MTI 2019.06.11 14:48 Frissítve: 2019.06.11 15:07

Szabadidősport: ötödször tartják meg a Mozgás Éjszakáját

Szombaton ötödször rendezik meg a fővárosi Műegyetem rakparton a Mozgás Éjszakáját, amelynek keretében ezúttal 17 sportágat lehet ingyenesen kipróbálni.

 

Az esemény – amelyre a szervezők közel 20 ezer résztvevőt várnak – keddi sajtótájékoztatóján Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: a szervezők fő célja a rendezvénnyel az, hogy minél több embert sikerüljön megmozgatni.

„Egy közelmúltban készült felmérés szerint Európában a legelhízottabb ország vagyunk, ezért is fontos, hogy olyanok is elkezdjenek sportolni, akik eddig nem tették” – emelte ki a kormánybiztos. Hozzátette: igyekeznek a mozgást, aktivitást pozitív élményekkel összekapcsolni.

„A hangulat fantasztikus lesz, ezért aki még nem volt, mindenképpen jöjjön el!” – szólt a budapestiekhez.

Révész Máriusz beszélt arról is, hogy a Mozgás Éjszakáján az olimpiai ötpróba sportágaiban – futás, gyaloglás, kerékpározás, úszás, sárkányhajózás – ötpróbapontokat is lehet gyűjteni. Emlékeztetett rá, hogy a 60 pontot elérők között 24 utat sorsolnak majd ki a jövő évi tokiói ötkarikás játékokra.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora elmondta, a rendezvényen a tanintézmény 150 hallgatója segíti majd a résztvevőket abban, hogy biztonságosan, szervezetten és szakszerűen sportoljanak. Emlékeztetett arra, hogy a rendszeres mozgás azért is fontos, mert annak hatására a szellemi teljesítőképesség is növekszik.

Szemán Róbert, a szervező Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette, hogy az olimpiai ötpróba sportágain kívül még többek között asztaliteniszezni, kispályás focizni, korfballozni, lábtoll-labdázni, tollasozni lehet majd, vagy akár kipróbálni a jógázást, a spinninget, a harcművészeteket vagy a zumbát.  

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Kiss Gergely, az Ötpróba futónagykövete arról tájékoztatott, hogy a Mozgás Éjszakáján olimpiai bajnokok is igyekeznek népszerűsíteni a sportolást, így Storcz Botond, Dombi Rudolf és Fodor Rajmund. Külön kiemelte, hogy akik az olimpiai ötpróba minden sportágában szereznek pontot, azok között háromszor két jegyet sorsolnak ki a szegedi kajak-kenu világbajnokságra.

Bordács Miklós, az esemény operatív vezetője elmondta, hogy az úszást szombaton délután 5 és 8 óra között rendezik a Tüske Uszodában, a többi sportágat este 9-től lehet kipróbálni. Sárkányhajózni lehet majd a Dunán, túrázni a Gellért-hegyen, ez utóbbihoz azonban minden résztvevőtől fejlámpa használatát kérte. Mivel a Mozgás Éjszakáját a Műegyetem rakpart Gellért tér és a Kopaszi-gát közötti szakaszán tartják meg, pénteken éjféltől ott parkolási tilalmat rendelnek el.

2020.02.17 23:16:07

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ez nem ellenőrizetlen forrású és hitelességű átigazolási pletyka Cristiano Ronaldóról vagy Lionel Messiről – mert velük minden hírt el lehet adni –, hanem a magából erkölcsileg kifordult rögvalóság.

2020.02.17 13:55:49

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY (Berlin), HATÁR DÁVID, LAKNER GÁBOR (Budapest)

A nőknél ismét Simone Biles nyert • A dél-afrikai rögbiválogatott az Év csapata • Dirk Nowitzki életműdíjat kapott.

2020.02.11 23:55:14

Egyéb egyéni S. T. J.

A Nemzeti Sport szerdai számából ajánljuk.

2020.02.11 19:43:42

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY (Róma)

Lévai először dobogós felnőtt-világversenyen, a magyar küldöttség már három éremnél tart.

2020.02.10 18:56:37

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A Reuters hírügynökség angliai vezető futballszakíróját magával ragadta a magyar labdarúgás romantikája.