Munkatársunktól 2020.09.19 12:56 Frissítve: 2020.09.19 13:46

Sportpolitika: Schmidt Mária szerint a magyarok büszkék a sportolóikra

Schmidt Mária történész, a Terror Háza főigazgatója sport témájú blogbejegyzést írt, és kifejtette többek között, hogy a labdarúgás a legnépszerűbb, és így a legfontosabb sportág.

(Fotó: Török Attila)

„Mintegy hetven év kiszárítás után pótolta az orbáni sportpolitika a sport alapvető tárgyi hiányosságait, javította a sportolók edzési, felkészülési feltételeit, a sportban dolgozók munkakörülményeit, jövedelmi lehetőségeit. Megújította szervezeteiket, ha kellett új struktúrákat, működési modelleket kezdeményezett. Újra trendivé tette a sportot, a sportolást, a testedzést, aminek egészségmegőrző és támogató szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni” – írja többek között Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Látószögblogon megjelent nagylélegzetű bejegyzésében, amely bár történelmi, politikai perspektívából közelít a témához, ezúttal rendhagyó módon a sportról szól.

Az írás az úgynevezett szoftpolitika és az országimázs fontosságáról ír, amelynek jelentős eszköze a sport, de a szerző szerint nem csak ezért stratégiai területe a kormány politikájának az elmúlt tíz évben.

„A sport hagyományátadás, utánpótlásnevelés, kapcsolatteremtés, együttes élmény, a fogyatékkal élők revitalizálása, és még sok minden más" – írja Schmidt Mária, akit egy tavasszal megjelent, a magyar kormány sportpoitikáját kritizáló könyv sarkallt a bejegyzés megírására.

„Magyarország sportnagyhatalom. A magyarok büszkék sportolóikra és megbecsülik őket. Sportsikereink a legjobbak közé lövik fel hazánkat és kárpótolnak bennünket kudarcainkért, sikertelenségeinkért. A sport tehát fontos. A foci pedig, ami a legnépszerűbb tömegsport, értelemszerűen a legfontosabb" – olvashatjuk a teljes terjedelmében itt olvasható publicisztikában.

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.

2020.10.19 19:08:23

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Felmérésekben, elriasztó adatok közzétételében, győzködésben nem volt, nincs hiány Klebelsberg Kunó óta napjainkig, ám mintha ezzel a legtöbbször le is tudnánk a legendás kultuszminiszter által kirótt feladatot.

2020.10.16 20:23:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

„Úgy harcolt, mintha tényleg ez az egyetlen és utolsó alkalma lenne a siker eléréséhez.”

2020.10.16 22:53:46

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Minden egyes győzelemnek örülni kell és értékelni, hogy Marco Rossival a gondok ellenére egy meccsre kerültünk attól, hogy részt vehessünk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

2020.10.15 20:17:49

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Hittem, hogy a súlyemelés igazságos. Anno nem tudtam elképzelni, hogy amit látok, csalás lehet, s ami a biztonságot, a pontosságot (a mérhetőséget) jelentette nekem, az a leginkább támadható.