PIRCS ANIKÓ (Bologna) 2019.09.21 10:57 Frissítve: 2019.09.21 13:25

Sportlövő Eb: Major és Csonka döntős, a csapat bronzérmes

Major Veronika és Csonka Zsófia is bejutott a döntőbe női sportpisztolyban a bolognai Európa-bajnokságon. Csonkának a két francia versenyzőből egyet kell megelőznie az olimpiai kvótáért a 15.45-kor kezdődő döntőben. Az Egri Viktóriával kiegészülő válogatott bronzérmes lett a csapatversenyben.

Major Veronika új egyéni rekordot ért el (Fotó: Tumbász Hédi)

Parádézott a női sportpisztolyosok alapversenyének második szakaszában, a gyors lövésekben Major Veronika, a 22 éves keszthelyi klasszis a maximálisan elérhető 300 körből 299-et lőtt, és 589 körös eredményével 4. helyen jutott be a fináléba.

Reggel azzal az érzéssel ébredtem, hogy ma jól fogom lőni a gyorsot, és szerencsére sikerült is. Elég csúnya az a 9.1, ami az utolsó előtti lövésnél becsúszott, de hát rosszat lőni ér, legalább lesz mit ki kijavítani – mondta mosolyogva Major Veronika, miután sorra gyűjtötte be a gratulációkat a ritkán látható eredményéhez. – Edzésen már sikerült háromszázat lőnöm, de versenyen 298 volt az eddigi legjobb eredményem. Amikor a verseny közben rápillantottam a monitorra, jó érzés volt látni a kerek számokat, és noha nem sikerült hibátlanra hozni, így is elégedett vagyok.”

Csonka Zsófiának közjátékkal indult a második versenynapja, szombat reggel az első sorozat helyett – amelybe eredetileg be volt sorolva – a másodikban lőtte a gyors lövéseket, miután hosszas egyeztetés után másik lőállást kapott. A pénteki pontlövéseknél ugyanis nagyon zavarta a pécsi versenyzőt, hogy a megszokott technikájával a pisztolya hozzáért volna az asztalhoz, amikor elindította a lövőmozdulatot – ami szabálytalan –, és noha a zsűri nem figyelmeztette, kérésére áthelyezték az utolsó lőállásra, ahol egy „résben” lőhetett. Volt kockázata a változtatásnak, hiszen próbalövésekre nem volt lehetősége, így élesben kellett „kipróbálnia” az új lőállást. De megérte módosítani, a szám 2015-ös Európa-bajnoka hibátlan utolsó ötös sorozatának köszönhetően 580 körös eredménnyel, a nyolcadikként kvalifikálta magát a döntőbe. Csonka Zsófia a fináléban olimpiai kvótáért is versenyezhet, rajta kívül a két francia riválisának nincs még ötkarikás indulói jogosultsága – miután az Eb-n két kvótát osztanak, ha egyiküket megelőzi, az eddig négy ötkarikás játékokat megjáró sportoló újra indulói jogot szerez.

Amennyire jó volt, hogy a módosítás eredményeként a megszokott technikával lőhettem, annyira zavart is a helyzet, mert nem szeretem az utolsó pillanatban történő változtatásokat, de abban bíztam, hogy nem véletlenül történnek a dolgok – kezdte az alapverseny értékelését Csonka Zsófia. – Mindez ráadásul azzal járt, hogy kitüntetett figyelmet kaptam a bíróktól, de nem okozott gondot, ez vele jár. A gyengébb lövéseimnél nüanszokon múlt, hogy egy nyolcas ne kilences, a kilences pedig ne tízes legyen, ez pedig morcossá teszi az embert. Nem szoktam csúnyán beszélni verseny közben, de az utolsó öt lövés előtt mondtam rendesen a magamét, az addigra bennem felgyülemlő düh és dac kellett is az utolsó sorozathoz, és a döntőbe jutáshoz.”

A mezőny harmadik magyarja, Egri Viktória 570 körrel a 32. helyen zárt.

A magyar versenyzők teljesítménye összetettben is sokat ért, az 1754 körrel győztes németek és a 1744 egységgel ezüstérmes franciák mögött 1739 körrel bronzérmes lett a magyar trió a csapatversenyben.

„Korábban, amikor mások mondták, nem értettem, hogyan fordulhat elő az, hogy amikor az ember mindent belead, mégsem jön az eredmény, most a verseny első szakaszában, a pontlövészetben sajnos megtapasztaltam – nyilatkozta Egri Viktória. – A szombati folytatásra azonban úgy álltam oda, hogy minden elölről kezdődik, tiszta lappal indulok, és sokkal jobban is ment. Fejben az utolsó lövésig bírtam, az utolsó lövésre elveszett a koncentráció, így gyengébb sorozat lett a vége, de az első huszonkilencre büszke vagyok, ezt fogom megőrizni. Miután egyértelművé vált, hogy nem tudok döntőbe jutni, az lebegett a szemem előtt, hogy mindent bele kell adni, mert szerettem volna tevékenyen kivenni a részem a csapatéremből, aminek nagyon örülök. Hosszú és tanulságos év van mögöttem, gondolkodásmódot kellett váltanom, mindent alárendeltem a lövészetnek, mert tudomásul kellett venni, tartósan nagyon más a felnőttmezőnyben versenyezni, mint három éve, amikor a kezdők szerencséjével kvótát szerezve kijutottam az olimpiára.”

A Nemzeti Sportot Bolognából tudósítja: Pircs Anikó, Tumbász Hédi (fotó)  

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.