MAROSI GERGELY (Pesaro) 2017.08.30 22:59 Frissítve: 2017.08.30 22:59

Rg-vb: egy ide, egy oda – eddig tarolnak az oroszok szuperikrei

Karikával az orosz Dina Averina, labdával ikertestvére, Arina Averina diadalmaskodott a pesarói ritmikusgimnasztika-világbajnokság első szerenkénti döntőiben.

A karika világbajnoka, Dina Averina (Fotó: AFP/Vlagyimir Pesznja)

Van az a pillanat, amikor az orosz Dina Averina átváltozik fekete hattyúból fehérré karikagyakorlata közben. Mármint tényleg, legalábbis a dresszén a szoknya feketéből fehér lesz egy mozdulatra.

Tökéletesen felesleges, ám végtelenül szórakoztató kis mutatvány. Közben pedig van 1 perc 30 másodpercnyi egyáltalán nem felesleges, végtelenül szórakoztató karikagyakorlat, őrületes nehézségű, a legtöbb tornásznak kivitelezhetetlen színvonalú előadás. A művészi értéken még lehet mit javítani, a nehézségen aligha...

A labda világbajnoka, Arina Averina (Fotó: AFP/Vlagyimir Pesznja)

19.100, 10.000 nehézség (a valós értéke ennél is magasabb, ám 10 a plafon), lehet csomagolni a többieknek, aranyérem. A selejtezőben döbbenetesen jó karikagyakorlatot bemutató izraeli Linoj Asram hét másodperccel a befejezés előtt eldobja a szert és nem is kapja el, ezzel az érmet is eldobta. A végén már csak az a kérdés, hogy a másik Averina iker, Arina meg tudja-e előzni testvérét, de ehhez a selejtezős pontszámához képest nagyon nagyot kellene javulnia.

Nem tudja. Dina Averina megszerzi élete első világbajnoki címét. A második egy pici tizeddel lemaradva Arina Averina, a harmadik pedig – óriási meglepetésre – a döntőt elsőként elkezdő japán Minagava Kaho, aki maga is egy kicsit megdöbbentnek tűnik, amikor rájön, hogy dobogós. 1975 óta az első japán érmes egyéni szerenkénti döntőben.

Lapozunk.

Labdadöntő, olasszal, ilyen legutóbb 14 éve, Budapesten volt. Az olasz rg-szurkoló eleve nem egy visszafogott fajta, a finalista Alexandra Agiurgiuculesét olyan ordítás fogadja, hogy majdnem kibomlik tőle a kontya. Gázdudák, zászlóerdő, drapik, pirotechnika még nincs, de csak idő kérdése, hogy az rg-ultrák is eljussanak idáig. Agiurgiuculese azért nem nyer érmet, ám ettől még látszik rajta, hogy elég megrendítő élmény lehetett a lelátói tombolás.

Tovább.

A bolgár Neviana Vladinova lemaradt karikával az éremről, pedig csapata még óvott is, hiába. Most nagyon eltökélt és az élre áll, „apró” probléma, hogy a két Averina iker még hátravan, az meg neki semmi jót nem jelent. Arina le is löki az első helyről. Aztán jön Dina, a mosolygósabb és jobban előadó iker. Most nem hattyú, most pillangó, az olimpiai bajnok Margarita Mamun régi dresszében. A közönség énekli a zenéjét, ezért érdemes olasz gyakorlatzenét választani. Óriási tombolás. Ez most „csak” ezüst, Arina a győztes, Dina a második. Vladinova a harmadik. A miniruhás bolgár tudósító a tetszésnyilvánítást megtiltó médiaszabályzatot súlyosan megszegve előbb a kerítésen ugrál, aztán fut egyet a zászlóval.

Az aranyérmek meg az Averina családban maradnak. Egy ide, egy oda. Lesz még néhány ilyen az Averina ikrek között. Előbb itt, Pesaróban, aztán a tokiói olimpiáig vezető úton.

RITMIKUSGIMNASZTIKA-VILÁGBAJNOKSÁG, PESARO
Szerenkénti döntők. Karika. Világbajnok: Dina Averina
(Oroszország) 19.100, 2. Arina Averina (Oroszország) 19.000, 3. Minagava Kaho (Japán) 17.700, 4. Kacjarina Halkina (Fehéroroszország) 17.600, 5. Neviana Vladinova (Bulgária) 17.550, 6. Linoj Asram (Izrael) 16.900.
Labda. Világbajnok: Arina Averina (Oroszország) 18.950, 2. Dina Averina (Oroszország) 18.700, 3. Neviana Vladinova (Bulgária) 17.950, 4. Linoj Asram (Izrael) 17.925, 5. Kacjarina Halkina (Fehéroroszország) 17.800, 6. Laura Zeng (Egyesült Államok) 17.050.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.15 23:22:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A következő év fontos újítása a Nemzeti Sportinformációs Rendszer, amely márciustól már élesben működik.

2017.11.15 00:35:44

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Az első számú felelős természetesen Carlo Tavecchio, az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöke, aki három és fél éve tartó regnálása óta napról napra bizonyítja alkalmatlanságát. Azután választották meg a posztra, hogy a brazíliai vb csoportkörének utolsó meccse, az Uruguay elleni, kiesést jelentő 0–1 után Cesare Prandelli szövetségi kapitány és Giancarlo Abete szövetségi elnök kéz a kézben lemondott.

2017.11.14 00:08:45

Egyéb egyéni BÁLINT MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Nem azért, mert Laci bácsinak most rossz – hanem mert az ő személye és bukása talán visszatartja majd a következő Kiss Lászlót, és megmenti a következő potenciális áldozatot. És ez a fontos. Ez a legfontosabb.

2017.11.11 10:11:01

Egyéb egyéni SINKOVICS GÁBOR

„Vajon Georges Leekens partnernek tekint-e, ha azt kérdezem: három védővel játszunk vagy néggyel...?”

2017.11.10 00:05:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Ne csak a testüket, a fejüket is „eddzék”.