Rúdsport: a legjobb magyar útja a soha nem látott vb-sikerig

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.11. 13:42
Marosvölgyi Noémi hosszú és kalandos utat járt be, amíg fiatal tornászlányból 22 éves korára a rúdsport magyar bajnoka lett, majd a londoni rúdsport-világbajnokságon a kilencedik helyet szerezte meg. Ilyen eredményre hazánkból korábban még senki nem volt képes felnőtt női kategóriában. 

Marosvölgyi Noémi viszonylag későn, kilencévesen kezdett tornászni, de hamar utolérte a sportágba ideális korban (4-5 évesen) belevágó társait. A KSI-ben kezdte, majd a Postás Sportegyesületben folytatta karrierjét. Hat éven át volt magyar válogatott tornász, többszörös magyar bajnok, számos hazai, illetve nemzetközi versenyen ért el sikereket. Hat éven át volt magyar válogatott tornász, többszörös magyar bajnok, számos hazai, illetve nemzetközi versenyen ért el sikereket.

Marosvölgyi Noémi
Marosvölgyi Noémi

Marosvölgyi sérülései miatt 17 évesen felhagyott a tornával, artistának állt. 2011-ben a Magyar Nemzeti Cirkusz tagja lett, 2012-ben befejezte középiskolai tanulmányait. Pályáját artistaként folytatta, külföldi fellépések, szerződések váltották egymást.

Gyermekként csodálattal nézte a tornászlányokat a televízióban, és valami hasonlót érzett akkor, amikor először találkozott a rúdsporttal (pole fitness, rúdfitnesz) – szintén a tévében.

A sikerek a rúdtánc szertorna változatában sem kerülték el. 2014-ben kóstolt bele először a sportágba, 2015-ben magyar bajnoki címet szerzett (elite felnőtt női egyéni kategóriában).

Marosvölgyi Noémi a 2015-ös magyar bajnokságon, amelyen az első helyet szerezte meg
Marosvölgyi Noémi a 2015-ös magyar bajnokságon, amelyen az első helyet szerezte meg



A magyar bajnoki siker kvalifikációt jelentett a júliusi londoni világbajnokságra (IPSF World Pole Sports Championship), amelyen Marosvölgyi Noémi szintén a felnőtt női egyéni kategóriában (18-40 év közöttiek) 44 indulóból, világranglista 38. helyezettként a kilencedik helyet szerezte meg. Korábban magyar versenyző még nem jutott a top 10-be.

Marosvölgyi Noémi a londoni vb-n
Marosvölgyi Noémi a londoni vb-n

A londoni IPSF rúdsport-világbajnokságon junior kategóriában Janzer Szonja az ifik között lett bronzérmes, a junioroknál Pétervári Jázmin világbajnoki címet szerzett.

A magyarországi edzéskörülmények nem a legjobbak, kemény kihívást jelent felkészülni egy ilyen kaliberű versenyre. A gyakorló stúdiók gyakran bérlakásokban találhatóak, ahol állandó a viszály a lakók és a sportolók között. Marosvölgyi Noémi célja, hogy létrehozzon egy olyan stúdiót, ahol a sportág képviselői a torna alapjaival kiegészítve űzhetik az új magyar sikersportot, a rúdfitneszt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik