Sakk: Rapport Richárd a legfiatalabb magyar 2700-as

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.09. 18:11
Rapport Richárd újabb hatalmas lépést tett afelé, hogy néhány éven belül a legnagyobbak között tartsák számon: a Felix Promotion menedzserirodával együttműködő sakkozó elérte az álomhatárt, vagyis a 2700-as Élő-pontszámot. Ez alig 18 évesen még egyetlen magyarnak sem sikerült.

Rapport Richárd a hét végén a német Bundesliga utolsó fordulóin járt, pénteken a már biztos bajnok Baden-Badennel mérkőzött a Hockenheim színeiben.

„Ricsinek a világranglista második örmény Levon Aronjan (2812) volt az ellenfele – tájékoztatott dr. Flumbort András szakmai menedzser. – Izgalmas partiban a magyar fiú jobban állt, miután a megnyitásban zavarba hozta neves ellenfelét egy olyan változattal, amelyre még Aronjan sem számíthatott. Ahogy Wijk aan Zeében, Ricsi ezúttal is kezdeményezett, és ahogy elkezdett az állás bonyolódni, ellenfele rutinosan békésebb vizekre evezett, így a parti örökös sakkal döntetlenül végződött.”

Ezzel ő lett a legfiatalabb magyar, aki ilyen magasságokba jutott, hiszen, Lékó Péter 19, Polgár Judit 27, Berkes Ferenc 26, Almási Zoltán pedig 33 éves volt, amikor átlépte az álomhatárt. A jelenkor fiatal nemzetközi sztárjai közül Magnus Carlsen és Anish Giri is csak szűk egy évvel korábban lépett be ebbe a körbe, de a ma már szintén világklasszisnak számító olasz Fabiano Caruanára Ricsi két hónapot még rá is vert.

A nem hivatalos, napi frissítésű világranglistán Rapport 2700.4 Élő-pontjával a 45. helyen kezdte meg szereplését az elitmezőnyben. Ez az értékszám (kerekítve 2700) május elején lesz hivatalos, amikor a Nemzetközi Sakkszövetség kiadja a legfrissebb ranglistáját. A tervek szerint Rapport ebben a hónapban már nem játszik, így a kereken 2700-as Élő-pont biztosnak mondható.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik