Sportlövő Eb: együtt jók voltak a férfi puskások Bolognában

PIRCS ANIKÓ, TUMBÁSZ HÉDI  (Bologna)PIRCS ANIKÓ, TUMBÁSZ HÉDI (Bologna)
Vágólapra másolva!
2019.09.20. 17:37
Nem sikerült döntőbe jutniuk a férfi puskásoknak, akik kvótát sem szereztek a bolognai sportlövő Európa-bajnokságon, de – mint korábban beszámoltunk róla – csapatban bronzérmet nyert a Pekler Zalán, Péni István, Sidi Péter trió.
Lőállásban a női sportpisztolyosok (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Lőállásban a női sportpisztolyosok (Fotó: Tumbász Hédi) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

„Jól kell befejezni, és akkor rendben lesz” – jegyezte meg Győrik Csaba Csonka Zsófia teljesítményét figyelve a női sportpisztolyosok pontlövészetének utolsó sorozata előtt, de a szövetségi kapitány megállapítása a bolognai Európa-bajnokság teljes pénteki versenynapjára igaz volt. Egy pályával odébb, a férfi puskások viadalában is nagyon kellett (volna) egy jó utolsó sorozat. A kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses olimpiai számban ugyanis Péni István és Sidi Péter egyaránt kitűnő fekvő szakasszal alapozta meg, hogy a harmadik, álló testhelyzetből leadott lövésekre döntős reményekkel léphessen a lőállásba, és miután ugyancsak remekül kezdték az alapverseny utolsó fázisát – Péni speciel egy hibátlan százas sorozattal –, bizakodóan tekintgettünk hol az egyik, hol a másik magyar versenyző aktuális eredményére.

De sajnos nem sikerült jól befejezni, Péni mindössze 93-as szériával zárt, és két körrel lemaradva a még döntőt érő nyolcadik helytől, kilencedikként fejezte be a viadalt. Az összetettben az utóbbi idők legjobb teljesítményével kirukkoló Sidi csapattársához hasonlóan 1175 kört lőtt, kevesebb belső tízessel a tizenegyedik lett. Noha a csapat harmadik tagja, Pekler Zalán az egyéni eredményével elégedetlen volt, a tizenkilenc éves sportolóval kiegészülő magyar együttes régóta várt sikert ért el: bronzérmet szerzett.

„Amióta én az összetett számban versenyzem, nem voltunk csapatban érmesek – mondta a viadalt követően a 41 éves Sidi Péter, akinek ezúttal sem sikerült tokiói indulói jogosultságot szerezni. – A juniorkorú Pekler Zalán hozta, ami tőle elvárható, míg Péni István ezúttal sajnos elmaradt a várakozásoktól. Nekem viszont sikerült túlteljesítenem, miután ebben az évben a légpuska a fő számom. Örülök, hogy pár edzéssel a hátam mögött, vadonatúj felszerelésben versenyezve egész jól összeraktuk az edzőmmel a számot, nüanszokon múlt a döntőbe jutás.”

Péni Istvánnak is szépen csillogott a csapatbronz, amely a 21 esztendős kiválóság szerint egy fényes jövő kezdetét jelentheti.

„Sokat fejlődött a teljes válogatott, a juniorok kiválóan lőttek az Eb-n, hosszú távon erős csapat állhat össze férfi puskában, amely a folytatásban rendszeresen hozhat hasonló eredményeket – értékelt a már olimpiai kvótás Péni. – Ami az egyénit illeti: voltak jobb és gyengébb részei a versenynek. Amikor nem ment olyan jól az álló testhelyzetből, ki kellett volna jönnöm a lőállásból pihenni, de sajnos nem tettem, rossz döntés volt. Ennek talán most így kellett történnie.”

A 25 méteres pályára a Bolognába visszatérő napsütéssel együtt a fény is megérkezett, aminek a Csonka Zsófia, Egri Viktória, Major Veronika sportpisztolyos trió felhőtlenül örült.

„Sokkal jobbak voltak a fényviszonyok, mint a csütörtöki edzésnapon – a lövészetben nem elhanyagolható, ha látunk – erősítette meg a nyilvánvalót Csonka Zsófia, aki a pénteki szakasz egy-egy részével elégedett volt. – Hogy a futócéllövő Sike Józsefet idézzem: versenyben maradtam – remélem.”

A női sportpisztolyosok versenyének második szakaszát és döntőjét – valamennyi ötkarikás szám fináléjához hasonlóan – szombaton rendezik. Major a 11., Csonka a 14., míg Egri a 45. helyről kezdi a gyors lövéseket.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BOLOGNA
50 m. Férfiak. Puska. Kisöbű szabadpuska, összetett. Csapat. Európa-bajnok:
Norvégia (Simon Claussen, Jon-Hermann Hegg) 3540 – világcsúcs, régi: 3535, Oroszország, 2018, 2. Csehország 3526, 3. MAGYARORSZÁG (Pekler Zalán, Péni István, Sidi Péter) 3518

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik