MAROSI GERGELY (Baki) 2019.09.17 19:57 Frissítve: 2019.09.18 06:36

Rg-vb: a gyönyörű Szeleznyova megélte a tündérmesét, arany a jutalma

Az orosz himnuszt játszották el az első és a második szerenkénti döntő után a 37. ritmikusgimnasztika-világbajnokságon: karikával Jekatyerina Szeleznyova, labdával Dina Averina ünnepelhetett világbajnoki címet.

Jekatyerina Szeleznyova olyan „idős” korában debütált vb-n és lett világbajnok, amikor a legtöbben már rég befejezik a ritmikus gimnasztikát (Fotó: AFP)

Dina Averina kijön egy pici koronával, körülnéz, majd egy perc harminc alatt gyakorlatilag felgyújtja a szőnyeget, hiába, egymást követő harmadik karikavilágbajnoki címe a tét. Aztán végez, kijön az orosz szurkolótábor elé, kiinteget.

Kár, hogy teljesen üres szektorokra is.

Pedig a ritmikus gimnasztika szerenkénti döntőknél kevés látványosabb dolog van: a finalisták időnként olyan dolgokat mutatnak, amelytől a mögöttünk ülő – és az elmúlt két napban láthattuk, remek gyakorlatokra képes – tornásztársaknak a Z sorból az A sorba esik le az álla.

Aztán jön az izraeli Linoj Asram, akinek a tornája megosztó, de erre a szabályrendszerre tökéletes, és megelőzi Dina Averinát. Közel járunk ahhoz, hogy kiessen a világ feneke. 1993 óta nem volt olyan egyéni világbajnok, aki nem a volt Szovjetunióból vagy Bulgáriából jött.

A legvégén kisétál Jekatyerina Szeleznyova. Bő két hete még nem is nevezték a vb-re, az utolsó pillanatban került be Alekszandra Szoldatova helyére az orosz csapatba. Kapott egy kis koronát. Aztán bejutott a döntőbe. Az év egyik legeredetibb zeneválasztása, az írógép hangja is adja a ritmust, spoken word a zene.

„Love is beautiful, fierce and loud. But most of all... love is proud.” „A szerelem gyönyörű, heves és hangos. De mindenekfelett... a szerelem büszke.” Megáll királynői pózban. Büszkén. Gyönyörűen. Megnyeri. Huszonnégy évesen debütált a világbajnokságon. Más tizenhat évesen abbahagyja. Sokáig nem is edzett a válogatottal, járta a másodvonalbeli versenyeket, és most megragadta az esélyét, lehet, az egyetlent, amit valaha kap. Kívülálló valamelyest, nem teljesen a nagyon zárt közeg „terméke”. Édesanyja – egyben edzője – mindig azt mondta neki, csak addig ritmikus gimnasztikázhat magas szinten, amíg kitűnően tanul, mert a tanulmányai fontosabbak. Folyékonyan beszél angolul, hosszú ideje egy tévéssel jár, diplomás – mondhatni, ha elveszik tőle az rg-t, akkor is van élete. Meg most már egy világbajnoki aranyérme. 

Amikor épp nem versenyez, Szeleznyova fotómodellkedik is (Forrás: Instagram/seleznevaaa/Jekatyerina Szeleznyova)

A labdafináléban nem röpködnek az extrém pontszámok. Először Linoj Asram bebiztosítja második érmét. Csak a szín a kérdés. Hátravan a két orosz iker. Előbb Arina Averina, aki nem lehet a legfényesebb állapotban, mert az egyik combját nagyjából a tapaszok tartják össze. Azért megelőzi Asramot. Jön ikertestvére, az eredményesebb Dina, akinek alighanem gőzöl a feje a karikadöntő elvesztése miatt. Már nem sokáig. Fölényesen megnyeri ugyanis a labdafinálét, itt nincs kérdés, nincs feszültség, nincs vita, vannak vitathatatlan dolgok.

Meg vannak változatlanok, mint például az, hogy megint kettőből két orosz sikerrel kezdődött a világbajnokság, mint 2014 óta mindig.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
37. (OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS) VILÁGBAJNOKSÁG, BAKI
Szerenkénti döntő. Karika. 1. Jekatyerina Szeleznyova (Oroszország)
23.500, 2. Linoj Asram (Izrael) 23.400, 3. Dina Averina (Oroszország) 23.350
Labda. 1. Dina Averina (Oroszország) 23.500, 2. Arina Averina (Oroszország) 23.050, 3. Linoj Asram (Izrael) 22.400

2019.10.14 10:58:56

Egyéb egyéni Munkatársainktól

Válogatott kosarasok mellett korábbi szövetségi kapitányra is lehetett voksolni vasárnap.

2019.10.13 23:49:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ennél rosszabbul biztos nem járnak majd azok sem, akik jövőre viszik diadalra a magyar színeket Tokióban. Megérdemlik majd, nálam mindenképpen, ám ez nem változtat azon, hogy jóval kevesebb sportágban van esélyünk a sikerre, mint 1964-ben.

2019.10.11 20:54:01

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

A Magyar Honvédség sportszázada a vuhani katonai világjátékokra készül.

2019.10.12 07:47:04

Egyéb egyéni FAZEKAS ZOLTÁN

EXKLUZÍV!„Tudja mit, szóljon a megfelelő embereknek az érdekemben, és hozzuk össze, ha tényleg annyira szeretnek Magyarországon.”

2019.10.04 19:08:15

Egyéb egyéni TÓTH ANITA, TUMBÁSZ HÉDI

Ismerje meg Korok Fatimát, aki egy lélegzetvétellel merült 81 méter mélyre 2 perc 48 másodperc alatt.