V. Sz. 2020.03.25 18:48 Frissítve: 2020.03.25 19:15

Sakk: az élmezőny tömörül, Griscsuknak elege van

A sakkvilágbajnoki torna hetedik fordulója röviden: az élmezőny betömörült, Alekszandr Griscsuk pedig haza akar menni.

 

Alekszandr Griscsuknak elege lett (Fotó: Getty Images)

Félidőnél járunk a Jekatyerinburgban zajló sakkvilágbajnok-jelölti versenyen, és a hetedik forduló legérdekesebb eredménye az volt, hogy a francia Maxime Lachier-Lagrave megállította az eddig nagyon kiegyensúlyozottan versenyző orosz Jan Nyepomnjascsijt, így feljött rá, és ketten pontazonossággal vezetik a versenyt. Közben a koronavírus-járvány a sakkot is elérte, nemcsak azért, mert a Nemzetközi Sakkszövetség kedden úgy döntött, egy évvel elhalasztja az idén esedékes sakkolimpiát, hanem azért is, mert a sakkvilágbajnok-jelölti tornán is akadt valaki, aki szerint el kellene halasztaniuk ezt a viadalt is.

„Eleinte nem volt egyértelmű véleményem az ügyben, de most már van, szerintem a tornát abba kell hagyni – mondta Alekszandr Griscsuk. – Nem véletlen, hogy minden más sporteseménnyel így tesznek, jelenleg a miénk az egyetlen nagy sportverseny, amelyet megrendeznek. Az egész légkör nagyon barátságtalan, a biztonsági intézkedések, hogy mindenki maszkban van. Nehéz így sakkozni, nem is akarok játszani, nem is akarok itt lenni.”

A szövetség erre azt válaszolta, hogy a legegyszerűbb megoldás lett volna elhalasztani a tornát, ami azonban hatalmas csapás lett volna a sakkra nézve, ráadásul azt sem lehet mondani, hogy felelőtlenül kezelnék a helyzetet, hiszen számos más versenyt elhalasztottak már. A sakkvilágbajnok-jelölti torna most kezd csak izgalmassá válni, Nyepomnjascsij vereségével nagyon betömörült az élmezőny.

SAKK, VILÁGBAJNOKJELÖLTEK TORNÁJA, JEKATYERINBURG
7. FORDULÓ

Fabiano Caruana (amerikai)–Vang Hao (kínai) 0.5:0.5
Maxime Vachier-Lagrave (francia)–Jan Nyepomnjascsij (orosz) 1:0
Ting Li-zsen (kínai)–Kirill Alekszejenko (orosz) 0.5:0.5
Anish Giri (holland)–Alekszandr Griscsuk (orosz) 0.5:0.5
Az állás: 1. Nyepomnjascsij 4.5 pont, 2. Vachier-Lagrave 4.5, 3. Caruana 3.5, 4. Giri 3.5, 5. Vang Hao 3.5, 6. Griscsuk 3.5, 7. Ting Li-zsen 2.5, 8. Alekszejenko 2.5

A 8. forduló párosítása: Caruana–Vachier-Lagrave, Vang Hao–Ting Li-zsen, Nyepomnjascsij–Giri, Alekszejenko–Griscsuk

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.

2020.03.30 21:42:46

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Ami történt-történik, engem is meggyötör, de hogy lélekben erősödve élhetjük túl az egészet, hinni akarom mégis. S hogy így élheti túl a sport, az olimpia, azt is!

2020.03.29 22:36:51

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Sokáig sokat tettünk azért, hogy ne legyen rendben semmi, most viszont életünk meccsét vívjuk. Úgyhogy nincs más választásunk, mint megnyerni azt.

2020.03.27 21:31:52

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Viharos időszak volt, de a sportvilág csak nehezen fogta fel, hogy vannak fontosabb dolgok is, mint futni, ugrani, úszni, labdázni. Magyarországon különösen igyekeztek elhessegetni a borús jóslatokat.