Rg-vb: 17. a magyar kéziszercsapat, tovább tarolnak az oroszok

MAROSI GERGELY (Pesaro)MAROSI GERGELY (Pesaro)
Vágólapra másolva!
2017.09.02. 21:29
null
A magyar kéziszercsapat a 17. helyet szerezte meg Pesaróban (Fotó: Ulrich Faßbender)
Oroszország nyerte meg az együttes kéziszercsapatok összetett versenyét a pesarói ritmikusgimnasztika-világbajnokságon Bulgária és Japán előtt – a legnagyobb közönségsikert viszont (a házigazda Olaszország mögött természetesen) a bolgárok könyvelhették el. A Borsányi Patrícia, Katona Hanna, Kovács Jázmin Napsugár, Margaritisz Lili, Németh Virág, Wehovszky Vivien összeállítású magyar együttes kéziszercsapat a 17. helyen végzett.

Azt, hogy ez most nagyon durva lesz, már az is jelzi, hogy a sajtóközpontban néhányan akkurátusan kikészítik a füldugót. Már eddig is falrengető volt az, amit a pesarói csarnokot megtöltő olasz szurkolók produkáltak, ám hiába van két szenzációsan jó egyéni versenyzőjük, az olasz rg-rajongó a kéziszercsapatért őrül meg teljesen.

Le Farfalle Azzurre. Az azúrkék pillangók. Olyannyira népszerűek, hogy még a maximálisan futballközpontú olasz lapok is hajlamosak nagy cikkekben foglalkozni velük. Volt olyan év, amelyben az év csapata választáson majdnem megelőzték a Juventust. Mindig a legjobbak között vannak, olimpián kívül már megnyertek minden nagy versenyt. Ultrák követik őket, akik szinte minden világeseményen nagy tábort alkotnak. Egyenpólók, transzparensek, van itt minden.

Fél órával a kezdés előtt hangpróbát tart a közönség. Ordítanak egy akkorát, hogy mindenki kiszalad megnézni, nem kezdődött-e el fél órával hamarabb a verseny. Nem kezdődött el, csak a drukkerek szórakoztatják magukat. Tíz perccel a kezdés előtt a csarnok népe ugrál és dudál, kétpercenként végigzúg az „Italia, Italia”. Megjön a díszvendég olimpiai bajnok, Margarita Mamun. Perceken belül vagy négyszázan lógnak a kerítésekről, pedig egy kiintegetésnél többen nem reménykedhetnek.

Ezzel legfeljebb a spanyol rg-rajongók tudnak versenyezni, de lehet, hogy ők sem. Amikor az azúrkék pillangók tartottak egy nyílt kontrolledzést, meghívták a szurkolóikat. Egy feltételük volt: szimulálni kell a versenyt, legyen mindenki olyan hangos, amennyire csak tud. A csapatkapitányuk, Alessia Maurelli elmondta, olyannyira semmit sem hallottak a zene elejéből, hogy el is rontották a gyakorlatot. Érdemes volt kipróbálni.

Őrjöngés, kivonulás. Minden zöld-fehér-piros és azúrkék. Szép pontszám az olaszoké, de többet vártak tán.

Mire lenyugszanak a nézők (ezalatt eltelik három gyakorlat), jönnek is a magyarok. Szép karikagyakorlat, ha nem is teljesen tiszta, és besorolunk vele Brazília mögé, 15.800-zal. Óriási lehet ilyen hangulatban versenyezni, végignézni a tömegen a lihegőből. Főleg, hogy a közönség nem csak az olaszoknak osztogatja kegyeit. Hanem a mieinknek is.

Vagy például a bolgároknak, akik magyar zenére tornáznak először, csodálatosan, és kapnak rá egy hegymagas pontszámot. Az olasz közönség sportszerűen nyel egyet, és megadja a teljesítményért járó ovációt. A japánoknak is, amikor eléjük kerülnek.

Második rotáció az első csoportban. Az olaszok leszaggatják a tetőt második gyakorlatukkal, megihatták a délutáni kávéjukat és teljesen felébredtek. A mieink ejtenek egyet, kimegy a labda, pótszerrel kell befejezni. 13.200, a küldöttség megóvja a pontszámot – egyébként feltűnően sok az óvás végig a világbajnokságon –, hiába, az nem változik, és ez a végén a 17. pozícióba helyezi a magyar csapatot.

A bolgárok és a japánok megelőzik az olaszokat. Döbbent csend. Mégis el lehet hallgattatni a hazaiakat. A második csoportban Ukrajna, Oroszország, Fehéroroszország, Azerbajdzsán. Az ukránok érmes reményei rögtön elszállnak. Az oroszok idegesek, de így is nagyon magas pontot kapnak. Másodszor is, de csak egy nagy ejtéssel ment volna el nekik az aranyérem. A közönség kifejezi, hogy Bulgáriát tartja erkölcsi győztesnek (értsd: kap egy halványnál erősebb füttyöt az orosz pontszám). Az eredmény a lényeg – Oroszország megvédi 2015-ös összetett világbajnoki címét, Bulgária az ezüstérmes, Japán a bronzérmes.

Oroszország eddig hatból hat aranyérmet megszerzett, és már csak egy napja van a riválisoknak, ha meg akarják akadályozni a tarolást. Nem lesz könnyű dolguk.

RITMIKUSGIMNASZTIKA-VILÁGBAJNOKSÁG, PESARO
Együttes kéziszercsapat, összetett verseny.
Világbajnok: Oroszország (Anasztaszija Bliznjuk, Marija Kravcova, Jevgenyija Levanova, Kszenija Poljakova, Anasztaszija Tatareva, Marija Tolkacseva) 37.700, 2. Bulgária 36.950, 3. Japán 36.650, 4. Olaszország 36.625, 5. Fehéroroszország 36.425, 6. Ukrajna 35.600, …17. Magyarország (Borsányi Patrícia, Katona Hanna, Kovács Jázmin Napsugár, Margaritisz Lili, Németh Virág, Wehovszky Vivien) 29.000.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik