Sportlétesítménymenedzsment-képzést indít a Zsigmond Király Egyetem

Vágólapra másolva!
2018.01.25. 15:49
Új sportszakmai képzéssel jelentkezik a Zsigmond Király Egyetem, amely nemcsak Magyarországon, de az Európai Unió területén is szakemberhiányban szenvedő ágazat számára kíván munkaerőbázist teremteni. A sport 2010 óta stratégiai ágazattá vált Magyarországon, amelyhez kapcsolódóan a kormány tudatos sportlétesítmény-fejlesztésbe kezdett, s az új épületekkel együtt megnőtt az igény a speciális szaktudásra is. Így a 2017–2018-as tanév tavaszi félévétől a Zsigmond Király Egyetem sportlétesítménymenedzsment-képzést indít, amelyhez a Testnevelési Egyetem nyújt szakmai támogatást.


„A két egyetemnek 2006 óta szoros az együttműködése, ezúttal szerettünk volna olyan fúziós képzést beindítani, amely egyik egyetem érdekét sem sérti, emellett betölt egy piaci rést, Magyarországon és az Európai Unióban is egyedülálló módon” – mondta a Zsigmond Király Egyetem rektora, Szatmári Péter CSc főiskolai tanár.
„A két egyetemnek 2006 óta szoros az együttműködése, ezúttal szerettünk volna olyan fúziós képzést beindítani, amely egyik egyetem érdekét sem sérti, emellett betölt egy piaci rést, Magyarországon és az Európai Unióban is egyedülálló módon” – mondta a Zsigmond Király Egyetem rektora, Szatmári Péter CSc főiskolai tanár.

Az új multifunkcionális létesítmények vezetéséhez komplex tudással rendelkező szakemberekre van szükség. Ma már nemcsak egy mérkőzés vagy egy világverseny erejéig kell előkészíteni a pályákat, csarnokokat, hanem olyan közösségi tereket kell teremteni a lakosság számára, amelyek hosszú távú fenntarthatóságot biztosítanak ezeknek a létesítményeknek.

Markovits László, a Vasas elnöke azt hangsúlyozta, hogy a sportlétesítmény-menedzsereknek munkájuk során kompromisszumot kell kötniük, mert a létesítményüket úgy kell vezetniük, hogy minél kevesebb költség mellett minél több bevételt generáljanak, de közben a sport érdekei se sérüljenek.

Markovitshoz hasonlóan Deutsch Tamás, az MTK elnöke is jó kezdeményezésnek tartja a szakképzés beindulását. Az európai parlamenti képviselő utalt arra, hogy a sport komoly jövedelemtermelő ágazat, amely a kontinens gazdaságához is jelentősen hozzájárul, ezért itt is kiművelt szakemberekre van szükség. Kitért arra is, hogy a sport is számos területen érintett a digitális átalakulásban, elég csak az online jegyvásárlásra, az internetes fogadásokra vagy az online médiára gondolni, s a képzésnek ezekre a változásokra is választ kell adnia.

Gergely István, a Budapesti Honvéd ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy a magyar sportban reneszánszát éli az infrastruktúra-fejlesztés, viszont egy jó gazda nélkül nagyon sokba kerül a létesítmények fenntartása. Hangsúlyozta: az olcsó üzemeltetéséhez olyan szakemberekre van szükség, akik ezt jól csinálják. Gergely szerint a sportlétesítmények menedzselése jelenleg egy „iszonyatosan nagy hiányszakma, ezért nagy az igény az ilyen vezetőkre”.

Szöllősi György,
a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke kiemelte: mivel a magyar sport kultúrájának megújításkor szembetűnő a szürkeállomány hiánya, ezért a szövetség üdvözli minden olyan képzés elindítását, amelynek következtében magasan kvalifikált szakemberek kapcsolódnak be a magyar sport menedzselésébe.

„A létesítmények építésekor és működtetésekor nagyon speciális terület a média-kiszolgálás infrastruktúrája. Mivel ez egy nagyon különleges szakértelmet igénylő terület, ezért sokszor nem jut rá elég figyelem. Éppen ezért fontos, hogy mi, sportújságírók felhívjuk a létesítmény-menedzserek figyelmét erre az ügyre” – jelentette ki Szöllősi.

Géczi Gábor, a TF Sportmenedzsment Tanszékének vezetője rámutatott: az intézményből sok oktató vesz majd részt az oktatásban, olyanok, akik a mindennapokban ezen a területen dolgoznak. Név szerint a vizes létesítmények vezetésében jártas Dala Tamást, vagy a rendezvényszervezésben tapasztalt Szántó Évát említette.

Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, aki korábban hosszú időn keresztül irányította a Népstadiont, úgy fogalmazott: számukra nagy presztízst jelent, hogy beindul ez a képzés.

„Mindig is azt gondoltuk, hogy többek vagyunk egyszerű stadiongondnokoknál” – állapította meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik