S. T. J. 2020.07.31 23:34 Frissítve: 2020.07.31 23:37

Polgár Judittal és Lékó Péterrel is sakkozott – Ennio Morriconéra emlékezünk

A Nemzeti Sport szombati számából ajánljuk.

 

• A hétköznapokat Szentendrén, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján tölti, azaz katonaéletet él Rédli András, a Honvéd olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívója. A 36 éves sportember a lapunknak adott interjúban elmondta, nagyon szereti a szerda reggeleket, amikor az ő részlegük tart az akadémia teljes állományának közös testnevelésórát, ami egyfelől jó közösségépítő program, másrészt segít a katonák fizikumát karbantartani. A vívás egyelőre háttérbe szorul, mert, noha szeretne kijutni a tokiói olimpiára, mostanság ez nemigen jut eszébe. Hogy miként tervezi a pályafutását, arról is beszélt.

• Mindössze az abszolút győztes RSM2 legénysége teljesítette 18 órán belül a 155 kilométeres távot a Kékszalag vitorlásversenyen rajtoló 535 hajó közül. Az első helyen célba érő egység kormányosa, Vándor Róbert a Nemzeti Sportnak elmesélte, hogy a befutót követően pezsgőztek kicsit, és meg is fürödtek a Balatonban, de aztán elpakolták a hajót. Az igazi ünneplés csak azután következik, hogy kicsit kipihenik magukat. Arról is beszélt, hogy a kenesei bóját a második helyen vették, utána az élre álltak, és ott érezték meg, hogy kezdenek ellépni a mezőnytől.

• Hosszabbítás mellékletünkben megemlékezünk a július 6-án, 91 évesen elhunyt Ennio Morriconéról. A világhírű olasz zeneszerzőt a sport világa is meggyászolta. Közismert sakkszenvedélyének magyar szálai is akadtak, egy-egy alkalommal asztalhoz ülhetett Lékó Péter, illetve Polgár Judit ellen is. Játékosként eljutott az olasz nemzeti bajnokság második osztályáig, később pedig – immár műkedvelőként – összemérte erejét Garri Kaszparovval és Anatolij Karpovval is, Borisz Szpasszkijjal pedig egy alkalommal remizett. A komponista a Roma futballcsapatának elkötelezett szurkolója volt.

2020.08.13 20:50:55

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Ma az olimpia már nem igazán emlékeztet arra, amilyen a spanyol főnemes alatt volt.

2020.08.13 22:19:02

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Sportolóként balkezesnek (ballábasnak) lenni mindenképpen kedvezőbb, mint az élet más területén. Innen is kitetszik, hogy a sport igazi csoda, ahol a hátrány előnnyé változik.

2020.08.11 17:13:21

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Tornászati vándordíj? A leventelabdarúgó-bajnokság kupája? Kincskereső kollégánk a 85 centis, felbecsülhetetlen értékű sportrelikvia titka nyomában.

2020.08.10 17:43:32

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A világon egyetlenként a sport- és a művészeti versenyben is olimpia bajnoknak vallhatta magát Walter Winans.

2020.08.09 23:44:38

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Alvarez esete arra példa, hogy mégsem kergült itt meg körülöttünk mindenki, még abban is megerősít minket, hogy pandémia ide, egyre kevésbé értékként kezelt tudás oda, a létezés továbbra is a legjobb dolog, ami velünk történhet.