Spanyolország jogi lépéseket fontolgat a franciák „Nadal-vicce” miatt

Vágólapra másolva!
2012.02.10. 10:11
null
A franciák szerint a spanyol sportolók még a Contador eltiltása elleni petíciót is fecskendővel írják alá
Címkék
A spanyol kormány azon gondolkozik, hogy jogi lépéseket tesz a Canal Plus viccesnek szánt bejátszása miatt, amellyel a francia csatorna szerkesztői arra utaltak, hogy a spanyol sportolók – köztük Rafael Nadal – a doppingnak köszönhetik a sikereiket.

José Ignacio Wert, a spanyol oktatási, kultusz- és sportminiszter „tolerálhatatlannak”, „sportszerűtlennek” nevezte a szatirikus megjegyzést, amely szerint „nem a véletlennek” köszönhetőek a spanyol sportolók sikerei.

Miután hétfőn napvilágra került, hogy a kerékpározó Alberto Contadort eltiltották és megfosztották 2010-es Tour de France-győzelmétől, a Canal Plus egyik műsorában (Les Guignols) Nadalt figurázták ki, majd két nappal később Contador, a világbajnok labdarúgó- és az Eb-győztes kosárlabda-válogatott került célpontba.

A videók nagy publicitást kaptak Spanyolországban, és szurkolók, valamint szakértők részéről egyöntetű megnyilvánulások szerint az általános felháborodást kiváltó jelenetek mögött a franciák sportsikereik iránti irigysége áll.

„Ez egy megkülönböztetés nélküli támadás a spanyol sportolók ellen, amely teljesen hibás és nem felel meg a valóságnak. Több szövetség már bevetett hivatalos eszközöket tiltakozásul, és most a minisztérium is tanulmányozza ennek lehetőségét” – nyilatkozta José Ignacio Wert.

„Ez nem ellenem szól, hanem Spanyolország ellen általánosságban. Mi többet értünk el az utóbbi időben, mint ők. Valamit jobban csinálunk. És ez nem a tabletták vagy fecskendők miatt van így” – reagált a tv-s jelenetekre Nadal, aki 10 Grand Slam-trófeát nyert már pályafutása során, ebből hatot csak a Roland Garroson, ahol a franciák legutóbb Yannick Noah révén diadalmaskodtak 1983-ban.

Gerard Piqué, a Barcelona világbajnok labdarúgója is megszólalt az ügy kapcsán, miután válogatottbeli csapattársát, Iker Casillast egy fecskendővel a kezében figurázták ki. „Divat lett a bajnokokat a dopping összekapcsolásával hitelteleníteni. Hogy elhallgattassuk a vádaskodókat, folyamatosan nyernünk kell” – mondta a védő.

A FRANCIÁK VICCE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik