Súlyemelés: súlyos vádak Aján Tamás ellen az ARD csatorna dokujában

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2020.01.06. 00:45
null
Aján Tamás még nem volt ilyen nehéz helyzetben 19 éves elnöksége alatt (Fotó: mob.hu)
A német ARD televízió a Titkos dopping – a súlyemelők ura című dokumentumfilmjében tárja fel bizonyítékait, amelyek arról árulkodnak, hogy az Aján Tamás által vezetett Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) korrupt módon működött, titkos számlát vezetett, eltussolta a doppingolást.

A német ARD 45 perces dokumentumfilmje (Geheimsache Doping – der Herr der Heber, vagyis Titkos dopping – a súlyemelők ura) korrupcióval, a sportági doppingolás fedezésével vádolja a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget (IWF) és annak 2000 decembere óta regnáló magyar elnökét, Aján Tamást.

Újra felbukkan egy 2012-es szál, tudniillik a német szövetség elnöke, Christian Baumgartner már hét és fél éve támadta Ajánt, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szteroid-világszövetségnek titulálta az IWF-et, a ZDF pedig olimpiai híradójában átláthatatlannak nevezte a szervezet pénzügyeit, kiemelve, hogy az évek alatt a NOB-tól befolyt mintegy 23 millió dollárból 8 millióval nem tud elszámolni Aján, aki egyedül (illetve titkársága) rendelkezhetett a – titkos – bankszámlák felett. Az ARD filmje szerint 2009-ig kezelték így a pénzeket, és 5.5 millió dollár sorsáról nem lehet(ett) tudni.

Ugyancsak súlyos vád, hogy az IWF eltussolta a doppingolást, 2008 és 2017 között a mintegy 450 olimpiai és világbajnoki érmes csaknem felét nem ellenőrizték edzésen sikerük évében, valamint doppingellenőröket vesztegettek meg. A film a Magyar Antidopping Csoportot is gyanúba keveri, amely állítólag az IWF által megrendelt doppingvizsgálatok 77 százalékát végezte.

Az ólomsúly világcsúcstartó klasszisát, a grúz Lasa Talahadzét például – még juniorként – 2013-ban két évre eltiltották, ám 2015-ben és 2016-ban sem ellenőrizték versenyen kívül – ebben a két évben mindjárt vb-t és olimpiát nyert a felnőttmezőnyben, és azóta is tarol.

A film készítői megmutatták a rendelkezésükre álló iratokat, bizonyítékokat a Bázeli Egyetem büntetőjogi professzorának, Mark Piethnek, aki durvának, megdöbbentőnek nevezte a történetet, és azon a véleményen van: három bűncselekmény gyanúja is felvetődik, amely eljárást vonhat maga után.

Ha eljárás indulna, azt Svájcban kell lefolytatni, mert bár a titkárság Budapesten működik, az IWF Lausanne-ban van bejegyezve.

Egy biztos, noha az IWF az elmúlt két évben rengeteg reformintézkedést foganatosított a NOB nyomására és a súlyemelés olimpiai programban maradása érdekében, a legújabb fejlemények visszafordíthatják a folyamatot. No és azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy jövőre elnökválasztó közgyűlés lesz, és az Aján Tamást hosszú évek óta egyszemélyi vezetéssel vádoló elégedetlenek dörzsölhetik a tenyerüket...

A Magyar Antidopping Csoport közleményben reagált a megjelentekre, amit IDE KATTINTVA olvashat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik