkal közvetlenebbé vált. Ebben a sportági koordinátorok szerepe kiemelkedő, ők jelentik a közvetlen kapcsolatot a szakszövetségekkel, ennek köszönhetően azonnal tudnak reagálni bármilyen felmerülő problémára. Amint fogalmazott, az adminisztrációs terhet igyekeznek levenni a szövetségek válláról, hogy teljes mértékben a szakmára tudjanak fókuszálni, amit el is várnak tőlük.

Szabó Tünde a következő év céljairól is beszélt (Fotó: Földi Imre)
Szabó Tünde a következő év céljairól is beszélt (Fotó: Földi Imre)

A különböző támogatási programoknak és a létesítményfejlesztéseknek köszönhetően – háromszáz új épült, további háromszázat felújítottak – jelentősen nőtt az igazolt sportolók száma, amely ma már 501 000-re rúg, ennek fele utánpótláskorú, a sportági bontásból pedig az látszik, hogy a fele a labdarúgásban található. Fontos cél, hogy 2020-ra ne legyen olyan sportág Magyarországon, amely ne tudna világversenyt rendezni, és ezt az államtitkár tarthatónak látja.

A fiatal sportolókkal kapcsolatban kiemelte, a rendszerbe kerülésük után az is fontos, hogy benne is maradjanak, erre is rengeteg programot indítottak az elmúlt években. A kiválasztásban rendkívül nagy szerepe van a sporttudományos és sportegészségügyi háttérnek, nem véletlenül kapott új otthont az Országos Sportegészségügyi Intézet, amely két év alatt tízmilliárd forintos kormányzati támogatásból válhat modern intézménnyé. Emellett a szakszövetségek is folyamatosan fejlesztik tudományos hátterüket, felismerve ennek nélkülözhetetlenségét.

A végcél az, hogy minden gyerek sportoljon, ennek egészségügyi szempontból is nagy jelentősége van. A kimutatások szerint Magyarországon 750 milliárd forintot költenek évente gyógyszerekre, ez ellen a leghatékonyabban a sportolással lehet fellépni.

A futó programok közül szót ejtett arról, amely azt célozta meg, hogy ne legyen olyan járás, amelyben nem elérhető az úszásoktatáshoz szükséges vízfelület. Az épülő huszonnégy uszoda mellett a második ütemben újabb huszonöt létesülhet országszerte, így a jövő év első felében megvalósulhat a terv.

A következő év fontos újítása a Nemzeti Sportinformációs Rendszer, amelynek zajlik a tesztüzeme, és márciustól már élesben működik. Ebben minden, sporttal kapcsolatos információ megtalálható lesz, és ami eddig papír alapú volt, az most már elektronikusan is elérhetővé válik. A rendszeren 2014 óta dolgoznak, bevezetését már nagyon várják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik