Sakk: újabb botrányt okozhat a Nemzetközi Sakkszövetség határozata

Vágólapra másolva!
2010.07.27. 17:45
Címkék
A Nemzetközi Sakkszövetség elnöksége úgy döntött, hogy a korábbi megállapodásokat felrúgva Kazanyban rendezi meg a világbajnokjelöltek versenyét.

A FIDE elnöksége a norvégiai Tromsőben megtartott ülésén úgy határozott, hogy mind a nyolc világbajnokjelölt Kazanyban ül asztalhoz 2011-ben, hogy kieséses rendszerben eldöntsék, ki legyen 2012-ben az indai Viswanathan Anand kihívója.

Az előző terv szerint az oroszországi Kazany és az azerbajdzsáni Baki megosztva adott volna otthont az eseménynek. Ennek megfelelően az azeriek már át is utalták a FIDE számlájára a rendezéshez szükséges 150 ezer eurót.

Korábban Azerbajdzsán egymaga látta volna vendégül a nagymestereket, ám az örmény Levon Aronjan tiltakozott, mert országának közismerten rossz a viszonya az azeriekkel. A FIDE ezután osztotta ketté a mezőnyt, ám most úgy tűnik, hogy Baki hoppon marad, és mindenki Oroszországba megy.

Ez esetben Veszelin Topalov minden valószínűség szerint lemond világbajnok-jelölti státuszáról, ugyanis a bolgár exvilágbajnoki kijelentette, hogy ő meg az oroszoknál nem szeretne játszani, mert fél, hogy hátrányos megkülönböztetés éri. Ez esetben az orosz Alekszandr Griscsuk helyettesítheti Topalovot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik