CSISZTU ZSUZSA (Tokió) 2019.08.22 12:52 Frissítve: 2019.08.22 13:44

Sportpolitika: Budapestre költözik a Nemzetközi Dzsúdószövetség

Igaznak bizonyultak a Nemzeti Sport korábbi értesülései: Budapestre költözik a Nemzetközi Dzsúdószövetség (IJF). A Marius L. Vizer vezette nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága az idei mittersill-i ülésén jóváhagyta azt a kezdeményezést, hogy a már hosszú ideje Budapesten működő elnöki iroda mellett az IJF hivatalos székhelye is Lausanne-ból a magyar fővárosba költözzön.

Marius Vizer és Fürjes Balázs a tokiói kongresszuson (Fotó: IJF)

 

Mivel a világ egyik legnépesebb sportolói közösségét tömörítő szervezet székhelyváltoztatásához a nemzetközi szövetség alapszabály-módosítása is szükséges, erre ma került sor a Tokyo Dome Hotelben rendezett kongresszus keretében. A jövő héten kezdődő tokiói cselgáncs-világbajnokság előtt az IJF közgyűlése adta meg minderre a végső felhatalmazást azt követően, hogy meghallgatták Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért, a valamint nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos részletes előadását a témában.

Fürjes Balázs kiemelte azokat a pozitívumokat, amelyekért más nemzetközi szövetségeknek is érdemes a jövőben fontolóra venniük Budapestet, mint irányító testületük új székhelyét.

„Budapest nem csupán egy barátságos és sportot szerető főváros. Ideális földrajzi fekvése a kontinens centrumába helyezi, és könnyen megközelíthetővé teszi az ide költöző szervezeteket.  Számukra nem csak megfizethető árakat, nívós szolgáltatást, de igen kedvező adózási lehetőségeket kínál az erre szabott jogszabályi környezet, és ezek jelentősen támogathatják a szövetségek hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságát. Budapest 2017–2024 között húsz sportágban mintegy félszáz világversenyt rendez vagy rendezett, s nem kisebb ambíciókat táplál, minthogy London és Párizs mellett a harmadik európai sportfővárosnak tekintett központtá váljon a kontinensen. Talán az sem utolsó szempont, hogy amelyik szervezet a budapesti székhely mellett dönt, az olyan emberek közé költözik, akik a génjeikben hordozzák a sport iránti rajongást” – foglalta össze érveit a kormánybiztos.

Ezekre a hívószavakra leggyorsabban az IJF reagált. A még hátralévő adminisztratív lépéseket követően a világ nagyjából 40 milliós cselgáncsközösségének első számú otthonát úgy tűnik tehát, hogy rövidesen Budapestnek hívják.

2020.05.27 18:04:19

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Faragó Tamás lénye, megjelenése, lázadást, nonkonformitást is sugalló intelligenciája ama hazugságra telepített kor félelem nélkül való tagadása volt. Meg a magyar vízilabda örök jelképe.

2020.05.24 16:20:37

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Sokan a világhírű magyar vívás előfutárának tartották, stílusa az aktív védelemre épült.

2020.05.24 20:53:59

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Át kellene gondolni a rendezéssel kapcsolatos terveket.

2020.05.23 20:51:40

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

A sportállamtitkár úgy véli, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a sport gazdasági helyzete is stabilizálódjon.