Rg-vb: a világbajnok hisztinapot tartott, több mutyi pedig nincsen

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2014.09.21. 19:18
null
Nyűgös világbajnok elfoglalja magát – Jana Kudrjavceva a pódiumedzésen (Fotó: Marosi Gergely)
Szeptember 22-től 29-ig az izmiri Halkapinar Sportcsarnok ad helyet a 33. ritmikusgimnasztika-világbajnokságnak, egyben a kéziszercsapatok számára az első olimpiai kvalifikációs lépcsőnek. A csapatoknak csak a hét második felében lesz jelenésük, így az egyéni versenyzők – így a két magyar, Kécza Daniella és Soós Viktória is – gyakoroltak az arénában. A sportág jelenlegi királynője, Jana Kudrjavceva pedig klasszikus hisztinapot tartott – ilyet sem láthattak még tőle sokan.

A hétfőn kezdődő egyéni versenyben két magyar tornász indul, a 2013-as Eb-t megjárt Kécza Daniella, illetve a hét év (2007, Patrasz) után ismét világbajnokságon induló Soós Viktória. A vb egyéni csapatversenyében legalább három tornász (és tíz gyakorlat) kell az induláshoz, így Magyarország itt nem lesz érintett – az eredetileg nevezett magyar trióból Vass Dóra sérülés miatt nem tudott elutazni a vb-re, és a második számú magyar versenyző, Böröcz Bianka is visszalépett.

Ha már szóba került 2007 és Patrasz – nem sokan maradtak az akkori indulók közül, ez persze nem is meglepő, tekintve az rg-sek hírhedten rövid karrierjét. Az egyéni versenyben érintettek közül Soós Viktórián kívül csak a spanyol Carolina Rodríguez és a mexikói Rut Castillo volt ott Patraszban, az akkori sztárok közül pedig az azeri Aliya Garayeva van itt. Igaz, ő már a görögök edzőjeként.

A hétvége még az egyéni és egyéni csapatversenyben induló tornászok pódiumedzéséről szólt, no meg a FIG elég egyértelmű nyitó üzenetéről, melyben a Nemzetközi Tornaszövetség elég lendületes „oktatást" tartott a bírói tisztaság alapelveiről. A FIG vezetői alighanem még mindig nehezen emésztik meg a 2012 végén kirobbant bíráskodási botrányt, melynek utórezgései még most is érződnek.

Nem véletlenül kezdte Slava Corn, a FIG kanadai alelnöke egyértelmű üzenettel a törökországi világbajnokságot – más kérdés, milyen hatással lesz ez a rivalizáló lobbicsoportokra.

A CÍMVÉDŐK
Egyéni összetett: Jana Kudrjavceva (orosz)
Karika: Hanna Rizatdinova (ukrán)
Labda: Margarita Mamun (orosz)
Buzogány: Jana Kudrjavceva és Margarita Mamun
Szalag: Jana Kudrjavceva
Egyéni csapatverseny: Oroszország
Kéziszercsapat, összetett: Fehéroroszország
Kéziszercsapat, 10 buzogány: Spanyolország
Kéziszercsapat, 3 labda + 2 szalag: Oroszország

„Nincs több mutyi, vége a szokásos kis játékoknak. Etikus sportot akarunk. Tisztességes pontozást akarunk. Nagyon nehéz két éven vagyunk túl, rengeteg csoport figyeli a tevékenységünket, a média is figyel bennünket. Nagy munkában vagyunk, hogy helyreállítsuk a ritmikus gimnasztikáról kialakult képet" – mondta a sportdiplomata.

Miközben az eligazítások zajlottak, a Halkapinart megszállták a versenyzők – az indulók létszámát jól jellemzi, hogy a franciák az első bemelegítést reggel hatkor kezdték, a pódiumedzést 7.55-kor, a következő tíz órában pedig folyamatos volt a forgalom a szőnyegeken.

Az oroszok világklasszisainak gyakorlására persze már az összes fotós a helyszínen volt – így végignézhették, hogy minden idők legfiatalabb összetett világbajnoka, Jana Kudrjavceva gyakorlatilag „hisztinapot" tart. A káprázatosan tehetséges szőke lány (magához képest) pocsékul dolgozott, előbb saját edzője nehezményezte ezt, aztán az orosz főnök Irina Viner. Az egyébként is betegen érkező és láthatóan megviselt Kudrjavcevának ekkor már elege volt mindenből, a következő gyakorlat végén földhöz vágta a buzogányt, úgy, hogy az vállmagasságba pattant vissza, leült sírni, aztán távozott.

A tornászkirálynőknek is lehet rossz napjuk.

„Mindig is sokkal jobban bírtam a versenyeket, mint az edzéseket. Nagyon versengő típus vagyok, ezért a verseny még akkor is a legjobbat hozza ki belőlem, ha nem mennek jól a dolgok" – magyarázta a FIG stábjának még a vb előtt Kudrjavceva.

Holnaptól ismét megmutathatja, hogy mennyire jó versenyző.

Akad néhány arany ugyanis, amit meg kell védenie.



A két legnagyobb aranyesélyes, egyben csapattárs: az orosz Margarita Mamun és Jana Kudrjavceva (Fotó: Reuters)
A két legnagyobb aranyesélyes, egyben csapattárs: az orosz Margarita Mamun és Jana Kudrjavceva (Fotó: Reuters)
33. RG-VB, IZMIR, TÖRÖKORSZÁG
AZ EGYÉNI VERSENY PROGRAMJA
Szeptember 22., hétfő
10.00-18.45 Karika és labda selejtező (Kécza Daniella, Soós Viktória)
Szeptember 23., kedd
10.00-18.55 Karika és labda selejtező
20.00-20.30 Karika szerenkénti döntő
20.30-21.00 Labda szerenkénti döntő
Szeptember 24., szerda (Kécza Daniella, Soós Viktória)
10.00-16.15 Buzogány és szalag selejtező
Szeptember 25., csütörtök
10.00-16.20 Buzogány és szalag selejtező
20.00-20.30 Buzogány szerenkénti döntő
20.30-21.00 Szalag szerenkénti döntő
Szeptember 26., péntek
16.30-22.30 Egyéni összetett döntő
A finálékat a FIG hivatalos Youtube-csatornája közvetíti.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik