PIRCS ANIKÓ 2017.04.20 08:03 Frissítve: 2017.04.20 08:32

Svájci életét is feladná, hogy a MOB elnöke lehessen

Kulcsár Krisztián személyében újabb kihívója van Borkai Zsoltnak a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki pozíciójáért folyó versenyben. A korábbi vívót nemzetközi sportvezetői tapasztalata és az üzleti szférából hozott szemlélete is segíti.

Kulcsár Krisztián nívós szakmai munkát és sok hazai világversenyt szeretne (Fotó: Veres Viktor)

 

NÉVJEGY
 KULCSÁR KRISZTIÁN
Született: 1971. június 28., Budapest
Sportága: vívás
Legnagyobb sikerei: 2x olim-piai ezüstérmes (párbajtőr, csapat:1992, 2004), 3x világbajnok (párbajtőr, egyéni: 2007; párbajtőr, csapat: 1998, 2001); 2x Európa-bajnok (párbajtőr, csapat: 1998, 2007), magyar bajnok (2012)
Sportvezetőként: a Magyar Vívószövetség elnökségi tagja (2004–2012), a Magyar Vívószövetség általános alelnöke (2013–2014), a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója (2014 –) 

– Mi inspirálta arra, hogy harcba szálljon az elnöki pozícióért?
– Ugyan a szervezet feladatköre módosult, a Magyar Olimpiai Bizottság továbbra is a legnagyobb presztízsű hazai sportszervezet – válaszolta Kulcsár Krisztián, a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója, aki kedden jelentette be a Nemzeti Sportban, hogy versenybe száll a MOB elnöki címéért, amelyről a szervezet május 2-i közgyűlése szavaz. – Nagybátyám, nevelőapám olimpiai bajnok, apám válogatott kosaras volt. Élsportolónak lenni nálunk természetes volt. A sport tanított meg keményen dolgozni, igazságosan versenyezni, veszíteni és nyerni. Az lenne furcsa, ha nem motiválna, hogy szerepet vállaljak a legfelső szakmai vezetőségben. Ez ragyogó alkalom, hogy megmérettessem magam.

– Milyen változtatást tart leginkább szükségesnek?
– Zavart érzek a fejekben, amikor a MOB szerepét kellene meghatározni az ismételten tagolttá vált magyar sportirányításban. Ebben a kérdésben az álláspontom egyértelmű. Szakmai alapokon nyugvó, hatékony együttműködést kell kialakítani az állami sportirányítással: a sportállamtitkársággal és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjával. Ez kulcsfontosságú ott, ahol a sport finanszírozása közpénzből, állami forrásokból történik.

BORKAI ZSOLT, A MOB ELNÖKE:
 „Az elmúlt időszakban eleget szerepeltem és tettem annak érdekében, hogy mindenki lássa az irányvonalat. Már korábban eldöntöttem, hogy újfent indulok a posztért. Dőljön el nemes küzdelemben a verseny, én ugyanis ehhez szoktam. A szövetségektől kapott telefonhívások alapján azt hiszem, nem kell bizalomvesztéstől tartanom.”

NÍVÓS SZAKMAI MUNKÁT

– A hatékony együttműködéshez mit kell az olimpiai bizottságnak adnia?

– A MOB hozzáadott értéke a sportszakmai ismeretanyag, a szakági szövetségek és az egyesületek működésének ismerete, problémáik megértése és az egyedi, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert státusa. Ebből következik, hogy a szervezet itthoni feladatainak fókuszában a sport két hazai pillérével, a sportági szakszövetségekkel és az egyesületekkel való partnerségnek kell állnia. Van tennivaló a programok kidolgozása terén, de érdemes azzal a kérdéssel is foglalkozni, hogyan tudjuk segíteni az egyes sportágak nemzetközi képviseletét.

– A január elsején életbe lépő sporttörvény új helyzetet teremtett a sportéletben. Azzal, hogy a források felett már nem diszponál, egyértelmű, mit veszített a MOB – de mit nyerhet a sportirányítás új rendszerében?

– A helyzete és szerepe más lesz, de a küldetése nem változott. Az alapvető célok – az olimpiai eszme népszerűsítése, a mozgalom erősítése, a mindenkori magyar olimpiai csapat sikeres szereplésének segítése – megmaradnak. De a változások fényében a szervezet tekintélyének, befolyásának erősítése indokolt. Nem lehet sikerként elkönyvelni azt, hogy a MOB a tagozatait és ezzel funkcióinak nagy részét elveszítette. Nyertesek csak közép- és hosszú távon lehetünk – úgy, ha az eredeti, legfőbb feladatunkban, az olimpiai sportágak eredményességében következik be szemmel látható javulás.

SZABÓ BENCE, A MOB KORÁBBI FŐTITKÁRA:
„Elsősorban azért szeretném megméretni magam az elnöki posztért, mert sokat jelent nekem az olimpiai mozgalom. Szeretném újrapozícionálni a MOB-ot, határozott elképzeléseim vannak, meg tudnám találni a helyét és a lényegét, ami érzésem szerint most nincs meg. Több olimpiai bajnok, szövetségi elnök és MOB-tag is biztatott, hogy jelöltessem magam, és jelezték a támogatásukat.”

SOK HAZAI VILÁGVERSENYT

– Megválasztása esetén a konkrét feladatok közül mi élvez prioritást?
– Fontos, hogy a MOB elnöke intenzívebben legyen jelen a hazai sportéletben, és kívánatos a markánsabb nemzetközi szerepvállalás. A magyar sport súlyához, százhúsz éves tradíciójához képest alulreprezentált a nemzetközi színtéren. Támogatnám – a szakszövetségeket és a sportdiplomatáinkat is bevonva – egy program kidolgozását, amelynek segítségével javíthatnánk a helyzeten. Szintén prioritás a hazai szövetségek az irányú támogatása, hogy minél több világversenyt hozhassanak Magyarországra. Az itthoni feladatok között hangsúlyos az üzleti élet aktivizálása. A Magyar Vívószövetség alelnökeként és a Budapesti Olimpiáért Mozgalom egyik alapítójaként is azon fáradoztam, fáradozom, hogy a vállalati szférát közelebb hozzam az élsporthoz.

– Mindkét riválisa úgy nyilatkozott, jelentős a támogatói bázisa. Önt is biztosították hasonlóról a magyar sport prominens képviselői?
– Ez esetben hárman vagyunk, akik érezzük a támogatottságot...

 SZÍVÜGYE A BUDAPESTI OLIMPIA
Kulcsár Krisztián, a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) egyik alapítója úgy véli: az olimpiai pályázat visszavonása a döntéshozók fájó, de racionális lépése volt, ugyanakkor vallja, a budapesti erős pályázat volt, és hazánk képes lett volna 2024-ben ötkarikás játékokat rendezni.

„Nem tettem le arról az álmomról, hogy hazánk egyszer olimpiát rendezzen. Egy újabb pályázathoz azonban tanulni kell a történtekből. Tanulság, hogy nem elég csupán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság meggyőzésére nagy hangsúlyt fektetni – ezúttal ez történt, és közben a rendezés támogatottsága itthon drámaian  csökkent. A másik konklúzió, hogy egy újabb pályázatot most már népszavazásnak kell megelőznie" – mondta a BOM alelöke.

– Mi segítheti önt győzelemre? Versenyelőnyt jelenthet, hogy olimpiai sportág nemzetközi szövetségében tölt be magas, választott pozíciót?
– Engem csak a MOB tagsága segíthet győzelemhez. A versenyben valóban előnyt jelent majd a sportigazgatásban – elsősorban a nemzetközi szintéren – megszerzett tapasztalatom és kapcsolatrendszerem. A pályázatomat erősítheti, hogy a sportszakmai múltamat megelőzően az üzleti szférában dolgoztam, a banki és vállalati szektorban megszerzett szemléletemmel a szervezet csak jól járhat. Az itthoni kapcsolatrendszerem is felértékelődik olyan időszakban, amikor a bizottságnak újra meg kell tanulnia megfelelően kommunikálni a potenciális szponzorokkal, hogy bevonja őket a magyar sport támogatásába.

ITTHON FOLYTATNÁ

– Beváltak a számításai a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatójaként?
– Teljes mértékben. A munkám összetett, a versenyek menedzselése, rendezése éppúgy része, mint a szabályok alkotása és követése, a nemzetközi szervezetekkel való együttműködés és a sportág technológiai hátterének felügyelete. Elképzelni sem tudnék érdekesebb munkát annál, mint hogy részt vehetek a vívósport sorsának alakításában – pontosabban csak egyet tudok elképzelni: hogy a magyar sportért dolgozzak.

– Munkája Lausanne-hoz köti. Ha elnökké választják, hazajön?
– Az én elképzeléseimben az szerepel, hogy a MOB elnöke napi szinten jelen van a szervezet munkájában. Ha elnyerem a pozíciót, feladom a Svájcban kialakított életemet.

 LÉTSZÁMCSÖKKENTÉS KÖVETKEZIK?
A MOB április 24-i rendkívüli közgyűlésén az alapszabály módosítása lesz napirenden, az egyik legfontosabb téma a tagok létszámának esetleges csökkentése. Bartha Csaba főtitkár reméli, a bizottság változatlan formában folytatja.

„Aki ma tag, az a MOB 121 éves hagyománya alapján megérdemelten lett az – mondta Bartha Csaba. – Vannak, akik szerint attól lesz határozatképesebb a bizottság, ha csökkentjük a létszámot, szerintem viszont ez nagyon gyenge érv, semmi garancia nincs rá. Egyesek azt javasolják, hogy a tagjelölésnél csak a legutóbbi három vagy öt olimpia számítson. Akkor szerintük Keleti Ágnes olimpiai aranya nem ér annyit, mint Szilágyi Ároné? Ez az álláspont nem tiszteli a tradíciót."
A másik fontos téma, hogy minden MOB-tag választó és választható legyen-e, ami még szintén nagy vitákat generálhat.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.08.15 22:58:01

Egyéb egyéni KULCSÁR JOHANNA (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

A sztárokkal szembeni ellenérzések fakadhatnak a társas összehasonlítás eredményeképpen létrejövő irigységből is.

2017.08.14 19:13:43

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Világbajnok kardozónk a kétszeres olimpiai bajnok lagzijában jól érezte magát, a páston igyekszik a háta mögött hagyni a hisztit.

2017.08.13 00:55:37

Egyéb egyéni IGLÓI NAGY ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. A „Kit képviselünk, hová tartozunk?” kérdés nem új keletű a sportban, mindig is voltak, akik magánéleti, politikai vagy ki tudja milyen egyéb okból országot váltottak, de ami az utóbbi évek zászlócseréi kapcsán, üzleti alapon történik, az már több mint elgondolkodtató.

2017.08.11 23:49:51

Egyéb egyéni SINKOVICS GÁBOR

„Ha igaz, hogy a lélek még itt bolyong egy ideig, te biztosan ott leszel ősszel az új Hali-stadion megnyitóján.”

2017.08.06 00:28:35

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Többünk kellemetlen élménye, hogy külföldi sportvezetőkkel, újságírókkal beszélve kiderül, fogalmuk sem volt a magyar kandidálásról, így magáról a visszalépésről sem.