NSO/MTI 2015.06.12 14:12 Frissítve: 2015.06.12 17:26

Sakk: Polgár Judit lett a férfiak szövetségi kapitánya

Polgár Juditot nevezték ki a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapitányának. Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke a pénteki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az elnökség egyhangúlag szavazott bizalmat minden idők legsikeresebb női sakkozójának.

Csapattársak voltak, mostantól „főnök és beosztott” a viszony: Lékó Péter és Polgár Judit (Fotó: Szabó Miklós)

Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke a pénteki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az elnökség egyhangúlag szavazott bizalmat minden idők legsikeresebb női sakkozójának.

A 39 éves Polgár Judit játékosként kétszer – 1988-ban és 1990-ben – nyert sakkolimpiát a női válogatottal, 2002-ben és 2014-ben tagja volt az ezüstérmes férfi nemzeti együttesnek.

Az élversenyzéstől tavaly vonult vissza, a kapitányi poszton a 64 esztendős Horváth Tamás helyét foglalja el, aki elmondása szerint maga kezdeményezte a váltást.

Polgár Judit bevallotta, kicsit furcsán viszonyult hozzá, amikor először, tavaly ősszel, egy baráti társaságban szóba került, hogy ő legyen a kapitány, de azóta hozzászokott a gondolathoz. Felidézte, hogy már gyerekként megismerkedett a sakkolimpiák légkörével, így pontosan tudja, hogy egy világversenyen mik lehetnek a nehézségek és milyen komplikációk adódhatnak.

„Tudom, mennyire feszített a tempó és szoros a mezőny, de úgy érzem, a magyar csapatnak kedvez a nemrég bevezetett szabály, hogy minden meccset meg kell nyerni, vagyis fordulónként legalább két és fél pontot kell szerezni” – fogalmazott a frissen kinevezett kapitány.

Horváth Tamás kifejtette, azért mostanra időzítették a váltást, hogy Polgár Juditnak a jövő évi sakkolimpia előtt legyen felvezető versenye. Ez pedig nem más, mint a november 12. és 22. között az izlandi Reykjavíkban sorra kerülő csapat Európa-bajnokság.

Seszták Tamás szerint az elnökség nem határozott meg elérendő helyezést az Eb-n a magyar válogatottnak, de ő személy szerint örülne, ha az első három közé kerülne a csapat.


„A bizalmat megkaptam” – interjú Polgár Judittal

– Mi volt az első gondolata, amikor felkérték?

– Az ősszel vetődött fel először komolyan a lehetőség – mondta Polgár Judit. –  Elég sok minden volt a fejemben, és nem igazán akartam vele foglalkozni, más dolgokat szerettem volna egyenesbe tenni. De szép lassan kezdtem megbarátkozni a gondolattal, és az idén tavasszal láttam először valós esélyét a kapitányi posztnak.

– Voltak kételyei?

– Szeretem jól, lelkiismeretesen csinálni, amibe belekezdek. Át kellett gondolnom, hogy ez mivel jár. Szeretek előre gondolkodni…

– Mint egy sakkozó...

– …és elképzeltem például, hogy milyen vicces lesz jövőre a sakkolimpián, amikor kapitányként látnak, és megkérdezik, melyik táblán játszom.

A korábbi csapattársak mit szóltak hozzá?

– Amikor már komolyabban foglalkoztam a gondolattal, megkérdeztem a többieket is.

– Egyből elfogadták?

– Nem is igazán ez volt a kérdés, inkább továbbgondoltuk a szituációt, tennivalókat, edzésterveket, ilyeneket. Izgalmas kihívás, pontosan tudom, miből tevődik össze egy ilyen munka, milyen esélyünk van erre, arra, amarra. Megbeszéltük, miben tudok segíteni a fiúknak. Igazából minden a gyakorlatban derül ki. A bizalmat megkaptam tőlük.

– Mi a feladata a sakkozók szövetségi kapitányának?


– Szakmailag hitelesen tudom őket segíteni. Például egy olimpián, ha valakinek nem megy annyira jól, el kell érnem, hogy az önbizalom megmaradjon vagy továbbépüljön. Esetenként el kell dönteni, melyik az a játékos, akit jobban lehet terhelni. A nézeteltéréseket elsimítani, a mindennapi stresszhelyzeteket kezelni. A játékosok szeretik magukra vállalni a felelősséget, igyekszem ezt minél jobban levenni róluk.

– Egyénileg továbbra is Lékó Péter a legjobb magyar sakkozó, de már a harmincon kívülre került a világranglistán, nem nagyon szerepel a szupertornákon, a világbajnoki kvalifikációs rendszerben sincs benne. Miben tudja segíteni kapitányként a karrierjét?


– Igazából azzal, hogy biztatom. Fantasztikus, amit Péter elért kiskorától kezdve. Elég kevesen mondhatják el Magyarországon, hogy világbajnoki döntőt játszhattak. Fontos, hogy Péterben ennyi évtized után is megvan a motiváció, hogy visszakerüljön a legjobbak közé.

–Mintha kicsit fáradt lenne.

– Nem könnyű. Nagyon különleges, hogy valaki több évtizede ott szerepel a pályán. Ezt azt jelenti, hogy akadnak periódusok egy sakkozó életében, amikor kevésbé motivált, vagy nem látja értelmét a napi tíz-tizenkét órát sakkozásnak. De amikor beszélgettem vele, láttam benne az akarást, a motivációt, hogy ismét bekerüljön a legjobb tíz közé. A lényeg, hogy hisz benne.

– Mi lehet a kulcs?


– Hogy megfelelően tudja-e irányítani a saját felkészülését. Nála az a probléma, hogy túl felkészült. Az a szint, amelyen éveken keresztül játszott, nagyon erős edzést igényelt. Most egy kicsit lejjebb sakkozik, de ehhez a szinthez túl jól felkészült. Friss gondolatokkal, hozzáállással, megfelelő szövetségi támogatással megoldható, hogy ismét a legjobbakkal mérje össze tudását. Tudása, tapasztalata felfrissítve sokat érhet. Visszakerülhet az elitbe, ha minden passzol.

– Rapport Richárd nagy lendülettel tört előre, de mintha megtorpant volna.


– Azt mondanám, fiatal. Tromsőben az olimpián alkalmam nyílt megtapasztalni hozzáállását, viselkedését, együttműködését. Nemrég elköltözött otthonról, saját élete lett. Ez minden ember életében változást jelent. A következő egy-két évben sok múlik azon, hogy mennyire tudja megszervezni azt a stabil hátteret, ami korábban megvolt.

– A csapat már megvan? Gondolom, Lékó Péter és Almási Zoltán benne lesz a válogatottban.

– Nyilván az éljátékosok esetében elvileg ez nem igazán kérdés, de a csapat öt tagból áll. Fel kell mérnem, ki mennyire motivált, mennyire tervez a válogatottal. Szeretném időben bejelenteni a csapatot.

– Említette tavaly a visszavonulásakor, hogy ha úgy alakul, lehet, ön is leül játszani. Ezt tartja még?

– Meglátjuk. A sakk egy iszonyatosan jó játék, de komolyan kell venni a felkészülést, hogy az eredmények is jöjjenek. Lehet, hogy visszatérek, de biztos, hogy nem mostanában lesz. Az élet, ha minden igaz, még hosszú. Talán majd nagymamakoromban.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.08.15 22:58:01

Egyéb egyéni KULCSÁR JOHANNA (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

A sztárokkal szembeni ellenérzések fakadhatnak a társas összehasonlítás eredményeképpen létrejövő irigységből is.

2017.08.14 19:13:43

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Világbajnok kardozónk a kétszeres olimpiai bajnok lagzijában jól érezte magát, a páston igyekszik a háta mögött hagyni a hisztit.

2017.08.13 00:55:37

Egyéb egyéni IGLÓI NAGY ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. A „Kit képviselünk, hová tartozunk?” kérdés nem új keletű a sportban, mindig is voltak, akik magánéleti, politikai vagy ki tudja milyen egyéb okból országot váltottak, de ami az utóbbi évek zászlócseréi kapcsán, üzleti alapon történik, az már több mint elgondolkodtató.

2017.08.11 23:49:51

Egyéb egyéni SINKOVICS GÁBOR

„Ha igaz, hogy a lélek még itt bolyong egy ideig, te biztosan ott leszel ősszel az új Hali-stadion megnyitóján.”

2017.08.06 00:28:35

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Többünk kellemetlen élménye, hogy külföldi sportvezetőkkel, újságírókkal beszélve kiderül, fogalmuk sem volt a magyar kandidálásról, így magáról a visszalépésről sem.