MTI 2020.08.28 15:00 Frissítve: 2020.08.28 16:03

RUSADA: leváltották az Orosz Ügynökség vezetőjét

Menesztették Jurij Ganuszt, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) vezérigazgatóját, aki 2017 augusztusa óta töltötte be a posztot.

 

Leváltásáról pénteken közgyűlésen határoztak a RUSADA alapítói – tudatta sajtókonferencián Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság vezetője. Hozzátette, hogy Ganusz utódját hat hónapon belül választják meg, addig a RUSADA ügyvédje, Mihail Buhanov viszi az ügyeket.

„Biztosak vagyunk abban, hogy a RUSADA működési tevékenysége független marad, a közgyűlés minden döntése teljesen legitim, és megfelel mind az Orosz Föderáció jogszabályainak mind a nemzetközi előírásoknak” – fogalmazott Pozdnyakov arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy nem tartanak-e a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) negatív reakciójától. A WADA korábban óvta az orosz sporthatóságokat attól, hogy eltávolítsák posztjáról Ganuszt.

A TASZSZ beszámolója szerint az ügyvezető vezérigazgató, Mihail Buhanov utasítást kapott, hogy forduljon az orosz bűnüldöző szervekhez Jurij Ganusz tevékenységének kivizsgálása céljából, mivel az őt leváltók azzal vádolják, hogy hivatali ideje alatt jogsértéseket, így pénzügyi visszaéléseket követett el.

Pozdnyakov júliusban közölte, hogy a RUSADA 2018-as és 2019-es pénzügyi tevékenységének ellenőrzése számos „jelentős jogsértést” tárt fel. Ganusz válaszában tagadta, hogy bármilyen pénzügyi szabálytalanságot elkövettek volna.

A WADA decemberben megfosztotta a megfelelési státusztól a RUSADA-t, és olyan – az oroszok által megfellebbezett, így még nem végleges érvényű – döntést hozott, amelynek értelmében az ország sportolói a nemzeti válogatott tagjaként négy évig nem vehetnek részt jelentős nemzetközi versenyeken, így a tokiói olimpián sem.

A szankció akkor lép hatályba, ha azt jóváhagyja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), amely az ügyet várhatóan november elején tárgyalja.

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.

2020.10.19 19:08:23

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Felmérésekben, elriasztó adatok közzétételében, győzködésben nem volt, nincs hiány Klebelsberg Kunó óta napjainkig, ám mintha ezzel a legtöbbször le is tudnánk a legendás kultuszminiszter által kirótt feladatot.

2020.10.16 20:23:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

„Úgy harcolt, mintha tényleg ez az egyetlen és utolsó alkalma lenne a siker eléréséhez.”

2020.10.16 22:53:46

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Minden egyes győzelemnek örülni kell és értékelni, hogy Marco Rossival a gondok ellenére egy meccsre kerültünk attól, hogy részt vehessünk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

2020.10.15 20:17:49

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Hittem, hogy a súlyemelés igazságos. Anno nem tudtam elképzelni, hogy amit látok, csalás lehet, s ami a biztonságot, a pontosságot (a mérhetőséget) jelentette nekem, az a leginkább támadható.