Rg-vb: orosz aranyérem, 21. helyen a magyar kéziszercsapat

MAROSI GERGELY (Baki)MAROSI GERGELY (Baki)
Vágólapra másolva!
2019.09.21. 17:29
null
Felszálláshoz felkészülni! (Fotó: Ulrich Fassbender)
A Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Urbán-Szabó Mónika, Wehovszky Vivien összeállítású magyar együttes kéziszercsapat a 21. helyen végzett a baki olimpiai kvalifikációs ritmikusgimnasztika-világbajnokság összetett versenyében, melyet Oroszország nyert meg.

Igazából mindenki arra vár a csarnokban, hogy Urbán-Szabó Mónikát jól eldobják társai, mint Pars Krisztián a kalapácsot, mert a szezon egyik leglátványosabb megmozdulása ez. El is dobják. Az ember azon gondolkodik, nem kellene-e jól menő üzletet kiépíteni azzal, hogy a többi tornász is kipróbálhatja némi összegért az élményt.

Ráadásul esztétikailag messze jobban néz ki a jelenet, mint a kalapácsvetés, a közönség meg felhördül, show van, szól a Single Ladies, végeznek a magyar lányok első gyakorlatukkal, fújtatás, levonulás, kiintegetés a szurkolóknak. 5 labdával 23.850 pontot (nehézség 17.300, kivitel 6.600, időtúllépésért levonás) kapnak. A hangulat fesztiváli, a lelátón drukkolnak már az egyéni versenyzők, szólnak a rigmusok, szinte minden csapatnak itt van zászlókkal a szurkolótábora.

Sok pihenő nincs, a csapatokkal nem húzzák az időt, egyből jön a következő rotáció. 3 karika és 2 pár buzogány, Run Boy Run, Woodkid slágere az egész világbajnokságot végigtarolja. A nagyon jó első gyakorlat után ebbe már hiba csúszik, büntetik is, 20.900 (nehézség 16.200, kivitel 5.000, meg egy háromtizedes levonás). A vége 21. hely.

„A labdagyakorlatunkat nagyon jól megcsináltuk, sajnos a másikban volt hiba, de próbáltuk azt követően összeszedni magunkat. Nagyon jó volt, hogy sokan szurkoltak nekünk, sok szülő itt van, igaz, a buzdításukat leginkább csak akkor érzékeltük, amikor lejöttünk a gyakorlatok után” – vont gyorsmérleget Wehovszky Vivien csapatkapitány.

Oroszország egymás után negyedszer nyerte meg a kéziszercsapatok összetett versenyét (Fotó: AFP)
Oroszország egymás után negyedszer nyerte meg a kéziszercsapatok összetett versenyét (Fotó: AFP)

A nagyhatalmak olimpiai helyekért és érmekért csatáznak. A japánok kétszer is remekül dolgoznak, és picivel felülmúlják Bulgáriát. Az oroszok és az olaszok a másik csoportban vannak. Olaszország elszáll, az első orosz gyakorlat erős, de nem az igazi; a második nagyon erős, s kapnak rá 30 pontot, ami a legtetejének is a legteteje. Megint összetett világbajnokok. Nagyjából annyira meglepő, mint hogy napnyugta van.

A 2019-es világbajnokság öt kiadó olimpiai kvótáját a csapatok között Japán, Fehéroroszország, Izrael, Kína és Azerbajdzsán szerezte meg; Oroszország, Olaszország és Bulgária már 2018-ban kvalifikálta magát. Szintén biztos, hogy kijut Ukrajna, csak kérdés, milyen úton – az Európa-bajnokságon keresztül vagy a feleslegessé vált japán házigazdai helyet „kapja el”. Ha az előbbit teszi meg, az Egyesült Államoknak „esik le” a kvóta. Jövőre még 5 helyet osztanak ki – minden kontinensbajnokság legjobb, kvótával még nem rendelkező csapatának.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
37. (OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS) VILÁGBAJNOKSÁG, BAKI
Együttes kéziszercsapat, összetett. 1. Oroszország (Anasztaszija Makszimova, Anasztaszija Sismakova, Anzselika Sztubajlo, Marija Tolkacseva, Jevgenyija Levanova)
58.700 pont, 2. Japán 58.200, 3. Bulgária 58.000, ...21. Magyarország (Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Urbán-Szabó Mónika, Wehovszky Vivien) 44.750


A MAGYAR VÁLOGATOTT

Egyéni: Pigniczki Fanni (MTK Budapest), Juhász Anna (MTK Budapest), Juhász Emma (MTK Budapest), Boldizsár Blanka (MTK Budapest). Edzők: Gelle Noémi, Lauber Zsófia
Együttes kéziszercsapat: Borsányi Patrícia (MTK Budapest), Földi Cintia (MTK Budapest), Kovács Jázmin (Óbuda-Kalász RG TC), Németh Virág (Pécsi RG SE), Urbán-Szabó Mónika (MTK Budapest), Wehovszky Vivien (MTK Budapest). Szakvezető: Kovács Andrea

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik