HIRDETÉS
PIRCS ANIKÓ 2017.04.20 08:03 Frissítve: 2017.04.20 08:32

Svájci életét is feladná, hogy a MOB elnöke lehessen

Kulcsár Krisztián személyében újabb kihívója van Borkai Zsoltnak a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki pozíciójáért folyó versenyben. A korábbi vívót nemzetközi sportvezetői tapasztalata és az üzleti szférából hozott szemlélete is segíti.

Kulcsár Krisztián nívós szakmai munkát és sok hazai világversenyt szeretne (Fotó: Veres Viktor)

 

NÉVJEGY
 KULCSÁR KRISZTIÁN
Született: 1971. június 28., Budapest
Sportága: vívás
Legnagyobb sikerei: 2x olim-piai ezüstérmes (párbajtőr, csapat:1992, 2004), 3x világbajnok (párbajtőr, egyéni: 2007; párbajtőr, csapat: 1998, 2001); 2x Európa-bajnok (párbajtőr, csapat: 1998, 2007), magyar bajnok (2012)
Sportvezetőként: a Magyar Vívószövetség elnökségi tagja (2004–2012), a Magyar Vívószövetség általános alelnöke (2013–2014), a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója (2014 –) 

– Mi inspirálta arra, hogy harcba szálljon az elnöki pozícióért?
– Ugyan a szervezet feladatköre módosult, a Magyar Olimpiai Bizottság továbbra is a legnagyobb presztízsű hazai sportszervezet – válaszolta Kulcsár Krisztián, a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója, aki kedden jelentette be a Nemzeti Sportban, hogy versenybe száll a MOB elnöki címéért, amelyről a szervezet május 2-i közgyűlése szavaz. – Nagybátyám, nevelőapám olimpiai bajnok, apám válogatott kosaras volt. Élsportolónak lenni nálunk természetes volt. A sport tanított meg keményen dolgozni, igazságosan versenyezni, veszíteni és nyerni. Az lenne furcsa, ha nem motiválna, hogy szerepet vállaljak a legfelső szakmai vezetőségben. Ez ragyogó alkalom, hogy megmérettessem magam.

– Milyen változtatást tart leginkább szükségesnek?
– Zavart érzek a fejekben, amikor a MOB szerepét kellene meghatározni az ismételten tagolttá vált magyar sportirányításban. Ebben a kérdésben az álláspontom egyértelmű. Szakmai alapokon nyugvó, hatékony együttműködést kell kialakítani az állami sportirányítással: a sportállamtitkársággal és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjával. Ez kulcsfontosságú ott, ahol a sport finanszírozása közpénzből, állami forrásokból történik.

BORKAI ZSOLT, A MOB ELNÖKE:
 „Az elmúlt időszakban eleget szerepeltem és tettem annak érdekében, hogy mindenki lássa az irányvonalat. Már korábban eldöntöttem, hogy újfent indulok a posztért. Dőljön el nemes küzdelemben a verseny, én ugyanis ehhez szoktam. A szövetségektől kapott telefonhívások alapján azt hiszem, nem kell bizalomvesztéstől tartanom.”

NÍVÓS SZAKMAI MUNKÁT

– A hatékony együttműködéshez mit kell az olimpiai bizottságnak adnia?

– A MOB hozzáadott értéke a sportszakmai ismeretanyag, a szakági szövetségek és az egyesületek működésének ismerete, problémáik megértése és az egyedi, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert státusa. Ebből következik, hogy a szervezet itthoni feladatainak fókuszában a sport két hazai pillérével, a sportági szakszövetségekkel és az egyesületekkel való partnerségnek kell állnia. Van tennivaló a programok kidolgozása terén, de érdemes azzal a kérdéssel is foglalkozni, hogyan tudjuk segíteni az egyes sportágak nemzetközi képviseletét.

– A január elsején életbe lépő sporttörvény új helyzetet teremtett a sportéletben. Azzal, hogy a források felett már nem diszponál, egyértelmű, mit veszített a MOB – de mit nyerhet a sportirányítás új rendszerében?

– A helyzete és szerepe más lesz, de a küldetése nem változott. Az alapvető célok – az olimpiai eszme népszerűsítése, a mozgalom erősítése, a mindenkori magyar olimpiai csapat sikeres szereplésének segítése – megmaradnak. De a változások fényében a szervezet tekintélyének, befolyásának erősítése indokolt. Nem lehet sikerként elkönyvelni azt, hogy a MOB a tagozatait és ezzel funkcióinak nagy részét elveszítette. Nyertesek csak közép- és hosszú távon lehetünk – úgy, ha az eredeti, legfőbb feladatunkban, az olimpiai sportágak eredményességében következik be szemmel látható javulás.

SZABÓ BENCE, A MOB KORÁBBI FŐTITKÁRA:
„Elsősorban azért szeretném megméretni magam az elnöki posztért, mert sokat jelent nekem az olimpiai mozgalom. Szeretném újrapozícionálni a MOB-ot, határozott elképzeléseim vannak, meg tudnám találni a helyét és a lényegét, ami érzésem szerint most nincs meg. Több olimpiai bajnok, szövetségi elnök és MOB-tag is biztatott, hogy jelöltessem magam, és jelezték a támogatásukat.”

SOK HAZAI VILÁGVERSENYT

– Megválasztása esetén a konkrét feladatok közül mi élvez prioritást?
– Fontos, hogy a MOB elnöke intenzívebben legyen jelen a hazai sportéletben, és kívánatos a markánsabb nemzetközi szerepvállalás. A magyar sport súlyához, százhúsz éves tradíciójához képest alulreprezentált a nemzetközi színtéren. Támogatnám – a szakszövetségeket és a sportdiplomatáinkat is bevonva – egy program kidolgozását, amelynek segítségével javíthatnánk a helyzeten. Szintén prioritás a hazai szövetségek az irányú támogatása, hogy minél több világversenyt hozhassanak Magyarországra. Az itthoni feladatok között hangsúlyos az üzleti élet aktivizálása. A Magyar Vívószövetség alelnökeként és a Budapesti Olimpiáért Mozgalom egyik alapítójaként is azon fáradoztam, fáradozom, hogy a vállalati szférát közelebb hozzam az élsporthoz.

– Mindkét riválisa úgy nyilatkozott, jelentős a támogatói bázisa. Önt is biztosították hasonlóról a magyar sport prominens képviselői?
– Ez esetben hárman vagyunk, akik érezzük a támogatottságot...

 SZÍVÜGYE A BUDAPESTI OLIMPIA
Kulcsár Krisztián, a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) egyik alapítója úgy véli: az olimpiai pályázat visszavonása a döntéshozók fájó, de racionális lépése volt, ugyanakkor vallja, a budapesti erős pályázat volt, és hazánk képes lett volna 2024-ben ötkarikás játékokat rendezni.

„Nem tettem le arról az álmomról, hogy hazánk egyszer olimpiát rendezzen. Egy újabb pályázathoz azonban tanulni kell a történtekből. Tanulság, hogy nem elég csupán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság meggyőzésére nagy hangsúlyt fektetni – ezúttal ez történt, és közben a rendezés támogatottsága itthon drámaian  csökkent. A másik konklúzió, hogy egy újabb pályázatot most már népszavazásnak kell megelőznie" – mondta a BOM alelöke.

– Mi segítheti önt győzelemre? Versenyelőnyt jelenthet, hogy olimpiai sportág nemzetközi szövetségében tölt be magas, választott pozíciót?
– Engem csak a MOB tagsága segíthet győzelemhez. A versenyben valóban előnyt jelent majd a sportigazgatásban – elsősorban a nemzetközi szintéren – megszerzett tapasztalatom és kapcsolatrendszerem. A pályázatomat erősítheti, hogy a sportszakmai múltamat megelőzően az üzleti szférában dolgoztam, a banki és vállalati szektorban megszerzett szemléletemmel a szervezet csak jól járhat. Az itthoni kapcsolatrendszerem is felértékelődik olyan időszakban, amikor a bizottságnak újra meg kell tanulnia megfelelően kommunikálni a potenciális szponzorokkal, hogy bevonja őket a magyar sport támogatásába.

ITTHON FOLYTATNÁ

– Beváltak a számításai a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatójaként?
– Teljes mértékben. A munkám összetett, a versenyek menedzselése, rendezése éppúgy része, mint a szabályok alkotása és követése, a nemzetközi szervezetekkel való együttműködés és a sportág technológiai hátterének felügyelete. Elképzelni sem tudnék érdekesebb munkát annál, mint hogy részt vehetek a vívósport sorsának alakításában – pontosabban csak egyet tudok elképzelni: hogy a magyar sportért dolgozzak.

– Munkája Lausanne-hoz köti. Ha elnökké választják, hazajön?
– Az én elképzeléseimben az szerepel, hogy a MOB elnöke napi szinten jelen van a szervezet munkájában. Ha elnyerem a pozíciót, feladom a Svájcban kialakított életemet.

 LÉTSZÁMCSÖKKENTÉS KÖVETKEZIK?
A MOB április 24-i rendkívüli közgyűlésén az alapszabály módosítása lesz napirenden, az egyik legfontosabb téma a tagok létszámának esetleges csökkentése. Bartha Csaba főtitkár reméli, a bizottság változatlan formában folytatja.

„Aki ma tag, az a MOB 121 éves hagyománya alapján megérdemelten lett az – mondta Bartha Csaba. – Vannak, akik szerint attól lesz határozatképesebb a bizottság, ha csökkentjük a létszámot, szerintem viszont ez nagyon gyenge érv, semmi garancia nincs rá. Egyesek azt javasolják, hogy a tagjelölésnél csak a legutóbbi három vagy öt olimpia számítson. Akkor szerintük Keleti Ágnes olimpiai aranya nem ér annyit, mint Szilágyi Ároné? Ez az álláspont nem tiszteli a tradíciót."
A másik fontos téma, hogy minden MOB-tag választó és választható legyen-e, ami még szintén nagy vitákat generálhat.

 

2019.03.18 12:17:55

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Marschall László főszerkesztőt a Rajk-per árnyékában 1949. december 29-én akasztották fel.

2019.03.15 18:18:45

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Munkamániás és kérlelhetetlenül szigorú volt a játékosaihoz. De ez kellett ahhoz, hogy az öntörvényű zseniket egy irányba terelje.

2019.03.16 23:33:53

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mert hiába akarok én lassan, hosszú melegítő szakasszal kezdeni, ha a periférikus látásommal észlelem, hogy balról nagyon igyekszik egy »háziasszony«. Na, azért ezt már ne! – szólal meg a riasztócsengő, és máris hajrázni kezdek.

2019.03.15 21:03:56

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

Európa sportfővárosa már négyszer rendezte meg a Budapest Urban Gamest, és szeptemberben még magasabb fordulatszámra kapcsol, az első World Urban Gamesnek ad otthont.

2019.03.08 18:52:10

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Tehetségéről mindent elmond: a KSI-nél már eredményesen pingpongozott, az MTK-nál Pölöskei János néven még futballozott egy ideig.